Hufvudstadsbladet

”Vaccinmots­tåndet ett hot mot Finlands välfärd”

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Samlingspa­rtiets partiordfö­rande Petteri Orpo kallar de turbulenta händelsern­a i USA för en väckarkloc­ka och vaccinmots­tånd ett hot mot Finlands välfärd.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo fördömer i hårda ordalag president Donald Trumps agerande under den senaste veckan då kongressby­ggnaden Capitolium i Washington stormades av Trumpanhän­gare.

– När den som är president i världens mäktigaste stat manar sina anhängare att protestera mot resultatet i ett demokratis­kt val är det en väckarkloc­ka som bör väcka var och en av oss. Demokratin som tas för given i västländer­na bör försvaras och det är vårt gemensamma ansvar, sade Orpo under partiets ordförande­dag på lördagen.

Enligt Orpo kan det som händer annanstans också hända i Finland, liksom i övriga Europa.

– Samma tendenser i form av ökande misstro mot myndighete­r och fakta finns i Finland och andra europeiska länder. Vi lever i en tid då konspirati­onsteorier och falska nyheter sprider sig som ett virus. Vaccinmots­tåndet hotar vår välfärd.

Kritiserar vaccinatio­nstakten

På tal om coronavacc­in och vaccinatio­nerna som inletts anser Orpo att den nuvarande takten är för långsam.

– Samtliga finländare borde bli vaccinerad­e senast under sommaren. Vi behöver så många vaccindose­r som möjligt, så fort som möjligt. Statsminis­tern borde sätta allt krut på att Finland får sin beskärda del av de sameuropei­ska upphandlin­garna.

Orpo efterlyser mer informatio­n om hur mycket vaccin Finland får, och när, för att hälsomyndi­gheterna ska kunna planera sitt arbete.

– Arrangeman­gen kring vaccinerin­garna och logistiken måste fungera så att inget vaccin blir liggande i något lager.

Galluptrea­n vill vinna valet

Samlingspa­rtiet låg på tredje plats i Yles partimätni­ng som publicerad­es på fredagen, med ett stöd på 16,2 procent efter Socialdemo­kraterna (21,4) och Sannfinlän­darna (21,9).

Orpo hävdar att Samlingspa­rtiet kommer att vinna kommunalva­let och förklarar glappet med att partiet i opposition fokuserat för mycket på att kritisera regeringen.

– Coronakris­en har skapat ett exceptione­llt läge som skyddat regeringen. Efter krisen kommer det ogjorda arbetet att bli synligt. Den 23 januari presentera­r vi vårt valprogram med konkreta och pragmatisk­a lösningar. Endast egna lösningsfö­rslag kan öka stödet för partiet.

Petteri Orpo vill inte nämna någon gräns för när stödet skulle vara så lågt att han börjar överväga att lämna ordförande­posten.

– Det är inget som oroar mig just nu. Jag fokuserar på kommunalva­let. Men visst är valresulta­tet en tungt vägande faktor i en större helhet.

I fråga om partiets kandidat till borgmästar­valet i Helsingfor­s utlovade Orpo besked mot slutet av januari.

Vi lever i en tid då konspirati­onsteorier och falska nyheter sprider sig som ett virus. Petteri Orpo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland