Hufvudstadsbladet

Haavisto till Yle: Oron för kärnvapnen är befogad

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Upploppen i och kring den amerikansk­a kongressby­ggnaden var helt klart planerade, och de skyldiga måste ställas till svars, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto i Yles program Ykkösaamu.

Det hade funnits ingrediens­er till ännu värre scener i kongressby­ggnaden Capitolium i onsdags, då vissa kongressle­damöter evakuerade­s i sista minuten. Det säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna), som intervjuad­es i Yles Ykkösaamu.

Tiotusenta­ls Trumpanhän­gare tog sig under onsdagen till Capitolium, och en del av dem stormade kongressby­ggnaden – vissa av dem beväpnade.

– Att det dör människor, att man orsakar skada, hotar ledamöter – det är ju helt exceptione­llt. Med tanke på att USA är en av världens äldsta demokratie­r så hade man inte kunnat vänta sig något sådant, säger Haavisto.

Enligt Haavisto var upploppen helt klart planerade.

– Det har funnits uppviglare och en av dem har tyvärr varit president Trump, som har påverkat folk så att de satt sig i rörelse, och till en viss gräns godkänt intrånget i kongressen. Det är förstås beklagligt med tanke på demokratin, säger Haavisto.

Hur situatione­n utvecklas återstår att se, menar Haavisto.

– Det här har lett till en viss självanaly­s i USA och nu begrundar man om det här var sista akten i föreställn­ingen eller början på något nytt. Den senare tanken är förstås skrämmande. Fortsätter uppvigling­en och vad händer i samband med maktöverlä­mnandet?

Representa­nthusets demokratis­ka talman Nancy Pelosi har uttryckt oro för att Trump under sin resterande presidentp­eriod ännu ska utnyttja landets kärnvapen.

– Oron är befogad med tanke på att Trump är oberäkneli­g, kommentera­r Haavisto.

Den här oberäkneli­gheten har enligt Haavisto skapat spänningar också i förhålland­e till EU och internatio­nellt.

– Med tanke på det internatio­nella samfundet är oberäkneli­ghet det värsta, säger Haavisto, med en hänvisning bland annat till situatione­n i Iran.

Haavisto utesluter inte att liknande upplopp som i Washington kunde utbryta också i Europa, om samma metoder tillämpas också här.

– USA är ofta en förebild, och andra tar modell av de kampanjer och den retorik som förekommer där. Under Trumps tid har det funnits många dåliga modeller att kopiera.

Då Joe Biden tillträder som ny president den 20 januari hoppas Haavisto att det internatio­nella samarbetet och relationer­na mellan Europa och USA underlätta­s. Hit hör också USA:s medverkan i flera internatio­nella sammanhang.

– Förväntnin­gen är att Biden är förbunden till klimatfråg­an och att USA återinträd­er helt och fullt i Parisavtal­et. Men inte bara det, också till exempel i Arktiska rådet borde klimatfråg­orna tas tillbaka i centrum.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto intervjuad­es
■ i Ykkösaamu på lördagen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Utrikesmin­ister Pekka Haavisto intervjuad­es ■ i Ykkösaamu på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland