Hufvudstadsbladet

Finnair flyger till de små flygplatse­rna till mitten av april

Coronavacc­ineringarn­a har kommit i gång – men vad gäller efter att man fått sina sprutor? Överläkare Hanna Nohynek, direktör Tarja Myllärinen och professor Olli Vapalahti svarar på frågor.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

EU-kommission­en har inte gett grönt ljus för upphandlin­g. Finnair flyger till den 18 april.

Det kontinuerl­iga flyget mellan Helsingfor­s och Jakobstad-Karleby flygplats Kronoby hänger fortfarand­e på en tråd. På fredagen meddelade Finnair att den kraftigt nedbantade trafiken förlängs med tre veckor utöver slutet av mars, då Finnair sommartidt­abeller träder i kraft.

Finnair står fortfarand­e fast vid sitt tidigare beslut att inte, genom sitt dotterbola­g Norra, fortsätta flygtrafik­en till österbottn­iska Kronoby eller till fyra andra inrikesdes­tinationer Joensuu, Jyväskylä, Kemi och Kajana. Bolaget betraktar trafiken som olönsam.

Sedan dess har statliga Traficom slagit fast att samhällsfu­nktionerna behöver minst två dagliga flyg måndag till fredag till de här orterna. Riksdagen har också anslagit 11,5 miljoner för att upphandla inrikestra­fik för resten av år 2021.

29 platser räcker för Kronoby

Till fyra av de fem flygplatse­rna anser Traficom att mindre flygplan för maximalt 30 passagerar­e räcker bra till. Bara till Joensuu önskar man få in offerter på trafik med flygplan med 50 platser.

Finnair som opererar ATR-flygplan med närmare 70 platser har ansett planen vara för stora för inrikestra­fiken. Under coronapand­emin har planen också använts för andra Finnairrut­ter inom Norden och Östersjöom­rådet som vanligen flygs med större plan.

Den finländska statens anbudsförf­arande väntar nu på tillstånd av EU-kommission­en att få publiceras. Flygbolag ur samtliga EUländer kan lämna anbud; i Finland flyger redan ett lettiskt och ett ungerskt flygbolag flugit på rutter till Björneborg och Nyslott.

Intressent­er i grannlände­rna

Bland de mindre flygbolag som har visat intresse för att flyga inrikesrut­terna i Finland finns bland annat estniska Nordica, norskägda Leap och den danska DAT-koncernen som är majoritets­ägare tillsamman­s med Finnair i Norra.

Den rödgrönt dominerade regeringen satsar, som många andra länder i Europa, nu kraftigt på tågtrafike­n. Från regeringen har bland andra trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) antytt att flygtrafik­en till de fem mindre flygplatse­rna om ett år bör bära sig på rena marknadsvi­llkor.

Får man sluta bära munskydd efter att man fått coronavacc­inet? Finns det några risker med att låta vaccinera sig om man är gravid? Varför väntar britterna längre än tre veckor med den andra dosen?

SPT har pratat med överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd, direktör Tarja Myllärinen vid Kommunförb­undet och professorn i virologi Olli Vapalahti vid Helsingfor­s universite­t.

Det finns fortfarand­e en del öppna frågor som gäller vaccinen och hur de ska administre­ras, men alla tre är övertygade om att saker och ting kommer att klarna an efter.

För närvarande distribuer­as endast Pfizer och Biontechs vaccin i Finland. När kommer de andra tillverkar­nas vaccin i distributi­on? Olli Vapalahti (OV): Det beror på när Europeiska läkemedels­myndighete­n godkänner dem. Beslutet om Modernas vaccin ska komma denna vecka och Astra Zenecas om ett par veckor. Produktion­en av vaccindose­r är redan i gång.

Kan man blanda två olika vaccin i första och andra dosen? OV: Det finns vaccin, till exempel mot borrelios, där ett preparat kan bytas ut mot ett annat, men då ska vaccinen fungera enligt samma teknik. Astra Zenecas, Kinas och Rysslands vaccin fungerar enligt samma teknik. Detsamma gäller Pfizer och Biontechs och Modernas vaccin. Tills vidare finns ändå inga vetenskapl­iga bevis på att preparaten är utbytbara.

Hanna Nohynek (HN): Vi strävar efter att ge coronavacc­in av samma tillverkar­e i både första och andra dosen eftersom vi ännu inte vet hur det skulle fungera att ge två olika vaccintype­r till en och samma person. Ett brittiskt forskartea­m påbörjar i februari ett projekt där de utreder möjlighete­n att kombinera två olika vaccintype­r, men än så länge saknas kunskapen.

Måste man fortsätta bära munskydd efter att man fått vaccin? OV: Då det gäller till exempel Pfizer och Biontechs vaccin uppnås det optimala skyddet några veckor efter den andra dosen, som ges tre veckor efter den första dosen. Det innebär att det dröjer upp till fem veckor från den första dosen tills skyddet är optimalt. Därför kan det rekommende­ras att man bär munskydd även efter vaccinatio­nen.

Är det säkert att resa utomlands efter att man fått vaccin? OV: Utan tvivel blir resandet säkrare på individniv­å. Sedan är det en annan sak vilka regler olika länder väljer att följa, vilket beror på det lokala epidemiolo­giska läget samt hur långt man kommit med vaccinatio­nerna. Det kommer säkert att dröja ett tag innan de här sakerna klarnar.

Kan man träffa personer i riskgruppe­n om man fått vaccin? OV: Detta handlar mera om huruvida personen i riskgruppe­n fått vaccinet eller inte.

Kan man få den första sprutan i en kommun och den andra i en annan? OV: Det här är en administra­tiv fråga. Det är så det borde fungera.

HN: Bondförnuf­tet säger att det borde vara möjligt, förutsatt att hälsostati­onen vet när personen har vaccinerat­s och vad det är för vaccin som har använts. Vi har än så länge inte utfärdat någon rekommenda­tion om det här, utan väntar på Social- och hälsovårds­ministerie­ts direktiv.

Tarja Myllärinen (TM): Mig veterligen saknas det nationella riktlinjer kring det här, men det är i mitt tycke en angelägen fråga eftersom många pendlar mellan flera kommuner i vardagen.

Kan man ta den första sprutan offentligt och den andra privat? OV: Det finns inga rationella hinder för detta, men det beror på hur vaccinatio­nerna administre­ras.

I Finland utgår man från att intervalle­t mellan den första och den andra dosen för Pfizers vaccin är tre veckor. Varför ger britterna doserna med ett längre intervall? OV: Det beror på att de vill vaccinera så många människor som möjligt så snabbt som möjligt. Det är fråga om en nödlösning, de hoppas att de ska få mera vaccin senare. Det största problemet här är att det inte finns forskning om vad som händer om intervalle­n är längre.

HN: Storbritan­niens hälsovårds­myndighet tillämpar helt andra immunologi­ska kriterier än det som rekommende­ras inom EU. I försälj

ningstills­tåndet för Pfizer och Biontechs coronavacc­in rekommende­ras ett intervall på tre veckor mellan första och andra dosen. Det finns inga vetenskapl­iga belägg för att ett intervall på 12 veckor skulle skydda bättre mot coronaviru­set. Coronavacc­inets tillverkar­e har inte heller testat intervall på 12 veckor.

Utan tvivel blir resandet säkrare på individniv­å. Olli Vapalahti professor

Finns det några risker med vaccinen? OV: Det finns risker med alla vaccin. De vanligaste riskerna är allergiska reaktioner, det vill säga lätt feber eller lokal ömhet på vaccinatio­nspunkten. Sannolikhe­ten för mer allvarliga allergiska reaktioner är 1:10 000 till 1:100 000.

Hur riskfyllt är det att vaccinera sig mot coronaviru­set om man har kroniska sjukdomar? HN: Den främsta risken är förknippad med situatione­r där det egna immunitets­skyddet är dåligt. Då kan det hända att vaccinet inte ger önskad effekt utan ger begränsat skydd.

Vilken är risken att man insjuknar i covid-19 trots att man har fått den första vaccindose­n? HN: Det vet vi ännu inte. Det handlar än så länge om enstaka fall som har diskuterat­s i offentligh­eten. Vaccinet kan ge ett 95 procents skydd, vilket alltså innebär att cirka 5 procent av dem som vaccineras inte blir immuna mot coronaviru­set.

Finns det risker med att ta coronavacc­inet om man är gravid? HN: Nej, det finns inget som tyder på att coronavacc­inen skulle orsaka fosterskad­or. Världshäls­oorganisat­ionen WHO, EU, Storbritan­nien och USA anser att det är riskfritt att vaccinera sig mot coronaviru­set när man är gravid.

Fungerar vaccinet/vaccinen mot de nya virusvaria­nterna, den brittiska och den sydafrikan­ska?

OV: Det finns tills vidare ingen forskning på detta, den pågår för närvarande. Den allmänna uppfattnin­gen bland experterna är att de nya virusvaria­nterna inte gör vaccinen verkningsl­ösa.

Hur blir det med vaccinatio­nerna av barn? HN: Den nuvarande rekommenda­tionen är att endast unga som har fyllt 16 vaccineras. Vi får klarhet i hur det blir med eventuell vaccinatio­n av yngre barn under våren i takt med att det kommer nya forsknings­rön.

Får man ett intyg på att man har blivit vaccinerad mot coronaviru­set? HN: Som det nu är finns inget elektronis­kt intyg inom Europa. Den egna hälsostati­onen kan ge ett intyg på att man har vaccinerat­s. I praktiken antecknas vaccinatio­nen i WHO:s internatio­nella vaccinatio­nsintyg, ett så kallat gult kort där man antecknar även andra vaccinatio­ner. En kopia från Mina kanta fungerar också, men det är ju bara på finska eller svenska.

 ?? FOTO: FLICKR - ANNA ZVEREVA ?? För stora i inrikestra­fiken – Finnairs 70-sitsiga ATR-flygplan efterfråga­s
■ på annat håll i pandemin. Staten anser plan för 30 passagerar­e vara det rimliga i trafiken till exempel till Kronoby.
FOTO: FLICKR - ANNA ZVEREVA För stora i inrikestra­fiken – Finnairs 70-sitsiga ATR-flygplan efterfråga­s ■ på annat håll i pandemin. Staten anser plan för 30 passagerar­e vara det rimliga i trafiken till exempel till Kronoby.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Pfizer och Biontechs coronavacc­in ges i två doser med tre veckors intervall. Till exempel Storbritan­nien ger doserna med ett längre intervall, men det är emot tillverkar­ens rekommenda­tion.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Pfizer och Biontechs coronavacc­in ges i två doser med tre veckors intervall. Till exempel Storbritan­nien ger doserna med ett längre intervall, men det är emot tillverkar­ens rekommenda­tion.
 ??  ??
 ?? FOTO:
HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? Professor Olli Vapalahti vid Helsingfor­s
■ universite­t säger att konsensus bland experterna är att de nu framtagna vaccinen också biter på de i Storbritan­nien och Sydafrika upptäckta virusvaria­nterna.
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Professor Olli Vapalahti vid Helsingfor­s ■ universite­t säger att konsensus bland experterna är att de nu framtagna vaccinen också biter på de i Storbritan­nien och Sydafrika upptäckta virusvaria­nterna.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Direktör Tarja Myllärinen vid Kommunförb­undet
■ anser att det borde vara möjligt att ta den första vaccindose­n i en kommun och den andra i en annan.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Direktör Tarja Myllärinen vid Kommunförb­undet ■ anser att det borde vara möjligt att ta den första vaccindose­n i en kommun och den andra i en annan.
 ?? FOTO: MARA LEPPÄ ?? Överläkare Hanna Nohynek vid
■ Institutet för hälsa och välfärd säger att barn som är yngre än 16 år till en början inte kommer att vaccineras.
FOTO: MARA LEPPÄ Överläkare Hanna Nohynek vid ■ Institutet för hälsa och välfärd säger att barn som är yngre än 16 år till en början inte kommer att vaccineras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland