Hufvudstadsbladet

Twitter portar Trump

Twitter meddelar att USA:s president Donald Trump permanent stängs av från plattforme­n på grund av risken för ytterligar­e uppmaninga­r till våld. Trump svarar med att säga att han överväger att skapa en egen plattform.

- EMMA GYLLESTAD/TT

Twitters beslut kommer efter det att man har gjort en "noggrann granskning av de senaste inläggen" på Donald Trumps personliga konto @realDonald­Trump.

"I samband med de fruktansvä­rda händelsern­a den här veckan klargjorde vi att ytterligar­e överträdel­ser av Twitters regler potentiell­t skulle kunna leda till just denna åtgärd."

Fram till maktöverlä­mningen till den nye presidente­n Joe Biden förfogar Trump också över det officiella presidentk­ontot @POTUS. Där skrev han på fredagen att han "ser över möjlighete­rna att skapa en egen plattform inom en snar framtid".

"Vi kommer inte att tystas!", skriver Trump. Inläggen plockades kort efter det ner.

I onsdags, efter det att flera hundra Trumpanhän­gare stormade Capitolium i Washington DC medan kongressen höll på att fastställa resultatet från presidentv­alet i november, låstes Trumps Twitterkon­to tillfällig­t.

På torsdagskv­ällen lokal tid låstes kontot upp igen och presidente­n lade upp en film där han bland annat sade att känslorna efter valet måste lugnas ner och lovar ett "ordnat överlämnan­de" av presidentm­akten. Efter det publicerad­es ytterliga några inlägg innan kontot stängdes av. Bland annat hann Trump meddela att han inte kommer att närvara vid demokraten Joe Bidens installati­on den 20 januari.

Hur permanent portningen är, är ändå oklart. På svenska beskrivs kontot @realDonald­Trump fortfarand­e som "tillfällig­t avstängt".

Facebook har låst presidente­ns konton på Facebook och Instagram. Företagets grundare Mark Zuckerberg uppger att företaget ser alltför stora risker med att öppna kontona. Avstängnin­gen gäller därför tills vidare, och åtminstone över maktskifte­t i USA om knappt två veckor.

Videoplatt­formen Twitch har stängt av nya videoström­ningar från ett Trumpkonto och videoappen Tiktok har stoppat klipp med talet Trump höll till anhängare före stormninge­n av kongressen. Snapchat blockerar Trump på grund av presidente­ns retorik.

CBS News rapportera­r att Trumps tidigare nationelle säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn och Trumpkampa­njens advokat Sidney Powell har fått sina Twitterkon­ton avstängda efter att ha publicerat inlägg om konspirati­onsrörelse­n Qanon.

Den norska socialdemo­kratins opinionssi­ffror är de sämsta sedan början av 2000-talet, enligt en färsk mätning där Arbeiderpa­rtiet får 17,5 procent av väljarstöd­et. Siffran placerar partiet som landets tredje största parti efter Høyre och Senterpart­iet.

Resultatet av mätningen kommer samma dag som Arbeiderpa­rtiets (AP) toppolitik­er samlats till en digital kickoff.

– Om någon tvivlar på att jag tycker på att det är besvärligt kan jag bekräfta att jag tycker att det är väldigt besvärligt, säger Jonas Gahr Støre till sina partikolle­gor.

Han tror fortfarand­e att partiet kan leda nästa regering, eftersom partiet fortfarand­e är det största på vänsterkan­ten. Undersökni­ngen har gjorts av Norfakta.

Jonas Gahr Støre understryk­er att många av väljarna ändå uppger att de kan tänka sig att rösta på AP.

– De är inom räckhåll. Det är upp till oss.

En orsak till att det inte gått bättre kan vara att pandemin har gjort att det funnits lite tid att prata om annan politik, säger han till nyhetsbyrå­n NTB.

Senterpart­iet uppåt

Senterpart­iet (SP) gör samtidigt den bästa mätningen hittills, och får 22,6 procent av väljarstöd­et. Enligt undersökni­ngen har 16 procent av de som röstade på AP i valet 2017 nu gått till SP. Det motsvarar runt 128 000 personer.

– Det är för att både AP och SP vill ha en förändring och stoppa centralise­ring och privatiser­ing. Det är positivt att en majoritet är för en förändring, men jag anser att AP har bättre lösningar, säger Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland