Hufvudstadsbladet

Soldater hjälper de strandade i snökaoset

Snöstormen Filomena har lamslagit delar av Spanien, där soldater skickas ut för att hjälpa människor i nöd. Fyra personer har mist livet till följd av ovädret, uppger inrikesdep­artementet under en presskonfe­rens.

- IDA VANHAINEN-TT

– De extremt tuffa väderförhå­llandena till trots så är antalet olyckor relativt begränsat, men vi har fyra döda att sörja, säger den spanske inrikesmin­istern Fernando Grande-Marlaska under presskonfe­rensen.

En man och en kvinna har drunknat. De blev fast i sin bil när en flod i närheten av Malaga svämmade över. Två hemlösa, i huvudstade­n Madrid respektive Calatayud, har frusit ihjäl, enligt myndighete­rna.

Under lördagen utfärdade den statliga vädermyndi­gheten Aemet varningar för mer snöfall under söndagen i Madrid och fyra andra regioner. I fredags kallades läget "exceptione­llt och troligen historiskt".

"Åker skidor mitt i gatan"

I huvudstade­n Madrid har på vissa håll över fem decimeter snö redan fallit. I den centrala knutpunkte­n Puerto del Sol, som i vanliga fall brusar av trafik, passerade folk under lördagen främst på skidor. En man syntes även åka på vad som liknande en hundsläde över de vita vidderna.

– Det är väldigt mycket snö, det täcker allt, säger svensken Max Arvór som jobbar och bor i centrala Madrid sedan 2009.

Han berättar att snön började falla i fredags kväll och att han och hans fru då befann sig på en bar.

– Jag satt i fönstret och såg hur det bara föll mer och mer snö. Några pojkar på andra sidan gatan drog snön av biltaken för att busa men sedan tog det inte ens en halvtimme så var taken snöfyllda igen.

Då busstrafik­en ställdes in till följd av snömängder­na fick paret sedan gå hem genom vinterland­skapet.

– Jag ångrade lite att jag tagit gympaskor. Fast jag var inte den enda, folk har inte riktigt kläder för den här typen av väder här. Många har aldrig sett såna mängder snö förut, berättar Max Arvór och fortsätter.

– Gatorna är helt tomma, det finns varken bilar, bussar eller mopeder. Folk har snöbollskr­ig och åker skidor mitt i gatan. Det påminner lite om vårens nedstängni­ng.

Soldater med snöskyffla­r

Till följd av ovädret har stora delar av trafiken ställts in. Busstrafik, tågavgånga­r och till och med Madrids stora flygplats Barajas hölls under lördagen stängda.

Minst 50 flygavgång­ar till Madrid, Málaga, Teneriffa och den spanska exklaven Ceuta i Nordafrika har ställts in.

Trafikkaos­et var kanske som värst för de bilister som fastnade på vägarna runt huvudstade­n när deras fordon snöade in.

Militären har sänt ut 147 soldater med spadar och snöskyffla­r för att undsätta de insnöade. Under lördagen hade militären frigjort tusentals bilar och bad de som ännu satt fast att ha tålamod och hålla ut.

"Vi fortsätter att rädda fordon på A4, A5, M40 och M607", twittrade en militär enhet för nödsituati­oner under lördagen.

Utöver Madrid drabbades även regionerna Aragonien, Valencia, Kastilien-La Mancha och Katalonien hårt av Filomenas framfart.

De historiska byarna Toledo och Albacete har båda bett militären om hjälp att skotta fram gatorna under snömassorn­a.

Minusgrade­rna ser dock ut att stanna ytterligar­e ett tag med temperatur­er ner till –10 i stora delar av landet under den kommande veckan.

Även på spanska Kanarieöar­na fick stormen himlen att mörkna, men där drog den i stället in i form av regn och hårda vindar.

 ?? FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP ?? Skidor fungerar bättre än kollektivt­rafik i Madrid just nu.
FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP Skidor fungerar bättre än kollektivt­rafik i Madrid just nu.
 ?? FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Lördagen bjöd på oväntade vinteräven­tyr i Spanien. De här unga männen rullade en jättelik snöboll.
FOTO: GABRIEL BOUYS/LEHTIKUVA-AFP ■ Lördagen bjöd på oväntade vinteräven­tyr i Spanien. De här unga männen rullade en jättelik snöboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland