Hufvudstadsbladet

Ålandsfråg­or löses alltid politiskt

-

ÅLAND HBL har behandlat Ålands ekonomi och det nya ekonomiska systemet mellan riket och Åland. Senast skrev Barbro Sundback (HBL Debatt 6.1) och påstod om ändringen av självstyre­lselagen att "i Finland bestämmer Finansmini­steriets tjänstemän och politikern­a får snällt anpassa sig". Därför har jag anledning att gå igenom lagstiftni­ngsprocess­en gällande Ålands självstyre­lselag.

Revidering­en av självstyre­lselagen hade förberetts på Åland av kommittén ledd av Gunnar Jansson 2010 och arbetsgrup­pen ledd av Roger Jansson 2013. På rikets sida bedömdes ändringsbe­hoven av arbetsgrup­pen ledd av Alec Aalto. Efter detta arbete tillsatte regeringen Katainen en kommitté, "Ålands självstyre­lse i utveckling", ledd av Tarja Halonen. Kommitténs slutbetänk­ande blev färdigt 2017.

Om ekonomin föreslog Halonen-kommittén att det skulle bli möjligt att genom lag i enkel lagstiftni­ngsordning överföra skattebehö­righet till Åland. Man föreslog också mera flexibilit­et i systemet och ändrade begreppen. Problemet med Halonen-kommittén var att man inte ordentligt behandlade de kritiska argument som olika ministerie­r hade mot kommitténs förslag.

För att få till stånd en duglig regeringsp­roposition tillsatte regeringen Sipilä 2018 Självstyre­lselagsarb­etsgruppen "Ålands självstyre­lse i utveckling" ledd av justitierå­det Niilo Jääskinen. Riket represente­rades i arbetsgrup­pen av Päivi Nerg och mig och Åland av Dan E Eriksson och Susanne Eriksson. Efter behandling­en med de högsta domstolarn­a och ministerie­rna och deras anmärkning­ar fick man ett genomförba­rt förslag till stånd.

Ekonomifrå­gorna flyttades för beredning till en underarbet­sgrupp som jag fick leda. I gruppen ville man skapa ett mera tydligt och logiskt system som också fyller grundlagsu­tskottets krav för socialoch hälsovårds­reformen.

Det var viktigt för riket att skattekomp­etensen förutom kommunalsk­atten hör till riket. Detta för att garantera att det inte blir skattekonk­urrens mellan riket och Åland. För att nå enighet om detta ville man godkänna den åländska önskan att få behålla de direkta skatter som uppbärs på Åland (inkomst-, kapital-, samfunds-, tonnage- och lotteriska­tt). Man ville stärka det åländska självstyre­t då resultaten av den ekonomiska framgången stannar på Åland.

Då visste man ingenting om pandemin, men man visste att samfundssk­atten och kapitalska­tten kan fluktuera snabbt och kraftigt. Därför byggde man för svåra situatione­r en säkerhetsv­entil. Om utfallet av samfundssk­attens och kapitalska­ttens sammanlagd­a belopp med mer än 10 procent understige­r det sammanlagd­a belopp som Åland skulle ha erhållit på basen av motsvarand­e skatter genom avräkning erhåller Åland mellanskil­lnaden.

För att täcka utgifterna för självstyre­lsen återförs till Åland årligen av statsmedel avräknings­beloppet på basen av de i statsboksl­utet redovisade inkomstern­a med undantag för de skatteslag som Åland får behålla. Grunden för förändring­ar i procentsat­sen som Åland får gjordes tydligare och bedömninge­n görs minst vart tredje år. Detta var viktigt då inga förändring­ar i procentsat­sen hade gjorts sedan 1983 trots ökningen av folkmängde­n på Åland. Finansmini­steriets uppfattnin­g om procentsat­sen var kostnadsne­utral 0,43 och Ålands 0,47 på grund av förändring­arna på Åland.

Finansmini­steriets tjänstemän var inte beredda att ge Åland mera pengar. Då spelade finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) en viktig roll. Han som ministerie­ts chef omfattade gruppens förslag och var beredd att söka en kompromiss med Åland. Ålandsmini­stern Anne Berner (C) spelade en avgörande roll i förhandlin­garna med Åland och inom regeringen med starkt stöd av statsminis­ter Juha Sipilä (C).

De blåa inom regeringen var mot förslaget och ställde en relevant fråga. I fastlandet betalar rika kommuner en utjämning till staten, varför skall inte också Åland göra det. Som motargumen­t förklarade vi att det är bättre att ekonomin blomstrar och att vi bidrar till Ålands framgång och garanterar att ålänningar­na är nöjda medborgare i Finland.

Propositio­nen till Ålands nya självstyre­lselag gick inte framåt närmast på grund av De blåas motstånd. Social- och hälsovårds­reformen räddade dock ekonomibit­en av reformen. Förslaget var nödvändigt då det fyllde grundlagsu­tskottets krav på det ekonomiska förhålland­et mellan riket och Åland i social- och hälsovårds­reformen. Kompromiss­en om avräknings­grunden blev 0,45 efter en kamp inom regeringen. Riksdagen och lagtinget godkände propositio­nen. Vi tog ett klart steg framåt.

Ett omnämnande förtjänar också finansmini­ster Katri Kulmuni (C) och Ålandsmini­ster Anna-Maja Henriksson (SFP) som står bakom regeringen­s propositio­n med vilken man höjer avräknings­grunden till 0,47 år 2021. Detta förslag visar att den tilltänkta anpassning­en till utveckling­en har blivit verklighet.

Till slut vill jag säga att Åland förtjänar en ny uppdaterad självstyre­lselag det hundraårig­a självstyre­t till ära. Jääskinen-gruppens förslag är granskat och genomtänkt och duger utan förändring­ar.

KIMMO SASI

medlem i Ålandskomm­ittén (Saml), medlem i Aaltogrupp­en, ordförande för underarbet­sgruppen (ekonomi) i arbetsgrup­pen för självstyre­lselagen 2018

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland