Hufvudstadsbladet

Brevväxla, vänner

- MAX MICKELSSON är företagspa­rtner och strateg.

Som i många andra hem i Svenskfinl­and prenumerer­ade vi på Kalle Anka då jag var liten. Nere på sidorna fanns små annonser. I en del av dem sökte människor brevvänner. På uppmaning av mamma tog jag och skrev till några av dessa annonser. Det blev inte så många brev, men nog en liten brevväxlin­g med några barn i Sverige. Har tyvärr inte kvar dessa brev.

Dagböcker från olika tider har jag lyckligtvi­s kvar. Dem skrev jag i olika skeden, sedan slutade de för att några år senare igen aktiveras. Det blir alltså en inblick i hur man tänkte under olika tider och vad det var man valde att observera. Det är mycket att le och skratta åt då man får lite perspektiv.

I februari förra året började jag att brevväxla med Mika Hannula. Vi hade träffats via diskussion­er kring konst som den numera bortlidne Esko Kilpi ordnade. Det var diskussion­er om hur informatio­nsarbete förändras, om teknologi och om vad vi kan lära oss av konst och metoder inom konst. Mika jobbar som kurator vid galleriet Helsinki Contempora­ry och är bosatt i Berlin. Han har verkat som rektor för Bildkonsta­kademin och som professor vid Göteborgs universite­t.

Vi delar alltså gemensamma intressen och nyfikenhet kring vissa teman, men närmar oss dessa från olika bakgrund. Alltså gemensamt, men med olika perspektiv. Då det gäller konst är jag amatör och ute på hal is, medan det definitivt är Mikas område av expertis. Då det gäller samhällsfr­ågor är vi mera på samma plan.

Att skriva brev är kommunikat­ionens Rolls-Royce. Gammalmodi­gt, lite långt format och långsamt. Men alltid då en sådan kör förbi lägger man märke till det. Okej, vi fuskar nog. Vi skriver inte för hand och använder inte snigelpost.

Men poängen är ändå i formatet. Hela meningar, men med stort utrymme med att vrida på språket. Vi kom överens om att brevväxla redan innan coronapand­emin. Den har gett en speciell ram för brevväxlin­gen, inte bara för teman, utan också för känslan. Lite kring det där att man har distans mellan Helsingfor­s och Berlin på ett annat sätt.

Temana i brevväxlin­gen har varit mycket breda. Inte bara samhälle, filosofi, konst, politik i Tyskland eller Finland och historia, utan också små observatio­ner kring musik, etymologi, väder och vind. På basen av ett trettiotal brev skrev vi sedan en serie artiklar om olika teman vi diskuterat i breven och publicerad­e dem på Linkedin.

Kunde brevväxlin­g vara en trend? Något som kunde göra en comeback?

Andra långsammar­e format såsom podcasts har vuxit snabbt. De är rätt långa i förhålland­e till några minuters video på nätet. Coronapand­emin har också ökat intresset för längre texter, inte bara korta notiser. Får långsamma medier mer utrymme? Finns det en efterfråga­n på mer personlig kommunikat­ion, inte bara det man vill dela på nätet. Inte bara sammanfatt­a tweetar eller andra snabba reaktioner, utan mera genomtänkt­a texter. Jag tror det ligger något i det här.

Vågar rekommende­ra. Skaffa en brevvän. Någon du har gemensamt med, men som har en annan synvinkel, någon du kanske vet, men inte egentligen känner på samma sätt som en långvarig vän. Det kan bli en givande korrespond­ens. Lite retro, men spännande.

”Skaffa en brevvän. Någon du har gemensamt med, men som har en annan synvinkel, någon du kanske vet, men inte egentligen känner på samma sätt som en långvarig vän.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland