Hufvudstadsbladet

Svenssons största knall

De svenska herrarnas skidmörker är över. Efter nästan fyra år utan någon individuel­l seger i världscupe­n kom Oskar Svensson till räddningen.

-

25-årige Oskar Svensson stod för en rejäl knall när han vann herrarnas sprint i Val di Fiemme på lördagen.

När Marcus Hellner vann jaktstarte­n i Québec i mars 2017 visste ingen att det var den sista svenska individuel­la herrsegern på mycket länge i världscupe­n.

Nästa skulle dröja ända till den 9 januari 2021.

Men på lördagen var det så dags igen, när Oskar Svensson vann sprinten i klassisk stil i Val di Fiemme, den näst sista etappen av Tour de Ski.

Knäckte ryssarna

Svensson var åtta i kvalet, men när finalpasse­t tog vid dominerade han från start. Han vann först kvartsfina­len efter riktigt offensiv åkning, där han pressade sig förbi ryske totalledar­en Alexander Bolsjunov och dennes landsman Jevgenij Belov på slutet, för att kamma hem heatet. Och han vann även semifinale­n efter en perfekt avslutning, där han spurtade ner Bolsjunov på nytt.

I finalen var det ett samlat fält in över krönet mot den sista utförskörn­ingen. Då tog Svensson initiative­t, stakade till sig en liten lucka och satte fart nerför.

En dröm blev sann

Italienare­n Federico Pellegrino försökte täppa till luckan, men lyckades inte komma in i suget bakom svensken, som behöll greppet in på upploppet. Ryssarna Bolsjunov och Gleb Retivych gjorde vad de kunde, men Svensson bet ifrån och stakade till sig sin första individuel­la världscups­eger, och pallplats, i karriären.

– Det känns helt fantastisk­t. Det är det här man har drömt om sedan man började åka skidor. Det

❞ Det känns helt fantastisk­t. Det är det här man har drömt om sedan man började åka skidor.

Oskar Svensson

känns väldigt overkligt. Det känns nästan som att jag har varit på väg åt fel håll i min karriär. Att det här kommer helt plötsligt känns otroligt bra, säger Oskar Svensson till SVT.

Markus Vuorela har gjort en fin tour och fortsatte på den invalda vägen. Han var sjua i sprinten.

– Hade aldrig trott att det går så bra. En fantastisk dag med fantastisk­a skidor. I semifinale­n kändes det så lätt men jag var inte tillräckli­gt aggressiv i sista kurvan och där försvann väl finalplats­en, säger Vuorela.

Alexander Bolsjunov har i princip redan avgjort touren inför den sista etappen, söndagens klättring uppför Alpe Cermis. Bolsjunov leder med nästan tre och en halv minut före fransmanne­n Maurice Manificat och går med stormsteg mot sin andra raka totalseger i Tour de Ski.

 ?? FOTO: ALESSANDRO TROVATI/TT-AP ?? ■ Oskar Svensson gjorde slut på en trist svensk svit.
FOTO: ALESSANDRO TROVATI/TT-AP ■ Oskar Svensson gjorde slut på en trist svensk svit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland