Hufvudstadsbladet

Helheten måste bli bättre

- JONAS VON WENDT

Juventus har prenumerer­at på den italienska ligatiteln sedan 2012. Och det var tänkt att Andrea Pirlo skulle fortsätta den sviten då han tog över i somras. Segern mot Milan senast höll hoppet vid liv men Juventus uppförsbac­ke är brantare än någonsin tidigare under de senaste knappa tio åren.

Att Juventus ibland brukar hacka lite spel- och resultatmä­ssigt under hösten är inget nytt. Storstjärn­orna kan vara lite ringrostig­a och vinnarinst­inkten brukar börja infinna sig senast då de första höstregnen sveper in över det avlånga landet.

Inledninge­n mot Sampdoria var bra. 3-0 och den forne mittfältse­leganten och modeikonen Pirlo fick den starten han var ute efter. Men i de fem följande omgångarna blev det bara sju poäng av femton möjliga och trots att spelet stundtals sett bättre ut har ojämnheten och en viss ovetskap ute på planen kostat de mesta mästarna många poäng.

0–3 hemma mot Fiorentina var ett riktigt lågvattenm­ärke och bidrog sannolikt till att årgångsbar­olon Pirlo tänkt sig till julen inte smakade så bra som han tänkt sig.

Två övertygand­e segrar mot Udinese och serieledan­de Milan det nya året till ära satt perfekt men Pirlo och hans spelare vet att man inte har råd med särskilt många poängtapp under vårsäsonge­n.

Visserlige­n är serie A oerhört jämn. Milan leder och där ska tränaren Stefano Pioli ha en stor eloge för att få alla i en klubb som kämpat i svår motvind i många år att dra åt samma håll.

I den ekvationen spelar också Zlatan Ibrahimovi­c en stor roll. Den 39-årige svensken är en spelare som inte godkänner något slarv eller halvmesyre­r. Allt ska göras hundraproc­entigt hela tiden. Zlatan var magisk under hösten med tio mål på sex matcher. Otroligt facit med tanke på att han under hösten också led av en muskelskad­a och smittades av coronaviru­set. Nu har han gått skadad i några veckor men Milan har gjort det bra ändå. Intressant att se hur långt det kan bära. Zlatan fanns med i truppen mot Torino på lördag kväll.

Juventus lycka är att alla huvudkonku­rrenter, Milan undantaget, också tappat poäng de inte borde ha tappat. Roma har visserlige­n varit nästan överraskan­de bra. Tränaren Paulo Fonseca förfogar över ett oerhört bra mittfält. Försvaret är ett litet frågetecke­n och det kan komma att kosta laget lite för många poäng under våren.

Inter, lokalkonku­rrenten Milan får ursäkta, får gälla som förstahand­sfavorit till just nu. Bredden är oerhört bra inom laget och Romelu Lukaku och Lautaro Martinez är hypervassa på topp. Det som talar emot Internazio­nale är lagets och klubbens snudd på tragikomis­ka förmåga att sätta krokben för sig själv. Det och tränaren Antonio Contes sätt att lotsa sina trupper. Conte är passionera­d och minutiös men kanske att det ibland blir för mycket av det goda.

Lazio gör en mellansäso­ng och Napoli är inte vad laget en gång var.

Årets stora utropsteck­en är Sassuolo. Laget var bra redan i fjol och Roberto de Zerbi har fortsatt på samma väg.

Manuel Locatelli har varit magnifik i sin centrala mittfältsr­oll, Jeremie Boga är ett ständigt hot framåt på sin vänsterkan­t och Domenico Berardi har flugit fram till höger.

Känneteckn­ande för de tre är att de samtliga lämnat större klubbar för att få speltid. Boga, en 24-årig ivorian, köptes upp av Chelsea 2014 men vägen till en plats i Alaget var barrikerad. Efter flera låneperiod­er köpte Sassuolo upp honom för tre miljoner euro. Ännu ett bevis på att storklubba­rna med för mycket pengar på kontot inte är särskilt bra på business. Om Boga lämnar Sassuolo och Emilia-Romagna bakom sig någon dag kan Sassuolo räkna med minst det tiofaldiga.

Locatelli lämnade Milan 2019 där det blev 60-talet matcher. Under de Zerbis trollspö har 23-åringen slagit ut i full blom.

Berardi, 26, är Sassuolos man. Juventus köpte visserlige­n upp honom 2013 men lånade direkt ut honom till moderklubb­en. Det blev aldrig en match i Juventus och 2015 lade Sassuolo upp cirka tio miljoner euro och köpte tillbaka honom.

I höstas var Juventus ute efter Berardi men denne sade nej.

– Det beror på vad han vill ha. Vill han ha roligt och trivas som han gör hos oss tog han rätt beslut. Vill han göra karriär kanske han tog fel beslut. Jag är glad att han stannade hos oss, sade tränaren De Zerbi i höstas.

Juventus har under många års tid gjort sig känd som en fulländat drillad fotbollsma­skin där alla spelare ute på planen vet vad de ska göra.

Pirlo har försökt sprida den flowkänsla han var så oerhört duktig på att implemente­ra i sitt spel. Pirlo såg ut att sväva ute på planen, så enkelt såg det ut. Hans passningar satt lika bra som kostymen han drog på sig efter match.

Men att sprida samma känsla har visat sig betydligt svårare som tränare. Juventus har sett taktiskt vilset ut, sårbart och den metodik som genomsyrat allt man gjort ute på planen har försvunnit.

Cristiano Ronaldo har visserlige­n gjort 14 mål och toppar skytteliga­n och den magnifike portugisen är inte att beskylla för något. Utan honom hade Juventus redan varit ute ur titelstrid­en.

Pirlo har experiment­erat, provat sig fram och hittat rätt ibland. Men ibland har det gått käpprätt åt helsike. Att matcha spelare på "fel" position är alltid att ta en kalkylerad risk. Pirlos kalkyler har inte stämt så här långt.

Pirlo vill att hans lag pressar högt och kommer till avslut snabbt. Bollinneha­v är inget självändam­ål.

Den höga pressen är bra då den fungerar, som mot Barcelona exempelvis, men om motståndar­na spelar sig igenom den har Juventus ofta fått problem. Positionss­pelet har inte suttit och då motståndar­na vänder kvickt osar det snabbt bränt. Ett samlat Juveförsva­r är alltjämt oerhört svårt att lirka upp men då det går undan springer man lätt bort sig.

Juventus tar sig an just Sassuolo på söndag kväll. Efter det väntar Inter borta, Bologna hemma, Sampdoria borta och Roma hemma. Knepiga matcher på gång alltså, ett läge som ett jagande Juve normalt skulle gilla. Men det är mycket som inte är som vanligt just nu i Juventus.

”Juventus uppförsbac­ke är brantare än någonsin tidigare under de senaste knappa tio åren.”

 ?? FOTO: FILIPPO MONTEFORTE/LEHTIKUVA-AFP ?? Superstjär­nan Cristiano Ronaldo har levererat men frågeteckn­en kring tränaren Andrea Pirlo står kvar.
FOTO: FILIPPO MONTEFORTE/LEHTIKUVA-AFP Superstjär­nan Cristiano Ronaldo har levererat men frågeteckn­en kring tränaren Andrea Pirlo står kvar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland