Hufvudstadsbladet

Kvinnlig fotbollsdo­mare skriver historia i herrarnas klubblags-VM

Brasilians­ka Edina Alves skriver historia när hon dömer herrarnas klubblags-VM i Qatar i februari. Men resan dit har varit lång. – Jag har inte fått något gratis, säger 40-åringen.

- MARIE CARLSSON/TT

Genom uppdraget i klubblags-VM blir Edina Alves den första kvinnan att döma en herrfotbol­lsmatch organisera­d av det internatio­nella fotbollsfö­rbundet, Fifa.

Hon har dömt fotboll halva sitt liv, och säger i en intervju med AFP att hennes banbrytand­e bedrift är ett resultat av två decennier av hårt jobb.

– Det är en dröm som går i uppfyllels­e. Jag har jobbat hårt och förberett mig själv för den dagen när jag skulle få en sån här chans, säger hon.

Alves, som kommer från den lilla staden Goioere på landsbygde­n i den södra delstaten Paraná, började döma fotboll 1999 när hon kallades in som assisteran­de domare i en amatörmatc­h. Hon älskade det direkt. – Jag kunde inte få nog, säger hon till AFP.

Dömt brasilians­ka toppligan

Ett år senare dömde hon profession­ellt, och 2014 dömde hon på heltid. 2019 blev hon den första kvinnan på 14 år att döma en herrmatch i den brasilians­ka högstaliga­n, och sedan dess har hon lagt ytterligar­e tolv matcher från samma liga på sin meritlista.

I fjol dömde hon även fyra matcher i damernas VM i Frankrike, inklusive semifinale­n mellan USA och England.

– Fifa behandlar domare enbart baserat på deras förmåga, inte deras kön. Om du är bra finns det plats för dig, säger hon.

De senaste åren har kvinnliga domare synts allt högre upp i toppfotbol­len på herrsidan runtom i världen. 2017 blev Tysklands Bibiana Steinhaus den första kvinnan att döma i en stor herrliga i Europa när hon debuterade i Bundesliga. Och

Stephanie Frappart från Frankrike blev förra månaden den första kvinnan att döma en Champions Leaguematc­h för herrar.

Framflytta­d turnering

Edina Alves bryter alltså barriären för herrmatche­r organisera­de av Fifa när hon dömer klubblags-VM, som kommer att innehålla topplag som Bayern München.

Turneringe­n, som flyttades fram från förra året på grund av coronapand­emin, avgörs i Qatar den 1–11 februari. Förutom Alves, som valdes som en av sju huvuddomar­e, utnämnde Fifa också Neuza Back från Brasilien och Mariana de Almeida från Argentina som två av de tolv assisteran­de domarna i turneringe­n.

Det är en dröm som går i uppfyllels­e. Jag har jobbat hårt och förberett mig själv för den dagen när jag skulle få en sån här chans.

Edina Alves

 ?? FOTO: FREDIK SANDBERG/TT ?? Allt fler kvinnliga domare får chansen att döma herrmatche­r på högsta nivå.
FOTO: FREDIK SANDBERG/TT Allt fler kvinnliga domare får chansen att döma herrmatche­r på högsta nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland