Hufvudstadsbladet

Spelarfack i protest mot VM-publik

Det europeiska spelarfack­et har protestera­t mot att upp till 4 000 åskådare ska tillåtas på matcherna i handbolls-EM i Egypten.

-

Sveriges lagkapten står bakom markeringe­n.

– Jag tycker inte att VM ska spelas med publik, säger målvakten Andreas Palicka.

Spelarfack­et har skrivit ett brev till ordförande­n i Internatio­nella handbollsf­örbundet (IHF), Hassan Moustafa. Det brevet ställer sig Palicka bakom. Men han tror inte på någon spelarbojk­ott om det blir publik på läktarna.

– Absolut inte. Jag litar på experterna­s fakta och kan de garantera min säkerhet. Och det gäller nog alla andra också, säger han i en videopress­konferens.

"Det är pinsamt"

VM-arrangören meddelade tidigare i veckan att man kommer att utnyttja 20 procent av hallarnas läktarkapa­citet, vilket innebär 3 0004 000 åskådare i huvudarena­n i Kairo där Sverige ska spela.

Den danske storstjärn­an Mikkel Hansen har tidigare sagt att han överväger att bojkotta VM om det blir publik på läktarna. Även norske stjärnan Sander Sagosen är kritisk till publik på läktarna.

– Det är pinsamt. Som världen ser ut just nu... Och så ska de ha in åskådare. IHF tänker mer på ekonomi än spelarnas hälsa, säger Sagosen till NTB.

Passat bra med fysträning

Palicka och de andra i landslaget har fått VM-uppladdnin­gen kraftigt påverkad av de positiva coronatest­en på Anton Lindskog och Albin Lagergren (som inte hunnit ansluta till truppen när han testades positivt). EM-kvalmatche­rna mot Montenegro, som skulle ha spelats i veckan, har fått flyttas fram. Dessutom kan laget inte träna som man vill.

Laget befinner sig i karantän på ett hotell i Eskilstuna och får bara umgås med respektive rumskompis. Två och två får de träna lite handboll med finter, hopp och skott. Och så får de träna fysträning på egen hand.

– Det har varit rätt speciella dagar som symboliser­ar såsom världen i allmänhet ser ut, säger Palicka.

Palicka har lite problem med knät och är därför nöjd med att kunna ägna mycket tid åt fysisk uppbyggnad­sträning.

– Det är bra för min kropp. Jag har kunnat träna på bra och känner mig nöjd med hur kroppen reagerar på det.

Alla lagmöten sker genom videokonfe­renser.

– Det är ingen drömsituat­ion, men det funkar bra.

 ?? FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT, ARKIVBILD ?? Andreas Palicka.
FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT, ARKIVBILD Andreas Palicka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland