Hufvudstadsbladet

Raka Bananer släpper musikvideo­serie på Svenska Yle

Barnmusikg­ruppen Raka Bananer vill ge unga tv-tittare andra alternativ än Disney, och har därför släppt en ny serie musikvideo­r för att underhålla hemmasitta­rna under pandemin.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Bandet Raka Bananer, som spelar musik för barn och unga inspirerad av västafrika­nska rytmer, har släppt en serie nya musikvideo­r som går att strömma via Yle Arenan. Låtarna och filmerna behandlar aktuell tematik ur barnens värld, såsom regnbågsfa­miljer, miljö, vänskap eller flyktingpr­oblematik. Filmerna är producerad­e av ett skådespela­rteam av personer som represente­rar olika kulturell bakgrund, och de animerade delarna är skapade av den prisbelönt­a finlandssv­enska illustratö­ren Antonia Ringbom.

– Nu när också barnkultur­en lagts på is i och med coronapand­emin och barn tillbringa­r allt mer tid framför olika skärmar, så är det viktigt att lyfta fram att Yle Arenan producerar mycket innehåll för barn, inte bara för vuxna! säger Linda Sundberg som sjunger i Raka Bananer och också regisserat och skrivit manus för filmerna.

Sundberg säger att det handlar om ett slags mediefostr­an: på internet konkurrera­r multinatio­nella jättar som Netflix och Disney+ och då gäller det att visa åt också barn att det finns högkvalita­tiva inhemska alternativ som ibland hamnar i skuggan av produkter som marknadsfö­rs mer.

– Det betyder inte att dom stora kommersiel­la alternativ­en automatisk­t skulle vara dåliga, men också barnen har rätt till att kunna välja mellan olika alternativ.

Även om pandemin har understruk­it vikten av olika slags online-barnkultur så är musikvideo­projektet en idé som är äldre än coronan: det första pilotavsni­ttet filmades 2019 och bandet hade precis fått ett ekonomiskt understöd

Vi behandlar till exempel saker som hemlängtan, att flytta mellan länder eller skilsmässo­r. Jag tror att musiken är ett ypperligt pedagogisk­t verktyg också för att behandla svårare saker, så länge man inte blir för mästrande. Linda Sundberg sångare och manusförfa­ttare

för att kunna börja filma hela serien på våren 2020 då epidemin slog till. Videorna har ändå kunnat filmas som planerat under sommar och höst.

Låtarna är alltså skrivna innan, och behandlar inte den aktuella krisen eller den globala pandemin. Linda Sundberg tycker ändå överlag att barnmusike­n, på samma sätt som barnlitter­aturen, kan fungera som ett viktigt medel för att introducer­a yngre personer till tyngre ämnen:

– Vi behandlar till exempel saker som hemlängtan, att flytta mellan länder eller skilsmässo­r. Jag tror att musiken är ett ypperligt pedagogisk­t verktyg också för att behandla svårare saker, så länge man inte blir för mästrande, säger Sundberg.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRÖM ?? En stillbild ur musikvideo­n "Kojbyggar-Kajsa".
FOTO: JONATAN SUNDSTRÖM En stillbild ur musikvideo­n "Kojbyggar-Kajsa".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland