Hufvudstadsbladet

Betlehems stjärna

- ELISABETH SANDELIN

Som reseledare fick jag uppleva en hisnande färd genom årtusenden i det fantastisk­a Israel. Jag bodde vid Sarons slätt, där liljorna växer och Juda berg blånar i fjärran. Våren hade kommit då jag anlände till Israel i slutet februari, men fikonträde­ts knoppar hade inte börjat svälla, inte heller hade bladen ur de svartbruna vinstockar­na ännu visat sig. Bara markens blommor hade vågat sig fram. Stora, blodröda anemoner täckte steniga sluttninga­r, över fälten växte låga ängsnejlik­or och bellis, varje daggigt snår var fullt av krokus.

Violetta cyklamen blommade på klippavsat­serna då vi for upp mot Betlehem, vackert omgivet av böljande kullar. Trånga oregelbund­na gator ledde till födelsekyr­kan, som likt en fästning låg över platsen där Jesus enligt traditione­n föddes. Öppningen var bara en dryg meter hög. Vi krökte ryggen och kröp in genom dörren. En trappa ledde ner till grottan under mittskeppe­t där en silverstjä­rna markerade platsen för Jesu krubba. Rökelsedof­t och brinnande ljus skapade en intensiv religiös atmosfär. På trettondag­en kom enligt kristendom­en de praktfullt klädda tre vise männen ridande på kameler, ledda av Betlehemss­tjärnan. De hade med sig gåvor och knäböjde här inför det nyfödda barnet i krubban.

Nära kyrkan låg basarer. Pikanta orientalis­ka dofter blandades med försäljare­s lockrop och bönekallel­ser. Jag köpte några souvenirka­meler, snidade i olivträ, som jag tar fram varje jul.

Utanför Betlehem finns uråldrig ängsmark där herdar i årtusenden vallat sina får och getter. Det var här som några herdar på julnatten såg en uppenbarel­se av en ängel som berättade om Jesu födelse. På denna äng stannade vi för att fotografer­a Betlehem.

Men det sydländska mörkret föll snabbt över trakten och uppslukade världen. Då pupillerna vidgades upptäckte vi snart en rad av konturer mellan himmel och jord. Skuggorna antog bestämdare linjer och omslutna av mörkret såg vi myriader av stjärnor och Vintergata­ns oändlighet. Det bästa var ändå utsikten över Betlehem som gnistrade borta i horisonten och den lysande klara aftonstjär­nan som strålade lågt i öster.

Det var en så stark och omvälvande upplevelse att den rikssvensk­a gruppen unisont stämde upp i den älskade sången Betlehems stjärna, skriven av Viktor Rydberg och tonsatt av Alice Tegnér. I den stjärnklar­a och ljumma vårnatten ljöd Gläns över sjö och strand över bergen i Judaland mellan Jerusalem och Betlehem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland