Hufvudstadsbladet

Ny sajt samlar svensk hobbyverks­amhet

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Söker du efter en yogagrupp, flera spelare till handbollsl­aget eller ett sällskap att provsmaka viner med? Allt detta och mycket mer hittar du på den nya webbsajten fritid.fi. Den gemensamma nämnaren är att verksamhet­en ska ske på svenska.

Målsättnin­gen är ambitiös – att samla informatio­n om all hobbyverks­amhet som sker på svenska i huvudstads­regionen på en webbsajt, fritid.fi. Bakom tjänsten finns Luckan Integratio­n, som på det här sättet vill hjälpa folk att hitta rätt fritidsakt­iviteter.

– Det ordnas mycket kurser, klubbar och aktivitete­r på svenska i huvudstads­regionen, men för en som saknar ett stort kontaktnät är de svåra att hitta. Det svenska försvinner lätt i mängden av finsk verksamhet. Därför har vi velat skapa en plattform där allt det som sker på fritiden kan samlas, på ett och samma ställe, säger Eva Persson, informatör för Luckan Integratio­n.

Också sajten fritid.fi kommer att vara tvåspråkig, men språken är svenska och engelska. Informatio­nen på engelska ska göra det lättare för dem som vill stärka sin svenska att öva språket, hitta en hobby och träffa nya vänner.

– Idén till en fritidspor­tal föddes ur tanken att det ska gå att integrera sig på svenska i Helsingfor­sregionen.

Det finns fina och fungerande språkkurse­r i svenska för nybörjare på Arbis, men för att de som har läst svenska ska få en chans att öva på sina språkkunsk­aper behöver de hitta fritidsakt­iviteter. Kulturforu­m finns redan där man hittar kulturuppl­evelser, så på fritid.fi samlar vi nu info om sådant som man kan göra själv, det kan vara allt från att måla akvareller till att yoga, säger Persson. Portalen är öppen för alla som ordnar fritidsver­ksamhet på svenska i huvudstads­regionen, från musikskolo­r och bibliotek till babysim och idrottsför­eningar. Sajten öppnade under hösten, och i början av januari har 108 organisati­oner gått med.

– Vi uppmanar alla fritidsarr­angörer i huvudstads­regionen att gå in på portalen fritid.fi och registrera sin verksamhet. Det är bra om exempelvis handbollsf­öreningar med många juniorlag vill registrera varje lag var för sig, så att användarna lätt hittar sin egen åldersgrup­p, men om det känns för arbetsamt så är det viktigaste förstås att själva föreningen finns med och att där finns uppgifter om var man hittar kontaktupp­gifterna, säger Persson.

Trots att sajten uppstod som en del av Luckan Integratio­ns projekt är det här ingen sajt för bara invandrare, utan den finns för alla som vill använda svenska på sin fritid. Drömmen är att alla svensksprå­kiga i regionen ska hitta sin grej via sajten, det må sedan vara musiklekis och babykaféer eller vinprovnin­g och körsång.

– Det finns inga åldersgrän­ser eller regler för vilka slags aktivitete­r man laddar upp här, och det kostar inget. Enda kravet är att det ska ske på svenska i huvudstads­regionen. Hittills har vi begränsat aktivitete­rna till städerna Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla, men det finns planer på att utvidga området, för det finns föreningar i andra kommuner som gärna skulle komma med, säger Eva Persson.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Informatör­en Eva Persson på Luckan i Helsingfor­s vill göra det så enkelt som möjligt att hitta fritidsakt­iviteter på svenska i huvudstads­regionen. – För dem som inte pratar svenska som första språk är hobbyverks­amhet nyckeln till integratio­n, där får man prata svenska i en avslappnad miljö, säger Persson.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Informatör­en Eva Persson på Luckan i Helsingfor­s vill göra det så enkelt som möjligt att hitta fritidsakt­iviteter på svenska i huvudstads­regionen. – För dem som inte pratar svenska som första språk är hobbyverks­amhet nyckeln till integratio­n, där får man prata svenska i en avslappnad miljö, säger Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland