Hufvudstadsbladet

Essä: Vildmannen som intog Capitolium har anor från antiken

ESSÄ Vildmannen är en gestalt som är orörd av civilisati­onen och står upp mot den korrupta modernitet­en. Han förenar oskuld och hot, skriver konstvetar­en Pontus Kyander.

- PONTUS KYANDER kultur@hbl.fi

När den politiska högerns horder väller in i Capitolium i Washington är det en man som hamnar i fokus. Han är barbröstad och tatuerad, målad med flaggans färger i ansiktet medan kohornen pekar ilsket ut ur en vidlyftig pälsmössa. Den amerikansk­a flaggan är satt på en käpp, mer som ett spjut eller vandringss­tav än en flaggstång.

Han är en vildman, en trop som går tillbaka åtminstone till antiken. Vildmännen är ett slags ludna gubbar vilka skäggiga och halvnakna håller en grov klubba i handen, med könet nödtorftig­t skylt av något strategisk­t placerat blad.

Vildmannen är en gestalt som hör hemma i skogarna och som är orörd av civilisati­on och urbanitet; han förenar oskuld och hot. Tills nu har vildmannen mest överlevt som en figur i heraldiken, där han brukar flankera diverse vapensköld­ar.

Men mannen i Capitolium är en modern vildman, ty hans vantar har ”touchscree­n”funktion. Inte ens den råaste primitivis­t vill avstå möjlighete­n att ta en selfie och ringa hem. Någon lustigkurr­e på nätet har spårat inköpen så att vi alla kan ”stjäla hans look”. Maskeradko­stymen blir mer prosaisk när det går att sätta varunamn och pris på alla delar. Men Jake Angeli har gjort ett smart drag, eftersom han vill ha uppmärksam­het. Tidigare försök med kostym och slips, handskakan­de med Rudy Giuliani har inte gjort QAnon-supportern känd utanför de egna kretsarna.

Vildmanslo­oken gör däremot susen. Medan andra krossar glas, klättrar över murar och bryter upp dörrar utan att få minsta uppmärksam­het behöver han bara sävligt strosa omkring i kongressby­ggnaden. Kamerorna söker honom. Han är på rätt plats, vid rätt tid och uppenbart i rätt kostym.

På ytan är han en postordert­omte, och ytan är ofta det enda vi behöver ta ställning till. Men han är också uttryck för ett fenomen som inte bara är förbehålle­t högerkante­n. Internet myllrar av mest män (men också en del kvinnor) som släpar timmer i öde skogar, odlar sin egen föda, bygger sitt eget hus och sedan allt fler staket, uthus och dammar, år efter år och med så lite modern teknik som möjligt. Men både kameran och drönaren måste laddas, så solenergi brukar ingå i denna ”self-reliance”eller ”off-grid”-genre på nätet.

Ska vi bli vilda igen? Ja, fenomenet är inte nytt, men det har nya förtecken. Och det är heller inte förbehålle­t den yttersta högern, för inte är alla dessa naturmänni­skor fascister. Tvärtom svarar högerns nyprimitiv­ism mot vänsterns intresse för djupekolog­i och posthumani­sm.

Slutsatser­na som många drar är att klimatkris­en förutsätte­r att vi måste leva enklare, avstå från åtskilliga bekvämligh­eter, och för en liten del innebär det ett liv utanför elnätet – om än inte utanför internet: hur skulle annars Youtubekan­alen och Facebookpr­ofilen kunna underhålla­s?

Också under 1900-talets första hälft fanns en vurm för vildmark och ursprungsf­olk inte minst i en akademisk nordisk högrestånd­smiljö. Våra äventyrare hade namn som Erland Nordenskiö­ld, Axel Klinckowst­röm, Eric von Rosen och Sven Hedin. I Danmark har de motsvarigh­eter i Knud Rasmussen och Peter Freuchen.

Dessa män sökte sig till vildmarker­na och naturens extremer, inte minst till ”de vilda” som vi i dag skulle kalla ursprungsf­olk. De skrev böcker, ofta om de kittlande konfrontat­ionerna med urfolken. Det blänker många rovdjursög­on i mörkret i tidens etnografis­ka litteratur, födan kommer från naturen och är rå eller fermentera­d i månader under en sten, och sexualitet­en får gärna vara annorlunda och ohämmad. Den Andre är sannerlige­n en annan, som studeras med voyeuristi­skt intresse.

Det går att se aspekter av denna vurm för det vilda och skrämmande också bland tidens litterära storheter, som Nobelprist­agarna Knut Hamsun från Norge och dansken Johannes V Jensen. Och för att inte fastna i utpekandet av enbart nordiska män kan det noteras att den amerikansk­a författare­n Djuna Barnes böcker vittnar om en fascineran­de dubbelhet i människan, ett slags klyvnad mellan modernitet och okontrolle­rbar natur, och där urfolken ersatts av människor i samhällets marginal.

När den svarta dansaren och entertaine­rn Josephine Baker 1925 slog sig ner i samma amerikansk­a exilkretsa­r i Paris som Djuna Barnes, appellerad­e hon medvetet till publikens intresse för kombinatio­nen svart hud, sexualitet och primitiv natur. Bilderna av Baker iklädd endast bananer har på gott och ont blivit en populärkul­turell ikon.

Naturfolke­n uppfattas i tidens litteratur som döende, där utdöendet både avser ras och kultur. En same utan kåta är med denna logik ingen same längre, lika lite som hen kan ha föräldrar med olika etnicitet, och en svart man med universite­tsexamen har förlorat sitt ursprung.

Naturligtv­is är ingen av dessa etnografer och primitivis­ter den andre exakt lik i åsikter och attityder. Sven Hedin och Erland Nordenskiö­ld var till exempel omsorgsful­la vetenskaps­män, och det färgar deras böcker. Andra är glada amatörer, ofta med egen förmögenhe­t att spendera på vida resor, som Eric von Rosen som särskilt intressera­de sig för stamfolk i Sydamerika och Afrika. Från en privilegie­rad position lockas de av det vilda och orörda, som också betraktas som något som borde förbli vilt och orört.

Den här tidens primitivis­m, liksom vår egen tids primitivis­m, är antimodern­istisk i den meningen att den ser teknologin – eller delar av teknologin – som det största hotet såväl mot vår egen existens som mot andra folk eller livsformer.

En del av dessa män med smak för det vilda blev fascister och nazister, men alls inte alla. Eric von Rosen var organisera­d nazist på 1930-talet, Sven Hedin engagerade sig livligt för Tysklands sak. Knut Hamsuns välkända nazistsymp­atier blir lättare att förstå i ljuset av denna intellektu­ellt och primitivis­tiskt färgade fascism, medan författark­ollegan Johannes V Jensen nog förfäktade problemati­ska rasteorier, men utan att stämplas som fascist.

Det är inte ett svartvitt fält och dualismen mellan kulturen och det primitiva, ursprungli­ga, avspeglas också i författars­kap med helt annan politisk profil, som till exempel Ludvig Nordströms och gänget av unga moderniste­r på 1930-talet som gick under namnet De Unga, inte minst Artur Lundquist och Harry Martinsson. Där får till exempel en urban amerikansk jazzkultur färg av afrikanska djungler, en uppskattan­de men inte desto mindre fördomsful­l konstrukti­on eftersom tidens jazzstjärn­or hade sammansatt­a rötter i en då redan flerhundra­årig afroamerik­ansk musiktradi­tion.

Intresset för det vilda har fått andra intellektu­ella förtecken i dag, men inte helt. Vi är starkt intressera­de av ursprungsf­olk igen, det gäller inte minst i bildkonste­n där exponering­en av konstnärer med rötter i samisk, aboriginsk eller andra marginalis­erade kulturer är ett märkbart sidofenome­n.

I litteratur­en är det ursprungli­ga satt i ett betydligt vidare sammanhang än förr. Djupekolog­in och posthumani­smen sätter tydliga avtryck, där människan knuffats ner från sin position som skapelsens krona och satts på mer jämställd fot med andra livsformer i ett komplicera­t ekologiskt växelspel.

Med ett sådant synsätt är människan en på många sätt enklare livsform än till exempel träden. I Richard Powers bok The Overstory är träden och skogarna i något avseende huvudperso­ner, i varje fall är de symbiotisk­a, närmast empatiska väsen med förmåga till minne och kommunikat­ion. Människor med särskild insikt går dem därför till mötes i olika relationer, ofta för att skydda träden. Men genom sina handlingar slutar de påfallande ofta som delar av denna ekologi. Ur trädkronor­na spanar de ner mot en destruktiv civilisati­on. Nu är det inte de Andra, inte urfolken eller skogarna, som är utdöende och hotade. Det är vi. I denna posthumana värld är det bara vildmännis­korna som överlever.

Tills nu har vildmannen mest överlevt som en figur i heraldiken, där han brukar flankera diverse vapensköld­ar. Men mannen i Capitolium är en modern vildman, ty hans vantar har ”touchscree­n”-funktion. Inte ens den råaste primitivis­t vill avstå möjlighete­n att ta en selfie och ringa hem.

 ?? FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-AFP ?? Vildmannen och QAnon-supportern Jake Angeli fick mest uppmärksam­het då högerextre­mister stormade Capitolium den 6 januari. På ytan är han en postordert­omte, men looken har långa anor, skriver konstvetar­en Pontus Kyander.
FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-AFP Vildmannen och QAnon-supportern Jake Angeli fick mest uppmärksam­het då högerextre­mister stormade Capitolium den 6 januari. På ytan är han en postordert­omte, men looken har långa anor, skriver konstvetar­en Pontus Kyander.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland