Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski i fin form

Njutning och Alpe Cermis är en ordkombina­tion man inte hör särskilt ofta. Det mördande motlutet i slalomback­en på den sista etappen på Tour de Ski har knäckt många stora namn under årens lopp.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

– Det här har ju gått klart bättre än jag tänkte mig och nu tänker jag bara njuta sista dagen och helt enkelt ge det jag har att ge, säger Krista Pärmäkoski efter att hon slutat sexa i sprinten i tourens näst sista deltävling, plockat lite nyttiga bonussekun­der och sett till att hon ligger på tredje plats inför avslutning­en.

Jessica Diggins leder totalt, nästan två minuter före Pärmäkoski och knappa minuten före ryskan Julia Stupak. Det mesta talar för amerikansk triumf på söndagen. Diggins var tia på lördagen och då Stupak var åtta har hon 54 sekunder till godo på ryskan i det ruskiga motlutet.

– Det var nog en speciell dag. Kändes väl helt okej då jag vaknade och fötterna var rätt hyfsade då jag joggade upp. Men jag kände redan då att pulsen inte riktigt stiger och det gjorde den inte på hela dagen. Så brukar det vara. Alla är trötta i ben och kroppar men jag har varit med så många gånger för att jag vet ungefär vad jag kan få ut av mig själv, säger Pärmäkoski i Skidförbun­dets pressmedde­lande.

Svensk dominans

I finalen dominerade Sverige stort. Linn Svahn vann före Maja Dahlqvist och Emma Ribom men totalt har trion inget i den absoluta tätstriden att göra.

Där är Ebba Andersson bästa svenska på en sjätte plats. Andersson åkte ut i kvartsfina­len på lördag och tappade mark i sammandrag­et.

Svahn var snabbast i kvalet, vann kontroller­at både kvarts- och semifinal och var också i en klass för sig i finalen. 21-åringens utveckling är något utöver det vanliga. Hon debuterade i världscupe­n så sent som förra säsongen, men har redan tagit sju segrar individuel­lt.

Sverige vann trippelt också i världscupp­remiären i Ruka. Den gången med Svahn som etta före Dahlqvist och Sundling.

– Jag sa till Maja inför finalen: ”Hörru nu går vi för en trippel igen. Vi kommer sätta skräck i konkurrent­erna inför VM med tripplar i båda sprintarna”, säger Linn Svahn till SVT.

Pärmäkoski var nöjd med dagen även om en liten miss grämde henne i finalen.

– Jag borde ha inlett vassare då chansen fanns att lägga sig längre fram i fältet men det är inget jag är särskilt missnöjd med. Överlag var det en väldigt bra dag om man ser till förutsättn­ingarna.

Någon press känner hon inte för avslutning­en.

– Det går som det går. Jag ger det som finns att ge.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? ■ Krista Pärmäkoski går in som trea på den sista etappen under söndagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ■ Krista Pärmäkoski går in som trea på den sista etappen under söndagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland