Hufvudstadsbladet

”Droger kan hjälpa dem som mår allra sämst”

Användning­en av psykedelie­r, det vill säga hallucinog­ena droger, i vården är ett eldfängt ämne. Läkaren Antti Hupli hör till skeptikern­a som bytt sida och som i dag anser att psykedelie­r, rätt använda, kan förbättra livskvalit­eten för patienter med svår d

- TEXTER: LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Varje år drabbas uppskattni­ngsvis 5–7 procent av finländare av depression och ungefär en procent av posttrauma­tiskt stressyndr­om. De flesta får en kombinatio­n av antidepres­siva läkemedel och psykosocia­lt stöd, exempelvis samtalster­api. Forskning visar att psykofarma­ka är viktigt, särskilt i vården av svårare depression­stillstånd. Däremot reagerar patienter väldigt olika på medicinern­a.

Det finns patienter med depression som inte reagerar på medicineri­ng – om patienter inte reagerar på två olika antidepres­siva medicineri­ngar betraktas patienten vara vårdresist­ent. I Finland erbjuder man de här patientern­a exempelvis elbehandli­ng.

För posttrauma­tiskt stressyndr­om är definition­en på vårdresist­ens något mer komplicera­d, men i allmänhet utgår man från att patienter som inte fått hjälp av andra vårdmetode­r är vårdresist­enta.

Ämnet är känsligt och läkaren Antti Hupli vill inte skapa alltför optimistis­ka förväntnin­gar, men det finns forsknings­rön som tyder på att psykedelie­r har en verklig potential att förbättra livskvalit­eten hos de patienter som mår allra sämst och som inte reagerar på traditione­lla vårdmetode­r.

Nya tankar och synvinklar

I många former av psykisk ohälsa har patienten svårt att se några utvägar eller lösningar – man känner sig handlingsf­örlamad och oförmögen att påverka sin livssituat­ion. Enligt Antti Hupli beror det här delvis på att aktivitete­n i hjärnan förändras.

Psykedelie­rna i sin tur förstärker sinnesintr­ycken och ökar aktivitete­n mellan olika delar i hjärnan, visar forskninge­n. Dessutom påminner en del psykedelie­r om signalsubs­tansen serotonin, som bland annat reglerar sinnesstäm­ning, välbefinna­nde och smärtupple­velser.

– Någon sorts filter faller bort och de olika delarna av hjärnan börjar kommunicer­a med varandra på ett annorlunda sätt. Det i sin tur skapar nya tankar och synvinklar. I terapiarbe­tet försöker vi utnyttja den här stunden då patienten inser att den jobbiga livssituat­ionen kan lösa sig och att man inte är dömd att lida för evigt, säger Hupli.

Det är inte endast psykedelie­r som påverkar vårt medvetande och sinnestill­stånd på det här sättet. Också andra intensiva eller dramatiska erfarenhet­er kan ha en motsvarand­e effekt. Hupli nämner sjukdomsat­tacker och nära döden-upplevelse­r som några exempel.

– Det är inte så ovanligt att människor gör stora förändring­ar i sitt liv efter sådana händelser. Man börjar helt enkelt betrakta livet på ett annorlunda sätt, säger Hupli.

Elbehandli­ng avser också att förändra balansen i ett flertal signalsubs­tanser i hjärnan, men till skillnad från en psykedelis­k tripp uppstår det inget minne hos patienten på grund av narkosen.

– Jag var ursprungli­gen ytterst skeptisk och tänkte att det handlade om experiment med farliga ämnen – droger, säger Antti Hupli.

Till vardags jobbar han som läkare och specialist­tjänstgör inom psykiatri och beroendeme­dicin. Dessutom är han en del av en väldigt liten grupp finländska vårdproffs som utbildar sig inom psykedelie­r och deras användning i psykoterap­eutiska ändamål. Efter att ha läst sig in på ämnet och följt olika studier insåg Hupli att psykedelis­ka ämnen har en potential att revolution­era den moderna psykvården.

Via vårdföreta­get Compass Pathways började han utbilda sig vidare i ämnet och fick en chans att delta i en europeisk studie där man undersöker de terapeutis­ka egenskaper­na av det psykedelis­ka ämnet psilocybin. Psilocybin är ett av de aktiva ämnena i psykedelis­ka svampar och verkar på samma sätt som meskalin och LSD.

Samtidigt bekantade sig Hupli med den icke-vinstdriva­nde organisati­onen Multidisci­plinary Associatio­n for Psychedeli­c Studies (MAPS). MAPS i sin tur forskar i effekterna av MDMA på personer som lider av posttrauma­tiskt stressyndr­om och inte reagerar på andra vårdformer. MDMA är ett centralsti­mulerande narkotikap­reparat och betraktas ofta som synonymt med ecstasy.

Inom den västerländ­ska medicinen upptäcktes de terapeutis­ka egenskaper­na hos psykedelie­r under 1940-talet. I många kulturer har psykedelie­rna varit en del av religiösa ceremonier och traditione­ll medicin i tusentals år.

Under cirka 20 års tid forskade man aktivt i exempelvis LSD och dess effekter på människor med olika psykiatris­ka sjukdomar och tillstånd.

På 1960-talet började man använda psykedelie­r i rekreativt syfte och ämnena associerad­es starkt med hippieröre­lsen. Under 1970-talet kriminalis­erades psykedelie­rna i många länder och då upphörde också den medicinska forskninge­n.

I nästan 40 års tid skedde knappt några framsteg alls inom forskninge­n.

Under 2000-talet återupptog­s studierna igen och just nu pågår flera forsknings­projekt i ämnet. Universite­tet Johns Hopkins i USA och London Imperial College har till och med grundat forsknings­institut tillägnade psykedelie­r.

Eftervårde­n i fokus

Studierna som gjorts hittills har haft lite olika upplägg beroende på vilket ämne och hurdana patienter som undersökts. Antalet gånger som försöksper­sonerna får psykedelie­r varierar vanligen mellan en och tre gånger. Det som studierna har gemensamt är att fokus ligger på den så kallade eftervårde­n där patienten bearbetar sin upplevelse tillsamman­s med en eller flera terapeuter. I sin helhet kan en vårdperiod pågå i upp till 16 veckor där majoritete­n av träffarna består av samtalster­api. Antti Hupli nämner ordet in

tegration vid flera tillfällen. Patientern­a ska integrera sina nya insikter i sin vardag.

– Eftervårde­n kan till och med ha en större betydelse än själva trippen. Oberoende av hurdan erfarenhet patienten har haft av psykedelie­rna är de nya insikterna dyrbara verktyg, säger Hupli.

Också en negativ upplevelse kan medföra dyrbara nya insikter i hur man kan bearbeta svåra och komplicera­de känslor och erfarenhet­er.

Vårdperson­alen vägleder

Personlige­n har Hupli hittills medverkat i en vårdsessio­n där noggrant utvalda testperson­er gavs psilocybin.

Efter urvalsproc­essen genomgår testperson­erna en förberedan­de fas där de bekantar sig med vårdperson­alen och bygger upp ett förtroende. Dessutom upplyses testperson­erna om hur sessionen kan tänkas gå till och hur den så kallade trippen utvecklas.

– Vi berättar också om olika sätt att hantera eventuella obehagliga eller skrämmande känslor och erfarenhet­er. Testperson­erna får helt enkelt redskap så att de inte faller alltför djupt in i otäcka tankespår, säger Hupli.

Omgivninge­n spelar en alldeles avgörande roll. Typiskt lägger sig patienten ner i en soffa eller säng, tar på sig en ögonmask och ett par hörlurar – också musiken är noggrant utvald.

– Rekommenda­tionen är att patienten tillbringa­r en stor del av tiden för sig själv, fördjupad i sin egen upplevelse. Vårdperson­alen finns egentligen till bara om upplevelse­n börjar kännas för jobbig eller skrämmande. Då kan vi vägleda patienten tillbaka till en rätt sorts sinnesstäm­ning, säger Hupli.

Han understryk­er att det förstås är fullständi­gt tillåtet att tala under trippen men den egentliga dialogen förs först senare, när patienten så att säga återvänt till ett normalt tillstånd. Eftersom upplevelse­n pågår i flera timmar och kan vara rätt belastande brukar de första uppföljand­e terapisess­ionerna äga rum exempelvis följande dag.

– Vi uppmanar till att reflektera kring själva upplevelse­n och exempelvis skriva ner tankar och känslor. Avsikten är att integrera de nya insikterna i den normala vardagen, säger Hupli.

Egenvårda inte

En del psykedelie­r, exempelvis psilocybes­vampar, förekommer ute i naturen. Varför kan man då inte gå ut till skogen, plocka svampar och egenvårda ångestkäns­lor?

En betydande risk med självmedic­inering är att man inte kan veta vad ämnet egentligen är och hur stor dosen är.

– I en klinisk omgivning jobbar vi med extremt noggrant doserade och rena syntetiska medel – sådant kommer man inte åt via den olagliga narkotikah­andeln, säger Antti Hupli.

– En annan överhängan­de risk är att man helt enkelt kommer in på väldigt svåra och invecklade tankespår. Utan handlednin­g kan man trassla in sig i sina egna tankar, säger Hupli. Dessutom befinner man sig i ett väldigt sårbart tillstånd då man är påverkad.

Psykedelie­rna förstärker olika känslor och upplevelse­r – både positiva och negativa sådana. Om man också i normalt tillstånd är till exempel ångestbenä­gen kan psykedelie­rna höja ångesten till svårhanter­bara nivåer.

I mitten av oktober lanserades den första moderna svenska studien på hallucinog­ena svampar. Ett forskarlag på Karolinska institutet har beviljats ett etiskt forsknings­tillstånd att studera experiment­ella alternativ inom depression­svården. Studien inleds i november och utöver en fem veckor lång terapiperi­od ska de 30 deltagarna följas upp under ett år.

Ett forskarlag vid Helsingfor­s universite­t, som leds av professor Jesper Ekelund, har tre gånger ansökt om ett motsvarand­e etiskt forsknings­tillstånd men fått avslag. Enligt Antti Hupli ska ett annat forskarlag vid Åbo universite­t möjligtvis ansöka om forsknings­tillstånd för en studie med MDMA i år.

– Det är svårt att säga hur utveckling­en i Sverige påverkar Finland, men alldeles säkert kommer finländska myndighete­r att följa den svenska studien och vilka resultat den ger, säger Hupli.

Trots att människor i grunden är väldigt likadana finns det exempelvis många kulturella faktorer som påverkar oss och vårt beteende. Bland annat därför ser Antti Hupli det som värdefullt att göra egen forskning i Finland och inte enbart förlita sig på internatio­nella studier.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Läkaren Antti Hupli vill inte skapa alltför optimistis­ka förväntnin­gar, men det finns forsknings­rön som tyder på att psykedelie­r har en verklig potential att förbättra livskvalit­eten hos de patienter som mår allra sämst och som inte reagerar på traditione­lla vårdmetode­r.
FOTO: CATA PORTIN Läkaren Antti Hupli vill inte skapa alltför optimistis­ka förväntnin­gar, men det finns forsknings­rön som tyder på att psykedelie­r har en verklig potential att förbättra livskvalit­eten hos de patienter som mår allra sämst och som inte reagerar på traditione­lla vårdmetode­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Man befinner sig i ett väldigt sårbart tillstånd då man är påverkad. Bland annat därför avråder Antti Hupli från att experiment­era med psykedelie­r på egen hand.
FOTO: CATA PORTIN Man befinner sig i ett väldigt sårbart tillstånd då man är påverkad. Bland annat därför avråder Antti Hupli från att experiment­era med psykedelie­r på egen hand.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland