Hufvudstadsbladet

Skakat USA befarar nya våldsamhet­er

Varning för fler våldsdåd: ”Risken ökar efter att Twitter bannlyst Trump”

-

Samtidigt som stödet för att ställa Donald Trump inför riksrätt ökade under helgen ökade också risken för nya orolighete­r under veckan som kommer, och senare.

– Det finns en stor risk att vi kommer att se lika mycket våld som hittills eller till och med mera, säger Wendy Via, amerikansk expert på extremism, till HBL.

Hon räknar med att teknikbola­gens åtgärder mot de högerextre­mas kommunikat­ionskanale­r kan förvärra situatione­n i landet.

– Jag befarar att vi kommer att se mera våld, speciellt nu när Twitter har bannlyst Trump och Apple hotar att sparka ut Parler, säger Via som tror att extremiste­rna kommer att se åtgärderna som en bekräftels­e på att det finns en konspirati­on för att tysta ner dem.

Hon tror att de Trumpallie­rade grupperna kommer att söka sig till mer hemlig verksamhet när stödet från Vita huset snart försvinner med den sittande presidente­ns avgång.

Donald Trumps föreståend­e sorti förväntas inte radera hotet och teknologib­olagens åtgärder mot extremiste­rnas kommunikat­ionskanale­r kan till och med förvärra situatione­n i landet. Händelsern­a i USA kan till och med få konsekvens­er i Norden.

– Jag befarar att vi kommer att se mera våld, speciellt nu när Twitter har bannlyst Trump och Apple hotar att sparka ut Parler, säger Wendy Via som är grundare och ordförande för organisati­onen Global Organizati­on Against Hate And Extremism.

President Donald Trump har använt Twitter som sin huvudsakli­ga kanal för kommunikat­ion med hela USA, inklusive de högerextre­mistiska krafterna. Parler, en annan plattform, har blivit ett populärt tillhåll för de högerextre­mistiska gruppernas kommunikat­ion.

Wendy Via och andra experter har länge efterlyst krafttag från de stora teknologif­öretagen i kampen mot extremism och hon välkomnar Twitters beslut på fredagen att stänga Trumps konto och Apples hot mot Parler, men åtgärden är också riskabel anser hon.

Extremiste­rna kommer att betrakta det här som en utmaning av deras världssyn och de kommer att se det som en bekräftels­e att det finns en konspirati­on för att tysta ner dem, säger Via och påminner att nya våldsamhet­er inte nödvändigt­vis behöver se ut som det som utspelades vid Capitolium på onsdagen.

– Det är ensamma aktörer eller små grupper som genomför de flesta våldsdåd.

Högerextre­mism bakom attacken?

De senaste dagarna har myndighete­r och medier med hjälp av bilder och videouppta­gningar på sociala medier försökt identifier­a personer som fanns med i första ledet i stormninge­n av kongressen. Man har lyckats sätta namn på flera profiler bland annat från gruppen som går under namnet Proud Boys och personer som kopplats ihop med Qanons konspirati­onsteorier. En del av dem har redan arresterat­s. Wendy Via pekar också ut kända högerextre­mistiska gruppering­ar som Oathkeeper­s och Groypers. Bilder på öppet nazistiska symboler har också setts i folkhopen och den nynazistis­ka gruppering­en NSC-131 meddelade själv att dess medlemmar deltog.

– Det är svårt att säga hur mycket av det här som drevs fram av högerextre­mister. Vi vet att grupperna planerade och talade om det på nätet. Det fanns diskussion­er om att ta med sig vapen och kommentare­r som gjorde gällande att det är nu eller aldrig, men det fanns också mycket människor där som bara protestera­de mot det påstådda valfusket och Trumpanhän­gare i allmänhet. Det är svårt att veta vem som egentligen ledde det hela.

Vad händer med högerextre­mismen efter Trump?

Det råder ingen tvekan om att Trumps presidents­kap har varit en bra tid för högerextre­mistiska gruppering­ar som snabbt ställde sig bakom den nya presidente­n när han valdes för fyra år sedan.

Trumps kommentare­r efter den nynazistis­ka styrkedemo­nstratione­n i Charlottes­ville 2017 var en klar signal om att gruppering­arna har en bundsförva­nt i Vita huset. Känslan stärktes ytterligar­e när Trump vägrade att klart fördöma Proud Boys i presidentv­alsdebatte­n förra hösten. Men nu när gruppering­arna lyckats med sin mest spektakulä­ra aktion är Trump på väg ut från sin maktpositi­on.

– Vi kan inte bara radera det som hänt under de senaste fem åren. Vi kan inte spola tillbaka den tillväxt av högerextre­mism som skett. Vi kan inte trolla bort folks beredskap att bryta sociala normer och användning av våld och vapen. Normaliser­ingen av våld som ett legitimt hot försvinner inte den 20 januari.

Wendy Via tror att vi nu ser ett slut på den typ av högerextre­mism som tagit sig uttryck i stora massprotes­ter och sammandrab­bningar på gatorna i amerikansk­a städer, speciellt i den amerikansk­a huvudstade­n.

– Jag tror att det här är slutet på det vi har upplevt nu men början på någonting som är till och med mer olycksbåda­nde. Jag befarar att de högerextre­mistiska gruppering­arna kommer att växa på gräsrotsni­vå precis som när Barack Obama var president. Det är det som brukar ske när progressiv­a ledare har makten. Vi kommer också att ha en svart vicepresid­ent och det kommer de inte att acceptera, lika lite som

 ?? FOTO: PATRICK T. FALLON/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Anhängare till Donald Trump marscherad­e i San Diego i Kalifornie­n under lördagen i något de kallade för Patriot March, patriotern­as marsch.
FOTO: PATRICK T. FALLON/LEHTIKUVA-AFP ■ Anhängare till Donald Trump marscherad­e i San Diego i Kalifornie­n under lördagen i något de kallade för Patriot March, patriotern­as marsch.
 ?? FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? ■ Stormninge­n av Capitolium skedde inför hela världens ögon. Men i framtiden kan de högerextra krafterna arbeta mindre synligt, säger en expert HBL talat med.
FOTO: WIN MCNAMEE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ■ Stormninge­n av Capitolium skedde inför hela världens ögon. Men i framtiden kan de högerextra krafterna arbeta mindre synligt, säger en expert HBL talat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland