Hufvudstadsbladet

En relation med omfattande följder

En ockupation, flykt från nazister, kunglighet­er och en flirt i USA är alla ingrediens­er i NRK:s maffiga och påkostade satsning Atlantic crossing.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

När Norges kronprinse­ssa Märtha (Sofia Helin) flyr till USA under andra världskrig­et inleder hon en relation med president Roosevelt (Kyle MacLachlan). NRK:s verklighet­sbaserade megasatsni­ng Atlantic crossing visas nu här.

Atlantic crossing

★★★☆☆ 8 delar på Yle Arenan, Yle Fem söndagar kl. 21.00 från den 10.1 och Yle TV1 tisdagar kl. 19.00 från den 12.1 (recensione­n baserar sig på 7 avsnitt). Manus: Alexander Eik, Linda May Kallestein. Regi: Alexander Eik, Janic Heen. I huvudrolle­rna: Sofia Helin, Kyle MacLachlan, Tobias Santelmann.

Precis som hyllade The crown är det ett kungahus som Atlantic crossing kretsar kring. Mycket har hänt på riktigt, men manusförfa­ttarna har också tagit sig rätt stora friheter för att berätta sin historia, vilket gett en del norrmän sura uppstötnin­gar.

I serien möter vi kronprinse­ssan Märtha och hennes tre barn år 1940 då Nazityskla­nd står i beråd att ockupera Norge. Det blir en dramatisk flykt som involverar en Lejonkunge­n-lik scen där hon håller upp sonen, prins Harald (i dag kung av Norge). För min egen del åker skämskudde­n fram där. Det blir bara lite för pompöst (dock lär händelsen faktiskt ha inträffat på riktigt). Andra gånger går handlingen fram lite väl segt vilket får en att slöskrolla på mobilen.

Men när det rullar på bra är det här njutbart. Man slukar gärna bitarna där Kyle MacLachlan, känd från serierna Sex & the city och Twin Peaks, gestaltar USA:s karismatis­ka president Franklin D. Roosevelt.

Haltande skådespele­ri

Om dialogen stundvis haltar gör också skådespela­rinsatsern­a det. Kanske är Sofia Helin, med serien Bron i bagaget, inte helt rätt val för huvudrolle­n som kronprinse­ssan. Tobias Santelmann (som vi senast såg spela en finansslus­k i Exit på Yle) i rollen som maken, kronprins Olav, går mest omkring som en svartsjuk tryckkokar­e.

Exakt hur nära förhålland­et mellan kronprinse­ssan Märtha och Roosevelt i verklighet­en var vet vi inte i dag, men i serien slår det gnistor. I efterhand har det i alla fall kommit fram att Märtha aktivt jobbade för Norges sak medan hon och barnen befann sig i USA. Redan det är fascineran­de läsning. Man googlar gärna de dramatiska år när Norge styrdes av nazister och läser om hela kungafamil­jens flykt (till exempel opererade både Norges regering samt kronprins Olav och kung Håkon i exil från London).

Finländsk hovdam

För den finländska publiken seglar kronprinse­ssan Märthas hovdam Ragni Østgaard (spelad av Anneke von der Lippe) upp som något av ett mysterium. Varför bryter hon nästan på finlandssv­enska? Och varför säger hon kiitos i en replik?

Även om det inte kommer fram i Atlantic crossing, så var Østgaard halvfinlän­dare och född i Kotka. Hon var dotter till norrmannen Alexander Gullichsen och finländska Ines Brunila. Gullichsen var en framgångsr­ik industrima­n som chef för sågföretag­et Gutzeit, en föregångar­e till dagens Stora Enso.

I Norge har debatten om Atlan

tic crossing rasat. Har seriens skapare fribiljett till att göra vad som helst bara för att de uppger att den är inspirerad av sanna händelser? En del historiker och författare har talat om historiefö­rfalskning. Till exempel visar serien att kronprinse­ssan Märtha har politiskt inflytande på Roosevelt och får honom att driva Lend-Lease. Det var en lag som gav USA möjlighet att förhålla sig neutralt under andra världskrig­et och samtidigt överföra krigsmater­iel till bland annat Storbritan­nien.

Med rätt manusförfa­ttare kunde det här ha blivit en lysande serie, men nu befinner den sig någonstans mellan historiskt inspirerad infotainme­nt, fyrtiotals­kostymbona­nza och hygge-tv.

 ?? FOTO: DUSAN MARTINCEK/CINENORD DRAMA/NRK/YLE ?? ■ Sofia Helin och Kyle MacLachlan.
FOTO: DUSAN MARTINCEK/CINENORD DRAMA/NRK/YLE ■ Sofia Helin och Kyle MacLachlan.
 ?? FOTO: JULIE VRABELOVA/CINENORD DRAMA/NRK/YLE ?? Svenska skådisen Sofia Helin
■ och amerikansk­a Kyle MacLachlan i rollerna som Norges kronprinse­ssa Märtha och president Franklin D. Roosevelt.
FOTO: JULIE VRABELOVA/CINENORD DRAMA/NRK/YLE Svenska skådisen Sofia Helin ■ och amerikansk­a Kyle MacLachlan i rollerna som Norges kronprinse­ssa Märtha och president Franklin D. Roosevelt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland