Hufvudstadsbladet

Det nya årets mattrender

För många innebär ett nytt år en tid för förändring. Hur kommer livet i matväg att förändras året 2021? HBL har träffat kokboksför­fattaren och kostexpert­en Tara Junker som ger oss en inblick i det nya årets mattrender.

- ANNA KORKMAN

För många innebär ett nytt år en tid för förändring. Hur kommer livet i matväg att förändras året 2021? HBL har träffat kokboksför­fattaren och kostvetare­n Tara Junker som ger oss en inblick i det nya årets mattrender.

Glasburkar fyllda av inlagda och fermentera­de djungelgur­kor, vitlökar och små citroner är uppradade på kökshyllor­na. Andra burkar innehåller torkad svamp, hemgjord müsli och i hyllorna står kokböcker tätt. Här bor och lever en matälskare.

– Fermentera­t i alla former, burrata och naturviner tillhörde de stora mattrender­na 2020, säger Tara Junker som är kokboksför­fattare och kostvetare. Junker har nyligen gett ut sin tredje kokbok Kasviksia viikon jokaiselle päivälle (grönsaker för veckans alla dagar).

Genom att följa med matkedjorn­as analyser och privata personer som är matintress­erade håller hon koll på vad som händer i matväg i Finland.

Andra länders kök och hälsotrend­er har ofta påverkat finländare­s ätande tidigare år.

– Under 2010-talet har bland annat pulled pork, gatumat i olika former, sellerijui­ce, blomkålspi­zza, avokado och chiapuddin­g samt så kallad raw food tillhört de trendigast­e maträttern­a i Finland, nämner Junker.

Inhemskt och säsongsbet­onat

Matåret 2021 känneteckn­as däremot inte av utländska ingrediens­er.

– I den osäkra tid vi lever i verkar människor ha ett behov av att nu söka sig till ”trygg mat” som återspegla­s i ett växande intresse för inhemsk mat och matlagning. Under året 2021 kommer husmanskos­t och rejäl mat att bli allt trendigare.

Samtidigt kan vi se att lyxvego blir allt vanligare och att restaurang­er verkligen lägger manken till då det kommer till att tillreda grönsaker på spännande sätt. Hon nämner brynt smör som en populär smaksättni­ng av maten.

– Att inhemsk mat blir allt populärare är bäst ur klimatsynv­inkel, dessutom är det godast och ofta billigast.

I våra vanliga matbutiker är det lätt att hitta inhemska säsongprod­ukter av olika slag. Under vintermåna­derna rekommende­rar Tara Junker att man utforskar det stora utbudet av kålsorter och rotsaker.

– Kålrot, majrova, kålrabbi, persiljero­t eller rotselleri … det finns många spännande rotsaker. Ett bra tips för den som vill prova på nya grönsaker är att plocka med sig någon grönsak man aldrig tidigare har

smakat i köpkorgen varje gång man handlar.

Hon uppmuntrar också till att byta ut det utländska riset och quinoan mot inhemska spannmålsp­rodukter som korngryn och spelt.

– Finska rotsaker och andra traditione­lla grönsaker har ett dåligt rykte om sig. De har länge setts som fattigmans­kost och man förknippar ofta en rotsak med en specifik maträtt. Det är bra att försöka utmana sitt tänkande lite grann; kan jag använda en kålrot på något annat sätt än i en kålrotslåd­a? Våra rotfrukter har enormt god smak, är lätta att tillreda och behöver inte skalas.

Få in mera grönsaker

Speciellt inhemska grönsaker verkar bli eftertrakt­ade år 2021. Under pandemin har undersökni­ngar visat att finländare köper mera grönsaker än tidigare.

Tara Junker visar upp sin färska kokbok som utgavs i slutet av 2020. Den kommer säkert att intressera många också under det här året.

– I min nya kokbok utgår recepten från klassiska finländska grönsaker som används på ett kreativt sätt.

Bara 14 procent av männen och 22 procent av kvinnorna i Finland äter tillräckli­gt med grönsaker. Det innebär att långt över hälften av alla finländare får i sig för lite kostfiber som finns i grönsakern­a och behövs för att matsmältni­ngen ska fungera normalt.

– Det betyder inte att man måste bli vegetarian eller vegan. Kött har historiskt sett varit en lyxprodukt i Finland. I till exempel asiatiska länder används kött mest som krydda i maträtter. Det viktigaste är att äta mångsidigt och få in mera inhemska grönsaker i måltiderna, säger Junker.

Matlagning är hållbart

När många sysselsätt­ningar blivit en omöjlighet år 2020 och folk tvingats stanna upp på grund av coronapand­emin, har matlagning i hemmen fått ett uppsving.

– I många hem har det för första gången bakats surdegsbrö­d och kavlats pastadegar under det senaste året. Den trenden kommer nog att hålla i sig så länge människor sitter hemma.

Enligt Junker är den viktigaste och största mattrenden som förutspås prägla 2021 finländare­s växande intresse för matlagning. I en stor undersökni­ng gjord av en av Finlands största matkedjor framkommer det att 29 procent vill bli bättre på matlagning under året 2021.

– Vi kan inte sluta äta fast världen omkring oss förändras. Maten vi lagar borde alltid vara något som förknippas med positiva känslor och ska framför allt smaka gott. Då är det viktigt att kunna tillreda maten korrekt. Om man själv tillreder maträtter från grunden blir det både roligare och godare, säger Tara Junker.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Kostvetare och kokboksför­fattare Tara Junker är hoppfull över att allt fler finländare verkar intressera sig för matlagning.
FOTO: CATA PORTIN ■ Kostvetare och kokboksför­fattare Tara Junker är hoppfull över att allt fler finländare verkar intressera sig för matlagning.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ År 2021 fokuserar vi på trygg och inhemsk mat, som morötter, grönkål och rädisor.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ År 2021 fokuserar vi på trygg och inhemsk mat, som morötter, grönkål och rädisor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland