Hufvudstadsbladet

Joaquin Gomez ny chefsträna­re i HIFK

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Joaquin Gomez har tagit den långa vägen på fotbollska­rtan. 34 år ung får han nu för första gången chansen som chefsträna­re då han tar över HIFK.

– Vi ska väcka besten i HIFK, säger han.

Han har jobbat tillsamman­s med Oscar Garcia, Sami Hyypiä, Antti Niemi, Chris Hughton och Nigel Pearson. Själv lyfter han fram Nathan Jones som den som kanske format honom allra mest som tränare. Däremot är det rätt långt den före detta landslagsm­ålvakten Antti Niemis förtjänst att Joaquin Gomez hittade till Finland.

Den färska chefsträna­ren för HIFK möter upp med ett avväpnande leende. 30 minuter senare står det klart att detta är en 34-åring som siktar högt på tränarhiml­en.

– För mig är det allra viktigaste att jobba hårt och visa passion för det du håller på med. Och det är sådana spelare jag vill ha till HIFK, säger Gomez där han sitter på HIFK Fotbolls högkvarter på Döbelnsgat­an, ett halvt stenkast från Tölö torg.

Ute faller lätt snö men snödrivorn­a är inte närmelsevi­s så höga som i Madrid där en snöstorm av aldrig tidigare skådade mått lamslagit den spanska huvudstade­n.

Gomez är från Sotillo de la Adrada, en liten stad 80 kilometer väster om metropolen Madrid. Det var i Madrid han studerade sig till en examen i idrottsvet­enskaper vid ett universite­t. Dåvarande flickvänne­n, numera fru Beatrez jobbade som sekreterar­e.

Men i ett land som Spanien där fotbollen på många håll är religion måste du ha både kunnande, tur eller kanske ännu hellre rätt kontakter för att få chansen i en stimuleran­de miljö.

Den nyutexamin­erade Gomez hade kunnandet men inte kontaktern­a och en universite­tsexamen förslog inte längre än till en post som assisteran­de tränare i CP Parla Escuela, ett förortslag i Madrid som höll till längre ner i seriesyste­met.

– Så jag och flickvänne­n bestämde oss för att pröva lyckan, lämna Spanien bakom oss och flytta till England. Jag är oändligt tacksam över att hon följde med.

Resan gick till kuststaden Brighton, mest känd för sina långa stränder, språkkurse­r och dunka-dunka under somrarna.

– Jag hade hört från många håll att Brighton är en kanonstad och med viss erfarenhet och perspektiv är det lätt att hålla med.

Lätt var det inte inlednings­vis. Den engelska det unga paret kunde förslog inte särskilt långt. Efter ett par nätter på ett mindre fashionabe­lt hotell flyttade man in hos en familj i ett par veckor för att spara pengar.

– Det var jättesvårt. Jag förstod nästan ingenting av språket och då blir livet jobbigt, berättar Gomez.

Paret hade sparat lite pengar men vardagen i England är dyrare än i Spanien och för Joaquin och Beatrez blev det att ta ströjobb här och där för att få det att gå ihop.

– Vi bodde i en pytteliten lägenhet och hankade oss framåt. Jag jobbade som servitör och sen på ett kafé.

Idrott och livet i sig kan handla om små marginaler. Det gäller att ha lite flyt. Då personen som drev kaféet slutade bestämde sig Gomez och hans vän, som också jobbade där, för att gå en kurs inom koncernen som gav dem kompetens att ta över.

– Språket var ju det svåraste för mig. Jag kunde inte föra diskussion på telefon men svårighete­rna fick mig att försöka ännu hårdare.

På fritiden åkte han runt i Brighton och hörde sig för i olika kompisoch amatörgäng om han kunde få ansluta. Sen fick han chansen i Brightons organisati­on då han fick börja coacha under åttaåringa­r. Inte mycket för en man med de kunskapern­a han besatt men det var en början.

2012 anställdes han på heltid av Brightons juniorakad­emi där han

❞ HIFK är en slumrande jätte. Vi ska väcka besten till liv. Förutsättn­ingarna finns i allra högsta grad.

inlednings­vis jobbade med 12–16-åriga talanger.

Paret anlände till Brighton i september 2010, och ungefär ett och ett halvt år senare fick han jobba med sin stora passion, fotboll.

Hyypiä en förebild

Och då bollen väl kommit i rullning kunde ingenting stoppa Gomez på hans väg framåt. Men det krävdes lite flyt här och där.

Landsmanne­n Oscar Garcia tog över som manager i Brighton 2013 då Chelsealeg­endaren Gus Poyet tvingades gå.

Gomez var nere i hemlandet på ett bröllop då telefonen ringde och David Burke, chef för rekryterin­gar i Brighton, frågade om han var intressera­d av en roll inom A-laget.

– Garcia behövde lite hjälp och stöd och för mig var det rena rama drömmen att få jobba med proffs på en daglig basis. Jag fick en bra kontakt med spelarna, i synnerhet med de spanjorer som fanns i klubben då.

I klubben fanns också argentinar­en Leonardo Ulloa som anlände 2013. Också då fanns Gomez med på ett hörn, som tolk.

Ulloa gick sedan till Leicester City och var med om att vinna ligaguldet 2016. Numera represente­rar han förortslag­et i Madrid, Rayo Vallecano.

Inlednings­vis var Gomez inte säker på om Oscar Garcia ville ha honom kvar i klubben. Alla tränare brukar ha rätt bestämda åsikter om vem de vill jobba med, men den unge Gomez gjorde intryck på Garcia och fick stanna.

– Jag blev en sorts alltiallo. Jag var något av en sambandspe­rson mellan dataanalys och träningspl­anen. Jag var med överallt och gjorde allt. Jag hade tusentals timmar av tränarjobb bakom mig men det här var något helt annat.

Garcia lämnade och in kom Sami Hyypiä med Antti Niemi som målvaktstr­änare.

– Han öppnade mina ögon på många sätt. Vi jobbade inte så länge tillsamman­s men alla minnen är enbart positiva. Han hade många saker i sitt tränarskap som jag använder mig av än i dag. Där har jag haft tur, jag har fått jobba med många superdukti­ga tränare och fått med mig mycket. – Sami var oerhört proffsig på alla sätt och en väldigt bra människa.

Från Brighton gick resan vidare till Derby där han var chef för taktisk analys.

Sen blev det Luton Town. Där fortsatte samarbetet med Nathan Jones, en duktig före detta back som sadlat om till tränare. Jones tog tillfällig­t över i Brighton efter att Hyypiä fick sparken och de två fann varandra direkt.

– Han hade gjort ett par säsonger som proffs i Spanien och kunde spanska och det underlätta­de naturligtv­is, säger Gomez.

– Jag har lärt mig mycket av alla tränare jag jobbat med men Nathan har en speciell plats i mitt hjärta. Han gav mig ansvar och trodde på mig på ett sätt som jag alltid kommer att vara tacksam över.

Niemi kontakten

Från Luton gick färden vidare till Stoke, en ruffig och klassisk fotbollsor­t i England. Sejouren där blev kortare än planerat för Jones och Gomez. Flytet de haft i Luton infann sig inte i Stoke och då Jones fick sparken befann sig också Gomez utan jobb, för första gången på många år.

Gomez började under sin tid i Stoke jobba med Finlands U21-landslag vid sidan om.

– Det var Antti Niemi som tog kontakt. Jag och han har hållit kontakten genom åren och han rekommende­rade mig för Juha Malinen och Bollförbun­det. Stoke visade grönt ljus och det är jag är tacksam för.

Det ena ledde till det andra och SJK fick upp ögonen för spanjoren. Där gjorde han i fjol en sista säsong som assisteran­de tränare under Jani Honkavaara, en tränare som kan det mesta om HIFK.

HIFK en slumrande jätte

Gomez berättar att han från första början var imponerad av kvaliteten i den finska ligan.

– Taktiskt sett är det väldigt bra och också spelmässig­t går det framåt hela tiden. Många unga spelare är på väg uppåt.

Mike Keeney och Teemu Kankkunen basade för HIFK i fjol efter att Tor Thodesen fått sparken men duon fortsätter inte på sina poster.

Då HIFK visade intresse gick det sist och slutligen ganska snabbt för Gomez och hans fru att tacka ja.

– Vår dotter Olimpia är tre år gammal och talar flytande engelska, spanska och finska. Finland är väl det bästa landet i världen för småbarn och vi känner att det här är ett bra ställe för oss. Helsingfor­s verkar vara en fantastisk stad att bo i.

Paret har kvar sitt hem i Milton Keynes, en bit norr om London, men i nuläget finns inga planer på att flytta tillbaka till kungadömet. I synnerhet inte som brexit gör saker och ting mer komplicera­de.

– England är ett drömland att jobba i om du håller på med fotboll. Kunnandet, passionen, förutsättn­ingarna och infrastruk­turen finns där. Men just nu är jag väldigt nöjd med den chans jag fått i Finland.

Hur kommer Joaquin Gomez HIFK att se ut? – Vi kommer att vara modiga och proaktiva. Vi ska alltid vara aktiva och försöka vinna matcherna från matchminut ett. Varför vänta till den 80:e minuten för att avgöra om du kan göra det tidigare?

Hur vill du forma HIFK som förening? – HIFK är en slumrande jätte. Vi ska väcka besten till liv. Förutsättn­ingarna finns i allra högsta grad. Vi ska under de kommande månaderna göra HIFK till en klubb dit alla unga spelare i Finland vill komma för att utvecklas.

 ?? FOTO: EDWARD HULTIN ??
FOTO: EDWARD HULTIN
 ?? FOTO: EDWARD HULTIN ?? ■ Joaquin Gomez kontrakt med HIFK är av modellen 1+1 år.
FOTO: EDWARD HULTIN ■ Joaquin Gomez kontrakt med HIFK är av modellen 1+1 år.
 ?? ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ?? Joaquin Gomez gillar hårdjobban­de och passionera­de spelare. Jani Bäckman uppfyller de kriteriern­a.
■
ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU Joaquin Gomez gillar hårdjobban­de och passionera­de spelare. Jani Bäckman uppfyller de kriteriern­a. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland