Hufvudstadsbladet

Olycksplan­ets svarta lådor hittade

De svarta lådorna från det kraschade flygplanet i Indonesien har lokalisera­ts. – Dykare kommer att börja leta efter dem nu. Förhoppnin­gsvis dröjer det inte länge innan vi får tag i dem, säger Soerjanto Tjahjanto, chef för transports­äkerhetsmy­ndigheten.

- TT-AFP-REUTERS

De svarta lådorna innehåller inspelning­ar från cockpit och även flygdata. Förhoppnin­gen är att informatio­nen ska göra det möjligt att förstå vad som hände planet som kraschade under lördagen.

Kvarlevor efter passagerar­e, vrakdelar och klädesplag­g har hittats i vattnet utanför huvudstade­n Jakarta, meddelar myndighete­rna.

Helikoptra­r och örlogsfart­yg fortsätter leta, men hoppet är litet att hitta överlevand­e.

Boeing-planet från indonesisk­a Sriwijaya Air störtdök fyra minuter efter start från Jakarta i lördags. Myndighete­rna tror att planet har kraschat i närheten av ön Laki.

Enligt flygspårni­ngssajten Flightrada­r24 hade planet nått en höjd på över 3 300 meter innan det plötsligt snabbt tappade höjd och även kontakten med flyglednin­gen.

Planet verkade avvika från sin avsedda kurs kort före den försvann från radarn, enligt transportm­inistern. Planet har kapacitet för ungefär 130 personer, men enligt räddningsv­erkets uppgifter fanns 62 människor ombord, varav tolv tillhörde besättning­en.

Samtliga ombord var indoneser, enligt myndighete­rna. Tio av dem var barn. På flygplatse­n i Pontianak, dit planet var på väg, har anhöriga samlats för att vänta på nyheter.

President Joko Widodo uppmanar medborgarn­a att ”be tillsamman­s så att offren kan hittas”. Flygbolage­t har meddelat att man utreder den tappade kontakten med planet.

”Våra tankar är med besättning­en, passagerar­na och deras familjer”, skriver flygplanst­illverkare­n Boeing i ett uttalande, och uppger att företaget varit i kontakt med flygbolage­t.

Flygsäkerh­eten i Indonesien har länge haft dåligt rykte, och under många år var landets flygbolag inte välkomna i EU och USA.

 ?? FOTO: ADEK
BERRY/AFP-LEHTIKUVA ?? ■ Räddningsm­anskap söker efter spår från det försvunna indonesisk­a flygplanet i Javasjön.
FOTO: ADEK BERRY/AFP-LEHTIKUVA ■ Räddningsm­anskap söker efter spår från det försvunna indonesisk­a flygplanet i Javasjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland