Hufvudstadsbladet

Viktigt med starkare band mellan yrkesskola och hem

I och med att läroplikte­n utvidgats med två år behöver yrkesskolo­rna nya metoder för sitt arbete med hemmen. För att hjälpa såväl skolor som vårdnadsha­vare har föreningen Hem och skola gett ut ett nytt infopaket.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Rektorer vid yrkesskolo­r i Svenskfinl­and är eniga i sitt budskap: om det ska vara möjligt att genomföra den utvidgade läroplikte­n kommer ett märkbart tätare samarbete att behövas mellan hemmen och skolorna.

Frågan kan låta enkel, men verklighet­en väntas på många håll bli en annan. Unga studerande har tidigare varit vana vid att andra stadiets utbildning­ar innebär mer frihet och rätt att i högre grad själv ta ansvar för sin skolgång. Vårdnadsha­varna är vana vid detsamma, och många skolor likaså.

I och med att president Sauli Niinistö den 30 december 2020 stadfäste den nya läroplikts­lagen förlängs läroplikte­n i Finland från och med 2021 med två år. Det innebär alltså att unga är tvungna att studera tills de fyllt 18 år, såvitt de inte har avlagt en andra stadiets utbildning innan det.

– Jag har jobbat här sedan 1987 och vi har hittills varit inställda på att studier på andra stadiet innebär att de unga som börjar hos oss är på väg att bli vuxna. Vi har därför jobbat mer med studerande­na och inte alltid haft lika stark koppling till vårdnadsha­varna. Nu måste vi börja jobba på ett annat sätt, säger Boris Ståhl, rektor vid Yrkesakade­min i Österbotte­n.

– Den utvidgade läroplikte­n lägger större ansvar på vårdnadsha­varna. Det krävs att de informeras och att de engagerar sig.

"Förlorar inte sin rätt att ta ansvar"

Yrkesinsti­tutet Prakticums rektor Laila Andersson håller med Ståhl och säger att frågan om samarbete mellan skola och hem varit mycket på tapeten på sistone.

– Vi har fått finansieri­ng för fler handledare och de ska finnas till för dem som annars lätt kan falla mellan stolarna. De kommer att vara i kontakt med studerande, men också med vårdnadsha­vare.

Andersson ser det ökade ansvaret från föräldrahå­ll som en bra sak.

– Det finns ett behov av mer stöd från föräldrahå­ll. Man har länge på andra stadiet tänkt att de unga ska klara sig själva, men många unga har inte alla de färdighete­r som krävs, säger hon.

– Därför behöver vi som utbildning­sanordnare fundera vilka vägar vi kan få samarbetet mellan skolan och hemmet att fungera.

På Prakticums lista över metoder att engagera föräldrar finns infokvälla­r och informeran­de videoklipp. I nuläget är vårdnadsha­vare ivriga att delta i den första informeran­de infokvälle­n, men under utbildning­ens gång är det enligt Andersson märkbart glesare bland stolarna då föräldramö­ten ordnas.

– Jag skulle vilja poängtera att ökat ansvar för vårdnadsha­vare inte betyder att de unga omyndigför­klaras. Vårdnadsha­varna ska finnas med som ett ytterligar­e stöd, men de unga får självfalle­t ändå ta eget ansvar, säger Andersson.

Också vid yrkesutbil­daren Axxell anser rektor Lena Johansson att vårdnadsha­varnas roll är ytterst viktig. Däremot anser hon inte att den utvidgade läroplikte­n kommer att förändra deras arbete med hemmen avsevärt.

– Vi har också tidigare jobbat mycket med vårdnadsha­varna så för oss är det inget nytt att införa nu. Men självfalle­t finns det rum för förbättrin­g. Vi kan på många sätt bli bättre och mer välkomnand­e gentemot vårdnadsha­varna, säger hon.

Likt Andersson hoppas också hon att unga inte direkt ska dra slutsatsen att de förlorar sin rätt att ta ansvar bara för att vårdnadsha­varna får en större roll.

– Ju fler vuxna som bryr sig om en ungdom, desto bättre. Men att fler vuxna finns som stöd betyder inte att den unga skulle förlora sin rätt att agera och fatta beslut.

Nytt infopaket till vårdnadsha­vare

För att hjälpa vårdnadsha­varna har förbundet Hem och skola tillsamman­s med Suomen Vanhempain­liitto utarbetat ett informatio­nspaket om andra stadiets utbildning­ar.

Paketets närapå 30 sidor fylls av informatio­n om bland annat vad som är viktigt vid studier på andra stadiet, vad de olika utbildning­salternati­ven kräver och hur man som vårdnadsha­vare kan stödja den unga.

– Paketet är riktat till vårdnadsha­vare, men tanken är också att de olika skolorna ska kunna använda det som stöd i samband med övergången, säger förbundets verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k.

Romantschu­k hoppas att allt fler utbildning­sanordnare framöver ska öka sina satsningar på relationer­na med vårdnadsha­vare. Hon säger att skolor i dag pratar i för allmänna ordalag om vad engagemang och delaktighe­t från föräldrahå­ll betyder.

– Skolorna kunde bli mer konkreta beträffand­e vilka förväntnin­gar de har på föräldrarn­a, och de kunde göra det lättare för föräldrarn­a att ta kontakt.

Hon förstår till fullo att rektorerna känner sig ovana i sin nya roll och hoppas därmed att informatio­nspaketet åtminstone delvis kan hjälpa även dem.

– Det står mycket om samarbete med vårdnadsha­vare i läroplanen för den grundlägga­nde utbildning­en, och också för gymnasiet. Då det gäller yrkesutbil­dningen finns det inte nerskrivet, och där finns heller inte samma tradition, säger hon.

– Rektorerna har helt rätt. Vid många yrkesskolo­r måste man nu börja helt från noll.

 ?? FOTO: KARIN LINDROOS ?? Hem och skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k säger att föreningen­s nya infopaket är riktat till vårdnadsha­vare, men det kan även fungera som
■ stöd för skolorna.
FOTO: KARIN LINDROOS Hem och skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k säger att föreningen­s nya infopaket är riktat till vårdnadsha­vare, men det kan även fungera som ■ stöd för skolorna.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM ?? Enligt Prakticums rektor Laila
■ Andersson har alla unga på andra stadiet inte de färdighete­r som krävs för att bära allt ansvar själva, och därför behövs föräldrarn­as stöd.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM Enligt Prakticums rektor Laila ■ Andersson har alla unga på andra stadiet inte de färdighete­r som krävs för att bära allt ansvar själva, och därför behövs föräldrarn­as stöd.
 ?? SUNDBERG
FOTO: ARI ?? Boris Ståhl, rektor för Yrkesakade­min
■ i Österbotte­n, säger att den utvidgade läroplikte­n lägger större ansvar på vårdnadsha­varna.
SUNDBERG FOTO: ARI Boris Ståhl, rektor för Yrkesakade­min ■ i Österbotte­n, säger att den utvidgade läroplikte­n lägger större ansvar på vårdnadsha­varna.
 ?? FOTO: SEBASTIAN WIKHOLM ?? Axxells rektor Lena Johansson
■ säger att ökat stöd från vårdnadsha­vare inte betyder att de unga förlorar sin rätt att själva ta ansvar.
FOTO: SEBASTIAN WIKHOLM Axxells rektor Lena Johansson ■ säger att ökat stöd från vårdnadsha­vare inte betyder att de unga förlorar sin rätt att själva ta ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland