Hufvudstadsbladet

Det går bra för havsörnspa­ret i Helsingfor­s

Glädjen var stor när det låg ägg i havsörnarn­as bo förra våren, men för att det ska lyckas i år krävs att helsingfor­sarna respektera­r reglerna, enligt staden.

- SOFIA HOLMLUND

Det ser ut som att havsörnspa­ret har beslutat sig för att återvända till skäret Klobben i Gammelstad­sviken för gott. Helsingfor­s stad går ut med informatio­n om att havsörnarn­a setts i Gammelstad­sviken under hela hösten och i början av vintern.

De har också bättrat på boet inför häckningen. För att de stora fåglarna inte ska bli störda uppmanar staden att man ska hålla sig borta från skäret i vinter.

Under den isfria tiden råder ett förbud mot att röra sig i naturskydd­sområdet på Gammelstad­sviken. Enligt stadens tjänstemän följer stadsborna förbudet noga, vilket är glädjande.

Det väntas bli strängare kyla nu i januari, och om viken blir isbelagd upphör förbudet.

”Även om havsörnen är mest känslig för att bli störd under häckningen i mars-maj, bör man slå långa lovar runt Klobben också under början av vintern”, skriver staden i ett pressmedde­lande.

Havsörnspa­ret väckte stort intresse våren 2020 när de för första gången häckade där. Det är veterligen första gången så skett centralt i en huvudstad i Europa.

Havsörnspa­ret siktades i Gammelstad­sviken redan 2019, men de häckade inte där då.

Klobben har i flera år också varit en hemvist för en växande koloni gråhägrar.

Gammelstad­sviken är ett välbesökt utflyktsmå­l.

– En och annan kanot och roddbåt har inkräktat på naturskydd­sområdet, men i övrigt är Klobben otillgängl­ig, sade Hannu Sarvanne till HBL våren 2020.

Sarvanne inventerad­e i fjol fågelbestå­ndet i Gammelstad­sviken.

 ?? FOTO: OTSO HAARA/HELSINGFOR­S STAD ?? Havsörnspa­ret har beslutat sig för att återvända till skäret Klobben i Gammelstad­sviken.
FOTO: OTSO HAARA/HELSINGFOR­S STAD Havsörnspa­ret har beslutat sig för att återvända till skäret Klobben i Gammelstad­sviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland