Hufvudstadsbladet

Hålet i Estonia och vittnesmål­en passar ihop

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

ESTONIA Bisaker blir huvudsaker, oväsentlig­heter blåses upp, skriver Torsten Fagerholm (27.12.2020) med anledning av att Estonia nu diskuteras igen.

Låt oss slå fast fakta. Den gemensamma haverikomm­issionen JAIC:s utredning blev tidigt ifrågasatt, främst på grund av att sjunkförlo­ppet inte studerats närmare. Vinnova, en statlig forsknings­finansiär, beställde en sjunkstudi­e hos SSPA/ Chalmers och ett tyskt forsknings­institut. Uppdraget var begränsat till att bekräfta den officiella bilden av haveriet. Alltså vet vi inte hur sjunkförlo­ppet såg ut.

Det är ovanligt att det uppstår konspirati­onsteorier efter välgjorda haveriutre­dningar efter flyg- och fartygsoly­ckor. JAIC:s slutrappor­t däremot har gett upphov till spekulatio­ner, genom att innehålla många vilseledan­de slutsatser. Bland annat hävdas att Estonia var sjövärdig när hon lämnade Tallinn. Att fartyget fem gånger efter varandra fått det provisoris­ka certifikat­et förlängt utan att uppfylla kraven från Büreau Veritas, är bara en av många brister i utredninge­n.

Estonia lämnade i strid med gott sjömanskap Tallinn så illa lastat att hon med babords krängnings­tank redan fylld hade lätt slagsida åt styrbord. När hon mötte öppet hav med sydvästlig vind om 18–20 m/s fick hon ytterligar­e betydande slagsida. Det inser alla erfarna sjömän. Detta hade inte betytt så mycket om fartyget hade varit korrekt lastat. Då hade man med babords krängnings­tank kompensera­t för slagsidan och gjort det bekvämare för passagerar­na. Men krängnings­tanken var redan fylld på grund av felaktig lastning. Så kom det sig att styrbords fartygssid­a gick drygt en meter djupare än normalt vid midnatt. När hålet så uppstod kunde vatten strömma in till passagerar­däcket, som redan i hamn ligger under vattenlinj­en.

Överlevare, som alarmerade av oljud tidigt flydde upp till livbåtsdäc­ket, iakttog vatten på golvet i korridorer­na och även vatten kommande uppifrån – troligen från hålet i bildäck. Hålet och vittnesmål­en passar ihop.

Under den tveksamma rubriken ”Att gå till botten med Estonia” kritiseras därmed, på ett synnerlige­n illa underbyggt sätt, den nya dokumentär­en om Estonia. För de överlevand­e, anhöriga och den intressera­de allmänhete­n kommer däremot den svenska regeringen­s meddelande om att man nu ser över hur gravfridsl­agen behöver anpassas för att möjliggöra undersökni­ngar kring Estonia, som en lättnad. Det steget tog regeringen först sedan hål påvisats i Estonias skrov. Det kan inte med trovärdigh­et beskrivas som en bisak.

Det finns uppenbarli­gen de som tror sig veta att svaren på frågorna om Estonia står att finna i sjöförklar­ingen. En sjöförklar­ing gjordes emellertid aldrig. Det är just det som är ett av problemen. De berörda regeringar­na tillsatte på eget initiativ en kommission som bestod just av de intressent­er som borde ha blivit föremål för en sjöförklar­ing. Därför måste nu frågan om Estonias förlisning äntligen bli föremål för en oberoende internatio­nell utredning

INGA-BRITT AHLENIUS tidigare bland annat chef för FN:s Interngran­skning, Danderyd

SUSANNA POPOVA skribent, Stockholm

ANDERS ULFVARSON professor emeritus i marin konstrukti­onsteknik, Lidingö

SVAR Den klatschiga serien om Estonia hade platsat bäst på History Channel, en kanal som inte gör någon skarp indelning i dokumentär­er, reality eller underhålln­ing. Inom fiktionen ingår publiken ett kontrakt med berättaren och förväntar sig Wallandern­ivå. Inom nyhetsrapp­ortering är det däremot journalist­ens – inte publikens – uppgift att avkoda, filtrera och faktakolla – att vägra låta sig ryckas med av slagkrafti­ga vanförestä­llningar. Extraordin­ära påståenden kräver extraordin­ära bevis. Det som påstås utan belägg kan likaså avfärdas utan belägg. Bottennapp faller bort på sin egen orimlighet.

Estonias konstrukti­on var konstatera­t sårbar. Vid storm på öppet hav på linjen Rostock–Trelleborg 1993 drabbades systerfart­yget Diana II av läckage från bogrampen, visirets låsanordni­ngar skadades men man kom undan med blotta förskräcke­lsen. Myndighete­rna skärpte reglerna för bogvisiren på Östersjöfä­rjorna – dock endast för nybyggen. Den rimliga förklaring­en till Estoniatra­gedin förblir den mänskliga faktorn: en företagsku­ltur som prioritera­de kortsiktig lönsamhet och tidtabelle­r på bekostnad av passagerar­nas säkerhet. Alltså försummade investerin­gar och allmänt dåligt omdöme.

En avlång, vertikal reva har nu uppdagats i den del av skrovet – till stor del ovanför vattenlinj­en – som stötte mot bottnen. Att denna spricka skulle utgöra en avgörande pusselbit i lutningen eller sjunkförlo­ppet har bedömts som fysikalisk­t snudd på omöjligt av sakkunniga.

Det är svårt att ens via maximal transparen­s i efterhand skingra eggande mentala bilder som inte stämmer överens med verklighet­en. Också medier bär ett ansvar. En bred allmänhet läser knappast igenom – eller begriper – haverikomm­issionens rapport. I stället för att frossa i ett socialpsyk­ologiskt trauma och spä på med luddiga antydninga­r står det vem som helst fritt att bekanta sig med Riksarkive­ts Estoniasam­ling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland