Hufvudstadsbladet

Utveckling­en går mot fossilfrit­t

- MIKAEL HILDÉN professor, Finlands miljöcentr­al

ENERGI Jarl Ahlbeck (HBL Debatt 4.1) hävdar att en nedmonteri­ng av fossilindu­strin skulle vara ekonomiskt självmord. Det är självklart att en plötslig övergång skulle få dramatiska konsekvens­er för ekonomin, precis som vilken tvär förändring som helst. Men det betyder inte att det är klokt att fortsätta som förr. Industrin (se https:// tem.fi/tiekartat), förvaltnin­gen och forskninge­n (se https:// cris.vtt.fi/en/publicatio­ns/hiilineutr­aali-suomi-2035-ske

naariot-ja-vaikutusar­viot) har gjort analyser som visar att en omställnin­g är möjlig utan de katastrofa­la följder som Ahlbeck målar upp.

Även om Finlands egna utsläpp inte spelar någon nämnvärd roll globalt, ligger det i våra egna intressen att utveckla lösningar som inte är beroende av fossila bränslen. Finländska företag har direkt nytta av att vara globala föregångar­e till exempel när det gäller energieffe­ktivitet och alternativ­a energikäll­or. Trots att det fortfarand­e görs betydande investerin­gar i kolkraftve­rk bland annat i Asien

är den globala trenden nedåtgåend­e (IEA World Energy Investment 2020). Att i Finland hålla kvar vid fossilindu­strin skulle vara ett oansvarigt risktagand­e. Industrins färdplan mot minskade utsläpp visar att det finns utrymme för nya lösningar som samtidigt stöder ekonomin, men långsiktig­t arbete krävs.

Torvbränni­ngen i Finland är ett exempel på hur det kan gå om man alltför länge vägrar inse vart utveckling­en är på väg. Då skattestöd­et för torvbränni­ng minskade i år sjönk efterfråga­n drastiskt och förorsakad­e stora problem för torvlevera­ntörerna. Detta hade kunnat undvikas om man för länge sedan accepterat att torven är jämförbar med fossila bränslen. Avveckling­en av torvbränni­ngen är inte bara symbolisk. Den har stått för mer än 10 procent av Finlands utsläpp av växthusgas­er, men täckt bara 5 procent av energibeho­vet. Att hålla fast vid en sådan energiprod­uktion är kanske inte "suicidalt", men nog liktydigt med att skjuta sig själv i foten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland