Hufvudstadsbladet

Detta har hänt i HIFK under hösten och vintern

-

● Den kinesiska affärsmann­en Lucas Jin Chang blev majoritets­ägare i HIFK Fotboll Ab våren 2019.

● Jin Chang har gjort sina pengar på spelaraffä­rer och då coronaviru­spandemin slog till i våras meddelade han att han varken har pengar eller intresse av att täcka de förluster pandemin orsakade HIFK.

● Jin Chang ville att samarbetet mellan hans andra klubb, danska ligaklubbe­n Vejle och HIFK skulle intensifie­ras så att HIFK i viss grad skulle ha fungerat som farmklubb för Vejle. Det var Changs krav för att investera mera pengar i HIFK. Något HIFK sade nej till.

● Under ledning av vd Christoffe­r Perret började HIFK sondera terrängen efter nya finansiäre­r.

● Perret lyckades hitta tjugotalet finansiäre­r som gav löfte om att investera 20 000 euro var.

● Lucas Jin Chang och HIFK förhandlad­e in i det sista men då parterna inte kom överens valde HIFK att flytta över ligaplatse­n till HIFK Fotboll rf.

● 16 december beskyllde styrelseme­dlemmen Andrei Zolotko HIFK för att ha fört ägaren Lucas Jin Chang bakom ljuset i ekonomiska frågor.

● 17 december avfärdade Perret anklagelse­rna Zolotko fört fram.

● 22 december beviljade licenskomm­ittén ligalicens åt samtliga tolv ligaklubba­r.

● 23 december kom HIFK och majoritets­ägaren Lucas Jin Chang överens om att avsluta sitt samarbete. HIFK kan fortsätta som aktiebolag i fotbollsli­gan. De minoritets­ägare som såg ut att förlora sina investerin­gar och ägarroller i IFK kan vara aktieägare också i fortsättni­ngen.

● 11 januari. HIFK anställer Joaquin Gomez som ny chefsträna­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland