Hufvudstadsbladet

Andersson överlägsen i motlutet – Pärmäkoski nöjd femma

Denis Spitsov g jorde en imponerand­e klättring när han vann den tuffa slutetappe­n av Tour de Ski. Men i sammandrag­et fanns det bara en ryss att tala om. Alexander Bolsjunov blev tvåa och vann touren med den största segermargi­nalen någonsin.

- HBL-TT

Ebba Andersson avslutade Tour de Ski på topp. 23-åringen tog sin första individuel­la världscups­eger när hon vann den klassiska avslutning­setappen uppför Alpe Cermis. Jessica Diggins, USA, vann som första ickeeurope­iska åkare Tour de Ski. Andersson slutade trea totalt då hon passerade bland andra Krista Pärmäkoski i sammandrag­et.

De svenska landslagsk­ollegorna gjorde ett perfekt förarbete för att möjliggöra Ebba Anderssons första världscups­eger individuel­lt. I synnerhet Linn Svahn drog upp tempot från start och gjorde vad hon kunde för att dra isär fältet.

Och när de kom fram till början av den beryktade backen uppför Alpe Cermis – en av skidvärlde­ns mest ökända kraftmätni­ngar – fick Ebba Andersson också en lucka. Andersson satte fart och fick snabbt tio sekunders ledning ner till de jagande, bland andra totalledar­en Jessica Diggins, USA och tvåan i sammandrag­et, Julia Stupak, Ryssland.

Det var en modig satsning från Ebba Andersson, och det vara bara just Diggins och Stupak som kunde hålla jämna steg inlednings­vis.

Ryskan kunde dock inte utmana och tappade snart rygg på Diggins. Amerikansk­an var fortsatt urstark och vägrade släppa i väg Ebba Andersson.

Men svenskan bet i och höll hela tiden Diggins ungefär tio sekunder bakom sig.

Och den här gången vägrade Ebba Andersson ta ytterligar­e en pallplats utan att vinna. Efter 19 andraoch tredjeplat­ser individuel­lt i världscupe­n gick hon till slut segrande ur striden, och vann Tour de Skis avslutning­setapp, 9,2 sekunder före Diggins.

Diggins historisk

I sammandrag­et var amerikansk­an däremot helt ohotad. 29-åriga Diggins blev därmed historisk som den första åkaren från ett land utanför Europa att vinna Tour de Ski.

De sju föregående åren hade segern på damsidan gått till norska åkare. Den här upplagan av touren valde Norge att helt stå över på grund av coronapand­emin.

Ebba Andersson tog sig också upp på pallen i touren. Andersson gick ut som sexa totalt, men den strålande slutetappe­n gjorde att hon klättrade förbi Tatjana Sorina, Natalja Neprjajeva och Krista Pärmäkoski för att nå tredjeplat­sen.

Pärmäkoski var tolfte dam upp för backen på söndagen och femma totalt.

– Jag var kanske lite för långt bak i fältet då det började röra på sig framme, säger hon i Yles intervju.

Pärmäkoski inledde touren aningen försiktigt då hon inte riktigt visste var hon stod formmässig­t sett efter en svår höst.

– Sett till förutsättn­ingarna är jag ändå väldigt nöjd med femte plats. Touren har alltid passat mig.

Krista Pärmäkoski

Bolsjunov gjorde en otrolig prestation i touren som helhet. Den 24-åriga ryssen tog sig upp på pallen i samtliga etapper och vann fem av dem. I de två sprintarna fick han nöja sig med en andra respektive en tredje plats, och även i den sista etappen, klättringe­n uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme, fick han se sig slagen.

Men även om landsmanne­n Denis Spitsov vann söndagens etapp var loppets tvåa Alexander Bolsjunov tourens överlägsna konung.

Han vann Tour de Ski för andra året i rad och det med så stor marginal att han raderade ut norrmannen Martin Johnsrud Sundbys tidigare rekordnote­ring på 3 minuter och 15 sekunders segermargi­nal från 2015– 2016.

Totaltvåan Maurice Manificat – fransmanne­n blev trea på söndagen – var till slut 3 minuter och 24 sekunder bakom den makalöse Bolsjunov. Spitsov nådde också pallen efter sin strålande avslutning, och var till slut 3.36 bakom segraren.

Bäste finländare på söndagen var Juho Mikkonen, drygt två minuter bakom Spitsov. Markus Vuorela, 27:e totalt, var 43:a på den avslutande etappen.

?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski slutade femma totalt i Tour de Ski.
■
 ?? FOTO: ALESSANDRO TROVATI/TT-AP ?? Ebba Andersson tog karriärens första individuel­la världscups­eger.
■
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Jessica Diggins blev första ickeeurope­iska
■ åkare att vinna Tour de Ski.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Alexander Bolsjunov, här under en tidigare etapp, vann Tour de Ski i överlägsen