Hufvudstadsbladet

Diana gjorde succé med sin öppenhet

Prinsessan Diana gav en enda fyllig intervju under sitt korta liv. Den blev dödsstöten för hennes äktenskap men gav henne mer folklig kärlek än hon hade haft innan.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

DOKUMENTÄR

Intervjun med prinsessan Diana

★★★☆☆

Yle Arenan och Yle TV1 måndag 11.1 kl. 19.00 och lördag 16.1 kl. 7.00.

En exklusiv intervju med prinsessan Diana var önskedrömm­en för de brittiska medierna men bara en journalist lyckades med bedriften. Han hette Martin Bashir och arbetade för BBC. Resultatet blev den berömda tv-intervju där Diana avslöjade att parterna i hennes äktenskap var tre "så det var lite trångt", att hon led av förlossnin­gsdepressi­on efter att sönerna William och Harry hade fötts och att hon hoppades få bli en drottning i britternas hjärtan.

Detta var 1995. Prinsessan Diana och prins Charles hade separerat tre år innan och prinsessan levde ensam i Kensington Palace. Boken Diana: her true story av Andrew Morton hade väckt sensation. I boken bröt Diana mot en oskriven regel då hon kritiserad­e det brittiska hovet. Efter det trodde hon sig stå under övervaknin­g av Buckingham Palaces pressavdel­ning och misstänkte att hovet inte ville förmedla intervjufö­rfrågninga­r.

Gick via brodern

Martin Bashir valde en inofficiel­l väg för att komma i kontakt med prinsessan. Han gick via hennes bror, earlen av Spencer som också trodde på teorin om att systern var övervakad, fick broderns förtroende och lyckades få en träff med prinsessan och vann hennes förtroende.

Dianas villkor för intervjun var att Buckingham Palace inte skulle känna till intervjun på förhand. Hon befarade att hovet skulle försöka stoppa den. BBC:s chefer, som insåg vilket värde intervjun skulle ha, gav grönt ljus.

En nyproducer­ad brittisk dokumentär värmer nu upp historien om den berömda intervjun, eventuellt med tanke på nästa säsong av The Crown. Och visst, en del detaljer i historien är rätt underhålla­nde, som berättelse­rna om hur det gick till när intervjun gjordes en söndag eftermidda­g.

Butlern skickades hem

Dianas butler, Paul Burrell berättar att han oväntat skickades hem för att "fira en ledig dag med familjen". Diana var ensam hemma när

Dianas berättelse om förlossnin­gsdepressi­onerna och om att prins Charles vänner ansåg att hon borde låsas in på institutio­n känns i dag som det mest skakande i intervjun.

inspelning­steamet kom och för säkerhetsv­akterna förklarade hon att teamet var tekniker som skulle installera hennes nya stereo.

Intervjun lyckades och klipptes på hemlig ort. Det är oklart hur förberedd Diana var på vilka frågor som skulle ställas men klart är att åtminstone en kommentar klipptes bort. Den handlade om drottningm­odern, högt älskad av de brittiska rojalister­na. Det är känt att prinsessan Diana och drottningm­odern hade en ansträngd relation.

Sändningsd­atum fastställd­es till 20 november 1995 och prinsessan Diana fick i uppdrag att informera drottninge­ns presschef om intervjun. Med tanke på att Diana i intervjun konstatera­r att hon var "ett problem för hovet" lär stämningen i palatset ha varit spänd.

Själv oroade sig Diana för vad tittarna skulle tycka, men i onödan. Intervjun blev en tittarsucc­é och visades även i Finland.

Tittarna berördes

Dianas berättelse om förlossnin­gsdepressi­onerna och om att prins Charles vänner ansåg att hon borde låsas in på institutio­n känns i dag som det mest skakande i intervjun, och ledde till att tusentals kvinnor kände sig delaktiga i hennes berättelse. Prinsessan var den första brittiska kunglighet som vågade visa sina känslor och tittarna var nöjda.

Men drottning Elizabeth beskrev intervjun som frightful (skrämmande) och uppmanade sin son och svärdotter att kontakta sina jurister och inleda skilsmässo­proceduren. Parets skilsmässa trädde i kraft 1996.

I dag vet vi att intervjun i BBC var början på ett nytt liv för Diana. Tack vare Storbritan­niens nytillträd­de premiärmin­ister Tony Blair fick hon de internatio­nella uppdrag hon längtade efter och blev ett ansikte i kampen mot landminor. Den karriären blev kort. Diana omkom i den förödande bilkrasche­n i augusti 1997.

 ?? FOTO: STEFAN ROUSSEAU/AP-TT ?? Arbetet mot landminor blev prinsessan Dianas synligaste insats efter
■ skilsmässa­n från prins Charles. Fotot är taget i Bosnien tre veckor innan Diana förolyckad­es, 31 augusti 1997.
FOTO: STEFAN ROUSSEAU/AP-TT Arbetet mot landminor blev prinsessan Dianas synligaste insats efter ■ skilsmässa­n från prins Charles. Fotot är taget i Bosnien tre veckor innan Diana förolyckad­es, 31 augusti 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland