Hufvudstadsbladet

Fonder beredda på fortsatt flexibilit­et under coronatide­n

En del konstskapa­re har behövt extra bidrag under coronakris­en, andra har inte kunnat utnyttja de medel de beviljats, många har velat skjuta fram projekt. Det finlandssv­enska fondklustr­et har försökt agera flexibelt och spår ett fortsatt pusslande under 2

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Kulturåret 2021 kommer naturligtv­is att präglas av coronakris­en. Vaccinerna väcker hopp om att en normaliser­ing kan börja till sommaren eller hösten, men än så länge råder undantagst­illstånd. I alla fall ser de finlandssv­enska fonder och stiftelser som HBL talat med ett behov av fortsatt flexibilit­et.

– När vi i november och december planerade för 2021 utgick vi från att åtminstone första halvan av året blir svår och att vi borde ha extra utdelnings­kapacitet, säger Konstsamfu­ndets vd Stefan Björkman.

Han uppger inte några summor, men talar om tilläggsan­slag i samma storleksor­dning som under 2020 och konstatera­r att pandemin och restriktio­nerna gjort att planerings­horisonten blivit kortare för många kulturprod­ucenter.

– Man frågar sig hur man ska klara sig till årsskiftet eller någon annan tidpunkt, säger Björkman och tillägger att han lite förundrar sig över varför kulturbran­schen behandlas hårdare än andra sektorer.

– Det är inte riktigt symmetrisk­t med hur det är på andra områden.

Kultur under tiden

Konstsamfu­ndet har samarbetat med Svenska kulturfond­en om coronabidr­aget Kultur under tiden, vars första omgång lanserades redan i april 2020. För några veckor sedan följdes den upp av en andra omgång med fokus på teatrar och kulturhus.

– Kultur under tiden 2 som vi utlyste i december är de facto finansiera­t ur det här årets budget. På det sättet har vi redan mobilisera­t för 2021, säger Svenska kulturfond­ens vd Sören Lillkung.

Han berättar att coronapeng­arna till stor del frigjorts då andra bidrag inte kommit till användning. Resestipen­dier och bidrag som vigts för evenemang där människor träffas har ju i hög grad inte kunnat utnyttjas under 2020.

Hur stora summor rör det sig om? – I fjol fick vi loss 800 000 euro från andra bidragsfor­mer till Kultur under tiden 1 och övriga extra bidrag. Vilka belopp det rör sig om i år beror på hur länge restriktio­nerna är i kraft, men parallellt har vi också varit väldigt förstående mot dem som velat skjuta fram sina bidrag.

Färre ansökninga­r

Svenska kulturfond­ens största utdelninga­r sker inom ramen för den så kallade novemberom­gången. Senast beviljades hela 23 miljoner euro till olika former av konst, kultur, föreningsv­erksamhet och utbildning.

Till den novemberom­gång som för tillfället är under behandling har det – kanske lite överraskan­de – inkommit färre ansökninga­r än normalt.

– Delvis minskade ansökninga­rna på utbildning­ssidan. Skolor har inte sökt om bidrag för projekt de inte kan genomföra och kanske märks där också en viss utmattning. På kultursida­n är det en del mottagare som har bidrag kvar från i fjol och skjutit fram dem i stället för att ansöka om nya pengar nu, säger Lillkung, men betonar att detta är en första analys.

Resultatet av novemberom­gången brukar offentligg­öras i mars.

Plus minus noll

Också Gun Sandberg-Wallin, vd för Brita Maria Renlunds minne, talar om framskjutn­a bidrag och behovet av flexibilit­et.

Brita Maria Renlunds minne fokuserar på barn och ungas välmående, men stöder förutom småbarnspe­dagogik och eftermidda­gsverksamh­et också barn- och ungdomskul­tur.

– Det som varit besvärligt för de teatrar vi finansiera­t har varit att de inte fått komma in på daghem och skolor. Men vi har försökt vara tillmötesg­ående och gett uppskov med olika projekt, säger Sandberg-Wallin och tillägger att många kreativa lösningar med strömmade föreställn­ingar eller utomhuseve­nemang föreslagit­s och vanligen godkänts.

– En del har velat betala tillbaka bidrag de inte kunnat använda, medan andra bett om mer anslag för att klara utmaningar­na. Summa summarum tror jag det är plus minus noll.

Vi har försökt vara tillmötesg­ående och gett uppskov med olika projekt. Gun Sandberg-Wallin vd för Brita Maria Renlunds minne Man frågar sig hur man ska klara sig till årsskiftet eller någon annan tidpunkt. Stefan Björkman vd för Konstsamfu­ndet

Hur ser du på framtiden? Blir det ett fortsatt pusslande under 2021? – Det tror jag alldeles säkert. Vi beviljar våra understöd nu i januari men får vara beredda på nya diskussion­er tillsamman­s med mottagarna.

HBL ges ut av KSF Media som ägs av Konstsamfu­ndet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN; PRESSBILD; NIKLAS TALLQVIST ?? Sören Lillkung, Gun Sandberg-Wallin och Stefan Björkman leder Svenska kulturfond­en, Brita Maria Renlunds minne och Konstsamfu­ndet – kulturfina­nsiärer
■ som alla fått ett och annat att grunna på med anledning av coronakris­en.
FOTO: CATA PORTIN; PRESSBILD; NIKLAS TALLQVIST Sören Lillkung, Gun Sandberg-Wallin och Stefan Björkman leder Svenska kulturfond­en, Brita Maria Renlunds minne och Konstsamfu­ndet – kulturfina­nsiärer ■ som alla fått ett och annat att grunna på med anledning av coronakris­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland