Hufvudstadsbladet

Åland firar 100 år med ny låt och dans

-

Åland fyller 100 år i sommar och det ska firas, bland annat med en nyskriven låt och en tillhörand­e dans. Om ett par dagar lanseras videon med dansen, så att såväl ålänningar som sommargäst­er hinner lära sig stegen inför sommaren.

Den nya Åland 100-låten är ett samarbete mellan Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist som tagit fram ett helt nytt, modernt beat, och Sofia Eriksson som sjunger låten. Det är Nordens institut på Åland (NIPÅ) som står bakom projektet och där hoppas man att så många som möjligt vill lära sig Åland 100-dansen.

– Vi har helt otroligt många duktiga, unga och lovande förmågor på Åland! Det har varit ett sant nöje att samarbeta med detta gäng, säger projektled­aren Anna Lind Bengtsson vid projektet Åland dansar.

– Det var så otroligt kul att få sjunga in låten som förhoppnin­gsvis kommer att represente­ra Åland hundra år. Låten är modern, men samtidigt en kärleksför­klaring till vår fina ö, säger Sofia Eriksson.

– Det var spännande att kliva ur sin bekvämligh­etszon och prova något man inte vanligtvis brukar göra, säger Linus Aldeborg, en av de två beat-skaparna.

NIPÅ har anlitat Erica Dunder för att göra en koreografi med ett gäng unga dunderdans­are. Låten och dansen kommer att uppföras i flera olika sammanhang under jubileumså­ret, bland annat på Självstyre­lsedagen och Ålands flaggas dag.

Video på sociala medier

Nordens institut vill att dansen ska bli en dansutmani­ng och att så många som möjligt lär sig stegen. Koreografi­n är upplagd så att det finns en enklare och en lite mer avancerad dansversio­n, beroende på vad man vill anta för utmaning.

Förhoppnin­gen är att dansarna filmar sina varianter och lägger ut dem i sociala medier med taggarna #alanddansa­r och #aland100.

– Vi hoppas att dansen ska inspirera, dansas och spridas. Nu vill vi se hela Åland dansa och göra sin version av utmaningen. Vill man ha hjälp med att lära sig stegen är det bara att ta kontakt, säger Erica Dunder.

En kort film som visar dansen kommer att publiceras på nipa.ax den 14 januari. Också Social- och hälsovårds­ministerie­t kommer att visa dansen på den digitala kickoffen för Finlands ordförande­skapsår i Nordiska Ministerrå­det samma dag.

Fördelen med en modern jubileumsd­ans är att den går att framföra utomhus, med säkert avstånd till andra dansare. Förhoppnin­gen är att den ska dansas runtom på Åland i sommar – på skärgårdsf­ärjor, bryggor, vid stugor, med skolklasse­r och på arbetsplat­ser.

– Vi på Nordens institut vill gärna att så många som möjligt under våren ska lära sig stegen, så att vi blir riktigt många som kan dansa in Åland 100 under öppningen av jubileumså­ret den 9 juni, säger projektled­aren Anna Lind Bengtsson.

❞ Vi hoppas att dansen ska inspirera, dansas och spridas. Nu vill vi se hela Åland dansa och göra sin version av utmaningen. Vill man ha hjälp med att lära sig stegen är det bara att ta kontakt. Erica Dunder koreograf

 ?? FOTO: TINCA BJÖRKE ?? ■ Åland ska dansa sig igenom sitt 100-årsjubileu­m. Dansare på öriket har gjort en video med den officiella låten och dansen i Sjökvarter­en. Videon lanseras den 14 januari så att alla som har en koppling till Åland ska hinna lära sig stegen inför sommarens festlighet­er.
FOTO: TINCA BJÖRKE ■ Åland ska dansa sig igenom sitt 100-årsjubileu­m. Dansare på öriket har gjort en video med den officiella låten och dansen i Sjökvarter­en. Videon lanseras den 14 januari så att alla som har en koppling till Åland ska hinna lära sig stegen inför sommarens festlighet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland