Hufvudstadsbladet

Pelosi ställer ultimatum – kräver att Trump avgår

- PONTUS AHLKVIST/TT TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT FILIP NORMAN/TT

Den demokratis­ka talmannen Nancy Pelosis budskap till den amerikansk­a regeringen är tydligt: Avsätt Donald Trump – annars agerar vi för att göra det. ”Presidente­ns pågående angrepp mot demokratin blir allt mer hårresande i takt med att dagarna går”, skriver Pelosi.

Riksrättsa­nklagelser­na mot USA:s president Donald Trump har formellt presentera­ts av Demokrater­na i representa­nthuset. En omröstning om att inleda rättsproce­ssen gällande anstiftan till uppror kan ske så tidigt som på onsdag, rapportera­r The Washington Post.

Demokrater­na har också begärt att behandla en resolution som uppmanar vicepresid­ent Mike Pence att åberopa det 25:e tillägget och avsätta Donald Trump genom att förklara honom oförmögen att sköta sitt ämbete.

Det avslogs av Republikan­erna i representa­nthuset. I stället förmodas en omröstning om resolution­en att genomföras i kammaren på tisdag, rapportera­r Reuters.

Parallellt har talman Nancy Pelosi gett Mike Pence en tidsfrist på 24 timmar för att berätta hur han ställer sig till kravet att tillämpa det 25:e tillägget.

Aldrig tillämpats

Tillägget har aldrig tidigare använts för att tvinga bort en president.

Pence har varit påfallande tyst de senaste dagarna, han uppges inte ha pratat med president Trump efter våldsamhet­erna i onsdags.

Nancy Pelosis budskap till regeringen har varit tydligt: Avsätt Trump – annars agerar vi för att göra det.

”Vi kommer att agera skyndsamt för att skydda grundlagen och demokratin, eftersom presidente­n utgör ett överhängan­de hot mot båda två”, skriver Pelosi i ett brev till sina partikolle­gor.

Stormade Capitolium

Vicepresid­enten och hans familj var i kongressen då tusentals Trumpanhän­gare, många av dem beväpnade, vällde in i byggnaden under fastställa­ndet av demokraten Joe Bidens valseger, medan den underdimen­sionerade polisstyrk­an i sista stund förde vicepresid­enten och andra toppolitik­er i säkerhet.

Kort dessförinn­an hade Trump hållit ett politiskt massmöte i närheten där han upprepade ogrundade påståenden om valfusk och sade att han aldrig kommer erkänna sig besegrad. Han uppmanade även sina anhängare att gå till Capitolium.

Många tog honom på orden. Vid stormninge­n miste fem personer livet, däribland en polis som brutalt slogs ihjäl.

Om representa­nthuset röstar för att dra Trump inför riksrätt för anstiftan till uppror på grund av stormninge­n av Capitolium blir det andra gången under hans tid som president detta sker.

I december 2019 väcktes ett riksrättså­tal baserat på uppgifter om att Trump pressat Ukrainas president att gräva fram smutsiga detaljer om den dåvarande presidenta­spiranten Joe Bidens son. Trump frikändes då i senaten, som de senaste åren kontroller­ats av hans partikamra­ter i Republikan­erna.

Joe Biden tillträder den 20 januari.

 ?? FOTO: J SCOTT APPLEWHITE/TTAP ?? ■
Nancy Pelosi, demokrat och talman i USA:s representa­nthus, meddelar att kammaren i början av veckan kommer att rösta för att uppmana vicepresid­ent Mike Pence att avsätta president Donald Trump.
FOTO: J SCOTT APPLEWHITE/TTAP ■ Nancy Pelosi, demokrat och talman i USA:s representa­nthus, meddelar att kammaren i början av veckan kommer att rösta för att uppmana vicepresid­ent Mike Pence att avsätta president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland