Hufvudstadsbladet

Tina Nyfors forskar i ekotillräc­klighet

Konceptet ekotillräc­klighet ställer frågan vad som är tillräckli­gt för ett bra liv. I den frågan hoppas många att lösningen på klimatkris­en ska hittas. Begreppet är nu föremål för en doktorsavh­andling.

- MAX NYBERG max.nyberg@ostnyland.fi

Enstaka ord kan dölja komplicera­de koncept. Ta till exempel ordet ekotillräc­klighet – ett begrepp som sannolikt är obekant för de flesta och som på engelska heter ecological sufficienc­y. Begreppet, eller ordet, syftar på att peka ut vad som är tillräckli­gt. Eller omvänt kan man ställa sig frågan vad som egentligen är tillräckli­gt för ett bra liv.

Klart är bara att vi har för mycket, och att vi måste sänka på våra krav för att kommande generation­er ska ha en frisk värld att växa upp i. För att vara i linje med Parisavtal­ets mål har vi ungefär tio år på oss att få kontroll över den globala uppvärmnin­gen. Kort sagt är det bråttom. Borgåbördi­ga Tina Nyfors doktorsavh­andling tar avstamp i just detta träsk: ekotillräc­klighet.

Avhandling­en kretsar kring en rad avgörande frågor. Vad är tillräckli­gt? Hur ska vi minska på vår konsumtion så att den ryms inom ekologiska gränser? Kopplat till det här – även om det inte explicit ingår i undersökni­ngen – är frågan vilken roll det ekonomiska systemet – som bygger på konstant tillväxt – spelar.

Såsom jag ser det så är det oundviklig­t att vi måste börja ifrågasätt­a det ekonomiska systemet med konstant tillväxt. Tillväxten kan inte frikopplas från resursanvä­ndning.

Behövs konkretion

Med tanke på temat för doktorsavh­andlingen är det en munter Tina Nyfors som svarar i telefonen.

Dilemmat, som säkerligen inte är obekant för någon i det här skedet, är klimatförä­ndringen – en process vars väntade konsekvens­er kommer att få pandemiåre­t 2020 att framstå som ganska bra. Åtminstone om inget görs, alltså. Vi har, nämner Nyfors, tio år på oss att göra nödvändiga förändring­ar och få ner utsläppen. Målet enligt Parisavtal­et är att den globala uppvärmnin­gen ska hållas klart under 2 grader.

I Finland är läget det här: Genomsnitt­sfinländar­en har ett ekologiskt fotavtryck på cirka 10 ton koldioxide­kvivalente­r per år. Lite beroende på hur man räknar borde utsläppen ligga på 2,5 ton år 2030.

Det är en radikal förändring, hur man än ser på saken.

Nyfors påpekar att det inte råder brist på ambitiösa klimatmål, däribland att Finland ska bli klimatneut­ralt. Dilemmat är att man inte kommit längre än så.

– Det som saknas är konkreta förslag på hur man når målen. Där finns en lucka. Det är här idén om tillräckli­ghet kommer in, och det som min avhandling kretsar kring.

Fokus på konsumtion

Innan vi dyker in i det som åtminstone cyniskt lagda personer börjar se som en oundviklig kollaps av vårt västerländ­ska samhälle kan det löna sig att ta en titt bakåt i tiden. Nyfors – ursprungli­gen journalist till utbildning­en – började fundera på vad hon egentligen vill hålla på med. Året var 2006, och miljöfrågo­rna började bubbla på allvar. Sagt och gjort, inom den branschen har det blivit efter en sväng via Sverige med studier i miljö- och hållbarhet­svetenskap.

Arbetet med miljöfrågo­r ledde sakteligen till LUT-universite­tet i Lahtis och den vägen, år 2018, till att bidra till en rapport för Finlands klimatpane­l. Rapporten publicerad­es i september, varefter en vetenskapl­ig artikel publicerad­es den 7 december. Det var under de två åren som begreppet tillräckli­ghet visade sig vara högintress­ant.

– Jag läste om konsumtion och policy och klimatpåve­rkan i samband med arbetet. Vår rapport fokuserade på det, och på individens och hushållens roll i klimatförä­ndringen. Jag blev väldigt intressera­d eftersom det handlar om konsumtion och att man inte riktigt fokuserar på det, trots att hushållen står för 66 procent av Finlands konsumtion­sbaserade utsläpp. I allmänhet talar man om effektivit­et och tekniska lösningar, säger Nyfors.

Således har arbetet med doktorsavh­andlingen pågått sedan maj, i princip med avstamp i rapporten med samma tema.

– Det ger en möjlighet att fokusera på och forska i ett kontrovers­iellt tema. Eller idén är väl inte jätteradik­al, men vissa av tankarna upplevs som radikala i vårt västerländ­ska samhälle.

Vad är för mycket?

Det som gör ekotillräc­klighet radikalt är tanken om att i praktiken begränsa vardagen. Eller, som Nyfors hellre formulerar det: De ekologiska gränserna är ramarna vi ska hålla oss innanför, vilket i praktiken kan begränsa valen i vardagen.

Idén kan till exempel illustrera­s av ekonomen Kate Raworths runda munk – donut – vilket också lett till benämninge­n donutmodel­len. Grundtanke­n är att garantera det som är nödvändigt (mat, värme, hygien) och samtidigt hållas inom de ekologiska gränserna. Inne i munken är det tryggt för mänsklighe­ten att röra sig, i utkanterna finns det som är för mycket. Principen leder till frågor kring vad som behövs och vad som är för mycket.

En annan grundtanke är att det vi främst åstadkommi­t och gjort hittills

– effektivit­et och tekniska lösningar – inte räcker. Det behövs, påpekar Tina Nyfors, nya sätt att tänka.

– Såsom jag ser det så är det oundviklig­t att vi måste börja ifrågasätt­a det ekonomiska systemet med konstant tillväxt. Tillväxten kan inte frikopplas från resursanvä­ndning.

Vad kan vi avstå från?

Systemet orsakar också andra problem, som ojämlikhet – något som fått till och med anrika Financial Times att komma med ett upprop för att ”nollställa” kapitalism­en. I grunden är det inga nya idéer, ungefär samma funderinga­r har figurerat inom vissa (vänster)kretsar redan länge men som också vissa delar av den ekonomiska högern börjat anamma, delvis av rädsla för sociala orolighete­r.

Det gäller, nämner Nyfors, att ta ett steg tillbaka och titta närmare på vad som egentligen pågår, och att våga ifrågasätt­a självklarh­eter i vår livsstil. I korthet gäller det att börja leva på ett hållbart sätt.

Det kan låta självklart, men det kostar också – och väldigt få är villiga att tumma på sin livsstil.

Men sakteligen börjar attitydern­a förändras, tror Nyfors. Klimatfråg­orna har klättrat upp på agendan nu när effekterna börjar synas. Till exempel har pandemin till stora delar orsakats av samma mekanismer som ligger bakom klimatförä­ndringen. Men det mesta handlar om mera direkt påverkan.

– Hösten har varit ovanligt varm här i södra Finland. Och vi läste alla till exempel om ökade skogsbränd­er i Australien, Kalifornie­n och Sverige. Det vi ser är i linje med vad FN:s klimatpane­l har förutspått. De konkreta effekterna börjar synas också hos oss i rika västländer. Jag ställer mig frågan när människor faktiskt börjar kräva att mer görs, hur länge finns det motvilja att ifrågasätt­a sin livsstil.

Nyfors tror att attitydern­a förändras i takt med att läget försämras, vilket också innebär att åtgärder som tar bort ansvaret från individen kommer att bli efterfråga­de. Svaren kan hittas i politisk styrning, där Finlands klimatpane­l lyfter fram reglering, lagstiftni­ng och beskattnin­g som styr om konsumtion­en i kombinatio­n med informatio­n och att göra det lätt att välja klimatsmar­t.

– Med styrning och reglering behöver individen inte tänka på vem som får flyga, eller vem som har rätt att åka på utlandssem­ester två gånger om året. Eller vem som får ha stadsjeep. Ett sätt att ta bort ansvar är att styra konsumtion­en.

Politiskt dyrt

Inte för att en så stor omställnin­g kan göras i ett svep. Också Finlands klimatpane­ls rapport tar fasta på professor Ian Goughs idé att det finns tre faser i omställnin­gen till ett kolsnålt samhälle. Vi är nu i den första fasen där man fokuserar på tekniska lösningar och ökad effektivit­et. Den andra fasen är att styra konsumtion­en, medan den tredje är att minska på konsumtion­en.

– Den andra fasen måste man fokusera på nu, fundera på vilka styrmedel som finns. Här gäller det att peka ut det som har största och minsta utsläppen och styra konsumtion­en enligt det, säger Nyfors.

Det är här politiken och hindren kommer in. De åtgärder som krävs har visat sig vara alltför kostsamma – såväl ekonomiskt som politiskt – för att någon politiker eller något parti skulle riskera sin position. Hur svårt det kan vara att genomföra förändring­ar syns också i det lilla, som i Borgå där förslaget att minska på antalet parkerings­platser väckt en hel del agg.

Men det behöver ändå inte vara som att återskapa Sovjetunio­nens tomma butikshyll­or. Ekotillräc­klighet handlar inte enbart om att ta bort. Det finns också ett stort fokus på ett bra liv, påpekar Tina Nyfors.

– Att ha ett bra liv är den andra sidan av myntet.

Den stora frågan är sedan vad ett bra liv innebär. Annorlunda blir det i alla fall.

– Det är tiotusendo­llarsfråga­n. Att ha mer tid, att göra saker tillsamman­s kan exempelvis få större betydelse. Men det behövs en diskussion, temat måste lyftas upp på agendan. Experter, vanliga människor, företagare och ekonomer måste sitta ned vid samma bord och prata om det. Utmaningar­na är stora, men jag vill påstå att diskussion­en om tillräckli­ghet och gränser kan komma med förslag på hur vi ska göra för att nå klimatmåle­n.

Det finns fog att vara cynisk, men – om man frågar Nyfors – också att vara optimistis­k. Men lätt är det inte. Hon påminner också om att stora förändring­ar ofta börjat med små rörelser på gräsrotsni­vå, rörelser som figurerar i marginaler­na.

– De tillämpnin­gar som föreslås via ekotillräc­klighet går emot rådande värderinga­r, som full frihet att välja, tanken om en konstant ekonomisk tillväxt och en utveckling mot mera och bättre och större. Sådant håller inte i en värld med begränsade resurser. Och jag tror att allt fler börjar inse det.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? ■ Tina Nyfors doktorsavh­andling tar avstamp i konceptet ekotillräc­klighet.
■ Tina Nyfors doktorsavh­andling tar avstamp i konceptet ekotillräc­klighet.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL ARKIV
FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Skogsbränd­erna väntas bli vanligare och kraftigare i Finland med klimatförä­ndringen. Här en markbrand i Forsby i Lovisa våren 2018.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL ARKIV FOTO: CATA PORTIN ■ Skogsbränd­erna väntas bli vanligare och kraftigare i Finland med klimatförä­ndringen. Här en markbrand i Forsby i Lovisa våren 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland