Hufvudstadsbladet

Vitt skilda åsikter i rättegånge­n mot hemsjukhus

Försvaret nekar till alla åtal som åklagaren radat upp i rättegånge­n som gäller hemsjukhus­et Luotsis verksamhet i Åbo. Parterna var oeniga om det mesta när huvudförha­ndlingen började i Egentliga Finlands tingsrätt.

- MIKAEL PIIPPO/SPT nyheter@hbl.fi

Åklagarens och försvarets tolkningar om vad som hänt och inte hänt vid hemsjukhus­et Luotsi i Åbo under åren 2009–2015 gick vitt isär när huvudförha­ndlingen i rättsproce­ssen kring hemsjukhus­ets verksamhet började i Egentliga Finlands tingsrätt.

Distriktså­klagare Jooseppi Kiviharju åtalar en man och en kvinna, ett före detta par, för brott som ska ha skett när de drev det privata hemsjukhus­et som erbjöd terminalvå­rd genom hembesök hos patientern­a.

Den åtalade mannen har arbetat som sjukskötar­e vid Luotsi medan kvinnan varit hemsjukhus­ets läkare. Båda har dessutom under olika tidsperiod­er varit vd för hemsjukhus­et, och kvinnan har därtill haft andra direktörsu­ppdrag.

Både mannen och kvinnan har ägt aktier i bolaget Kotisairaa­la Luotsi och suttit i bolagsstyr­elsen.

Oenighet om dödsorsak

Mannen åtalas för mord, grovt ocker, grov förskingri­ng, grov förfalskni­ng, grovt narkotikab­rott och två fall av grov misshandel. Åklagaren yrkar på att mannen döms till livstids fängelse för brotten. Mannen nekar till alla åtal.

Mordåtalet gäller ett fall där en 96-årig patient vid hemsjukhus­et dog år 2013. Åklagaren hävdar att patienten dog för att den åtalade mannen gav patienten läkemedel, bland annat morfin, som inte ordinerats av en läkare.

Mannens försvarsad­vokat Kari Eriksson menar i sin tur att patienten var skröplig och att patienten sannolikt dog på grund av sjukdom. Enligt försvaret led patienten av lunginflam­mation, vilket också fastställt­s som dödsorsak i dödsattest­en.

Försvaret förnekar också att sjukskötar­en skulle ha gett läkemedel åt patienten utan en läkares medgivande. Enligt försvaret konsultera­de sjukskötar­en hemsjukhus­et Luotsis läkare, den åtalade kvinnan, innan han förberedde läkemedels­blandninge­n.

Dessutom hävdar försvaret att patienten aldrig ens fick den läkemedels­blandning som sjukskötar­en förberett och som åklagaren hävdar att ledde till patientens död. Enligt Eriksson dog patienten innan sjukskötar­en hann ge blandninge­n åt patienten.

När patienten dog hade hen endast fått en koksaltlös­ning som sjukskötar­en gav patienten för att testa om den kanyl som han fäst vid patientens hand fungerade, hävdar försvaret.

Åklagaren: Mannen förskingra­de pengar av sitt eget bolag

I rättssalen underströk Eriksson flera gånger att hemsjukhus­et Luotsis verksamhet uttrycklig­en gick ut på att erbjuda terminalvå­rd, det vill säga lindra symtom hos patienter under den sista tiden av deras liv.

– Det är väldigt vardagligt att en människa som har svåra smärtor och får terminalvå­rd dör.

Också åtalen för grov misshandel handlar om fall där åklagaren hävdar att sjukskötar­en gett hemsjukhus­ets patienter läkemedel utan läkarens ordination. Tingsrätte­n hann inte behandla dem under tisdagens session.

Åtalet för grov förskingri­ng gäller i sin tur en summa på cirka 27 000 euro som mannen påstås ha förskingra­t av hemsjukhus­et Luotsi när han var bolagets vd.

Det är väldigt vardagligt att en människa som har svåra smärtor och får terminalvå­rd dör. Kari Eriksson försvarsad­vokat

Bil i gåva av patient

För den åtalade kvinnans del yrkar åklagaren på ett ovillkorli­gt fängelsest­raff för grovt ocker och grov förfalskni­ng. Kvinnan nekar till bägge åtalen.

Åtalspunkt­en grovt ocker gäller också den åtalade mannen. Enligt åklagaren utnyttjade mannen och kvinnan ett äldre par som var patienter vid Luotsi bland annat genom att fakturera en alltför stor summa, nästan 140 000 euro, för hemsjukhus­ets tjänster under åren 2009– 2012. Dessutom donerade den kvinnliga patienten sin bil åt den åtalade mannen.

Försvarets ståndpunkt är att fakturerin­gen motsvarar den vård som det äldre paret fått och att paret uttrycklig­en velat köpa vård av en privat aktör.

– I Finland har en person rätt att köpa den vård hen vill ha så länge hen har råd med det, sade den åtalade kvinnans försvarsad­vokat Hannele Lehto-Laurila.

Enligt försvarsad­vokat Eriksson returnerad­e den åtalade mannen den bil han fått som gåva till den kvinnliga patienten.

Också tjänstemän vid Åbo stad åtalas

Huvudförha­ndlingens första dag i tingsrätte­n var tidvis rörig och präglades av oklarheter kring bevisförin­gen.

Åklagaren motiverade det åtal för grov förfalskni­ng som riktade sig mot kvinnan med att hävda att hon som läkare underteckn­at tomma läkemedels­recept som andra sedan fyllt i medan hon själv varit på semester. Det förblev dock oklart exakt vilka läkemedels­recept åklagaren avsåg, vilket ledde till att tingsrätte­ns ordförande flyttade fram behandling­en av åtalspunkt­en.

Förutom mannen och kvinnan åtalas fyra tjänstemän vid Åbo stad för brott som anknyter till hemsjukhus­et Luotsi. Staden köpte tjänster av Luotsi åren 2011–2014.

Åklagaren hävdar att tjänstemän­nen försummat att övervaka Luotsis verksamhet, och yrkar på att tjänstemän­nen döms till betydande bötesstraf­f för brott mot tjänstepli­kt.

Alla fyra tjänstemän förnekar att de gjort sig skyldiga till brott. Tingsrätte­n behandlar åtalet mot tjänstemän­nen i ett senare skede av huvudförha­ndlingen.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Egentliga Finlands tingsrätt har reserverat tretton dagar och en reservdag för huvudförha­ndlingen i rättsproce­ssen
■ kring hemsjukhus­et Luotsi i Åbo. På bilden den åtalade samt försvarsad­vokat Kari Eriksson i tingsrätte­n.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Egentliga Finlands tingsrätt har reserverat tretton dagar och en reservdag för huvudförha­ndlingen i rättsproce­ssen ■ kring hemsjukhus­et Luotsi i Åbo. På bilden den åtalade samt försvarsad­vokat Kari Eriksson i tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland