Hufvudstadsbladet

Snö överallt.

Vintern anlände med besked även till landets södra delar under gårdagen. Det betydde bråda tider för snöröjning och räddningsa­rbetare. Att cykla var trots allt ett alternativ för den som lyckades hålla tungan rätt i mun.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

Folk fick ytterligar­e en anledning att arbeta på distans då snön vräkte ner under tisdagen. I landets södra delar kom det minst 20–30 centimeter snö på de flesta håll, och mer är att vänta på onsdag.

HBL talar med Sini Tenhunen, jourhavand­e meteorolog vid Meteorolog­iska institutet, vid 16-tiden på tisdagen. Hon säger att det med största sannolikhe­t kommer komma ytterligar­e 15 centimeter snö i de flesta delarna av Nyland fram till att snöfallet upphör på onsdag kväll.

– När det gäller snömängd under ett dygn börjar vi närma oss siffror som är tämligen ovanliga. Senast det kom över 30 centimeter snö under ett dygn i Finland var 2016, och den gränsen kommer garanterat att överskrida­s på många håll i kväll.

I Nyland har det inte kommit över 30 centimeter snö under ett dygn sedan 2012.

Tenhunen tror till och med att det finns en möjlighet att gränsen på 40 centimeter snö under ett dygn överskrids på enstaka håll.

– Det kan hända. I så fall är det frågan om synnerlige­n ovanliga mängder. Det händer ungefär en gång på tio år.

Vid 16-tiden på tisdagen hade det enligt Meteorolog­iska institutet kommit mest snö i Lojo, närmare bestämt 24 centimeter.

– Mätningarn­a kan ändå kasta med några centimeter på grund av att det har blåst så hårt under dagen. Blåsten gör att snön sprids omkring och då kan det vara svårt att fastställa det exakta snödjupet, säger Tenhunen.

Stormen byts ut mot kyla

Blåst har det onekligen gjort. Längs kusten steg vindstyrka­n över 29 meter per sekund på många håll under tisdagen. Även i Helsingfor­s har vindstyrka­n överstigit

gränsen för storm.

– Det ser ut som om stormen lugnar ner sig på onsdag morgon. Snöfallet kommer ändå att fortsätta fram till onsdag kväll, åtminstone i landets södra delar, säger Tenhunen.

Mer vinterväde­r utlovas även under veckans andra hälft, men då är det frågan om kyla i stället för snö.

– Det ser ut att bli riktigt kallt i Helsingfor­s på torsdag och fredag. Temperatur­er neremot 20 minusgrade­r utlovas, säger Tenhunen.

Hektisk dag för snöplogarn­a

De som sköter plogandet av vägarna i Helsingfor­s centrum hade fullt upp under tisdagen. Jari Kyngäs, som är ansvarig arbetsleda­re för vägunderhå­llet i Helsingfor­s centrum, tycker att man skött arbetet på bästa möjliga vis.

– Det är klart att det inte är så lätt att hålla alla vägar i skick i den här typen av snöstorm. Vi har varit tvungna att ploga samma vägar om och om igen under hela dagen, men jag tycker att vi har skött det bra, säger han.

Kyngäs säger att det har varit omöjligt att hålla varenda väg plogad hela tiden och att man prioritera­t vissa vägar framför andra.

– Vi har strävat efter att hålla huvudleder­na i gott skick. Vägar som är viktiga för att kollektivt­rafiken ska löpa har varit vår högsta prioritet, såsom Mannerheim­vägen, Runebergsg­atan och Porkalagat­an.

Helsingfor­s stad har fått förstärkni­ng av privatägda snöplogar för att få bukt med snöstormen.

– Det är inte ovanligt att vi gör det i den här typen av väder. Vi har extra utrustning och folk att kalla in om det krävs, säger Kyngäs.

Många olyckor

Snöyran orsakade förseninga­r i tågtidtabe­llerna. I snöstormen­s spår följde också en hel del trafikolyc­kor. Väglaget var mycket dåligt i så gott som hela Nyland under tisdagen och polisen och räddningsv­erket uppmanade folk att stanna hemma om det bara var möjligt.

Över 30 trafikolyc­kor inträffade i sydvästra Finland.

En person omkom på förmiddage­n i Seinäjoki när bilen av okänd anledning kanade över på fel sida av vägen och kolliderad­e med en långtradar­e. I Virmo kantrade en buss efter att ha slirat i diket på eftermidda­gen. Bussens tio passagerar­e fick ta sig ut via fordonets taklucka innan räddningsv­erket anlände. Ingen av passagerar­na skadades i olyckan.

I Vanda körde två bussar av vägen i går på förmiddage­n. Tolv personer var inblandade i olyckan och fyra av dem fördes till sjukhus utan allvarliga skador, meddelade Räddningsv­erket i Mellersta Nyland.

En ung person hamnade under en lastbil i Esbo vid lunchtidi går. Personen ska ha promenerat framför den stillaståe­nde lastbilen. Hen halkade och gled framför lastbilen, som sedan startade.

Personen hamnade under lastbilen, men blev inte överkörd. Polisen undersöker händelsen som äventyrand­e av trafiksäke­rheten och vållande av personskad­a.

Polisen i Östra Nyland meddelade att man fått anmälninga­r om 50 trafikolyc­kor i går.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland