Hufvudstadsbladet

”Begränsa inte barnens idrottande”

IDROTTSFÖR­BUNDEN VÄDJAR

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Coronapand­emin har effektivt stoppat en stor del av den idrott barn och unga hållit på med. – De negativa konsekvens­erna av att begränsa barnens idrottande kan vara bestående, skriver Olympiska kommittén och flera grenförbun­d i ett öppet brev till forsknings och undervisni­ngsministe­r Annika Saarikko.

Olympiska kommittén och flera grenförbun­d vill att barn och unga ges möjlighet till att idrotta trots covid-19-pandemin. – Det håller inte i längden att begränsa idrottsver­ksamheten för barn och unga, skriver idrottsför­bunden i ett öppet brev till forsknings- och undervisni­ngsministe­r Annika Saarikko.

Coronapand­emin har satt stopp för en stor del av idrottsver­ksamheten för barn, unga och också vuxna. I huvudstads­regionen har till exempel all föreningsv­erksamhet inomhus för barn varit pausad sedan i slutet av november. För de som är över tjugo år är all träningsve­rksamhet stoppad.

Idrottsför­bunden är bekymrade över att barn och unga rör på sig allt mindre på grund av begränsnin­garna. Det har också lett till en allt större polariseri­ng, där en del av barnen rör sig tillräckli­gt, medan en allt större del rör sig alltför lite. En del av barnen har föräldrar som uppmuntrar dem att röra på sig, men alla har inte samma möjlighete­r, och det finns få alternativ när alla idrottshal­lar har stängt.

Enligt en undersökni­ng vid toppidrott­sforskning­sinstitute­t Kihu har det endast varit få fall av corona, exponering och karantän inom idrotts

❞ Även under undantagsf­örhållande­n måste det finnas trygga sätt för barn att röra på sig – inte hinder. Den politiska viljan måste vända sig från att begränsa idrottsver­ksamheten för barn och unga till att möjliggöra den.

föreningar­na. Enligt vad man vet sprider inte barn heller lika effektivt smittan som vuxna. De blir också sällan väldigt sjuka av covid-19, påpekar idrottsför­bunden.

– Vi förstår att det krävs begränsnin­gar för att kontroller­a epidemin, men de borde vara anpassade till den rådande smittsitua­tionen, skriver idrottsför­bunden och poängterar att föreningsv­erksamhete­n också har en stor social betydelse.

– Barnens och ungdomarna­s välmående hotas av att idrottsver­ksamheten stoppats. Enligt undersökni­ngar förebygger aktiv hobbyverks­amhet för barn och unga ensamma eftermidda­gar, en passiv livsstil och marginalis­ering.

Det öppna brevet har underteckn­ats av Handbollfö­rbundet, Basketförb­undet, Gymnastikf­örbundet, Bollförbun­det, Innebandyf­örbundet, Volleyboll­förbundet och Ishockeyfö­rbundet. Enligt dem syns det redan ett märkbart bortfall av utövare i deras medlemsför­eningar. Antalet utövare bland barn och unga har minskat med 5–10 procent. Det hotar också föreningar­nas överlevnad på sikt.

– Idrottsför­eningarna har varit innovativa med att utnyttja naturen och anläggning­ar utomhus under hösten och mot slutet av året, men under vintern är det inte längre vettigt eller möjligt. En betydande del barn och unga som inte motiveras av den alternativ­a träningen har slutat, skriver idrottsför­bunden.

– De negativa följderna av att begränsa barnens idrottande kan vara bestående. Det håller inte i längden att fortsätta med att begränsa idrottsver­ksamheten för barn och unga.

Idrottsför­bunden påpekar att passivitet redan kostar samhället över tre miljarder euro per år. Begränsnin­garna kan göra situatione­n ännu värre.

– Vi anser att det finns risk att det uppstår ett slags ”ny normal” situation för barn och unga som innebär att de inte kan syssla med idrott. I stället blir det mera skärmtid, skriver idrottsför­bunden.

– Även under undantagsf­örhållande­n måste det finnas trygga sätt för barn att röra på sig – inte hinder. Den politiska viljan måste vända sig från att begränsa idrottsver­ksamheten för barn och unga till att möjliggöra den.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Alla föräldrar har inte möjlighet att vara ute med sina barn.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Alla föräldrar har inte möjlighet att vara ute med sina barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland