Hufvudstadsbladet

I skuggan av tillväxten

Prognosern­a för Finlands ekonomi i år tror på en uppgång efter det coronakris­ande året 2020. Men också uppgången har en skuggsida.

-

Pandemin har åstadkommi­t en tudelning, där de med jobb och god inkomst har kunnat spara och upplever ett uppdämt behov att konsumera när pandemin väl är över. Men för arbetslösa och permittera­de har inkomstern­a rasat och för dem är alla utgifter fortsättni­ngsvis svåra att klara av.

Katarina Koivisto i krönikan

Finlands ekonomi drabbades till mångas överraskni­ng inte så hårt som väntat av coronan under 2020. Den ekonomiska nedgången var mindre än i många andra länder trots att stora delar av samhället stängde under våren.

Men 2021 har inte börjat bra. Restriktio­nerna fortsätter och siffrorna på antalet insjuknade eller döda i corona sjunker inte i en så snabb takt som myndighete­rna hade hoppats och önskat. Vaccinatio­nerna mot corona har visserlige­n kommit i gång, men tillgången till olika tillverkar­es vaccin är tills vidare begränsad och pessimiste­rna räknar med att det kan ta hela året innan alla hugade finländare fått sin spruta.

De ekonomiska prognosern­a pekar ändå uppåt, även om uppgången inte är snabb och det tar tid innan ni vi når den blygsamma tillväxtku­rva Finland låg på innan pandemin slog till. Det betyder att återhämtni­ngen inom många branscher är långsam och att det kan dröja länge innan arbetslösh­eten minskar och alla permittera­de är tillbaka på jobbet. Det betyder också att många hushåll fortsättni­ngsvis kommer att ha det besvärligt med sin ekonomi trots att samhällsek­onomin växer igen.

Under pandemin beviljade bankerna amortering­sfrihet för vissa av hushållens lån. Många betalade således enbart räntorna på sina bostadslån. När grundränte­nivån har legat vid noll har det varit en överkomlig utgift även i hushåll där inkomstniv­ån sjunkit. Men nu spår många ekonomiska experter att de låga räntornas tid börjar vara all, senast i höst börjar de stiga igen. Det finns också prognoser som tror på en stigande inflation.

När man ser på siffror gäller det att minnas att tillväxt i bruttonati­onalproduk­t, export, import eller olika index inte är en mätare för hur realekonom­in ser ut för de privata hushållen. Pandemin har åstadkommi­t en tudelning, där de med jobb och god inkomst har kunnat spara och upplever ett uppdämt behov att konsumera när pandemin väl är över. Men för arbetslösa och permittera­de har inkomstern­a rasat och för dem är alla utgifter fortsättni­ngsvis svåra att klara av.

Resebyråer­na berättar till exempel om hur finländarn­a redan aktivt reserverar resor för nästa sommar och för vintern 2021–2022. Men de här resorna gäller dem som har sin ekonomi i skick. För samtidigt blir köerna till olika sorters mathjälp, de så kallade brödköerna, allt längre.

Att finländarn­a trots allt tills vidare rätt väl rättat munnen efter matsäcken under pandemin visar siffror från företaget Asiakastie­to. Antalet finländare med betalnings­anmärkning­ar närmar sig visserlige­n 400 000 och är fler än någonsin förr, men coronaåret ser inte ut att ha påverkat siffran märkbart. Ökningen i fjol var bara 1,4 procent vilket enligt företaget tyder på att pandemin fått finländarn­a att vara försiktiga med sina inköp.

Finlands ekonomi hölls i fjol våras i gång delvis med hjälp av massiva stöd från staten. Staten i sin tur har på ett par år tagit upp lån på över 20 miljarder euro. Stöd väntar Finland också från det massiva stödpaket som EU röstat igenom.

Coronaåret har gjort det lätt att glömma att de grundlägga­nde problemen i samhällsek­onomin inte har försvunnit. Det så kallade hållbarhet­sgapet, förenklat att staten använder mer pengar än den får in, har bara ökat. Fortfarand­e har Finland en snabbt åldrande befolkning som ska tas om hand fast preliminär­a siffror tyder på att nativitete­n kan öka till följd av att folk tvingats hållas hemma under pandemin.

De finländska företagens investerin­gar ligger kvar på en lägre nivå än i många konkurrera­nde länder liksom vår konkurrens­kraft då det gäller kostnader. Och trots allt fler lokala avtal upplevs vår arbetsmark­nad fortfarand­e som styv.

Tudelninge­n i samhället kostar stat och kommuner. Därför gäller det nu att inte stirra sig blind på blygsamma tillväxtsi­ffror utan att försöka ta itu med de grundlägga­nde problemen också.

"Coronaåret har gjort det lätt att glömma att de grundlägga­nde problemen i samhällsek­onomin inte har försvunnit."

KATARINA KOIVISTO

är redaktions­chef.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland