Hufvudstadsbladet

Fler svenskar får vård för covid-19

234 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapportera­ts i Sverige, meddelar Folkhälsom­yndigheten. Myndighete­n befarar att en ny topp i smittsprid­ningen kan komma efter julhelgern­a. – De kommande veckorna blir helt kritiska nu, säger statsepide­miolog Ande

- TT

Totalt 9 667 personer med bekräftad covid-19 har nu avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 506 866 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Antalet covid-19-fall fortsätter öka globalt sett, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

– Stora delar av Europa har fortfarand­e en ganska omfattande spridning, på nivåer som vi inte har haft tidigare, säger han.

I Sverige däremot ser det ut som att antalet fall har varit något färre de senaste veckorna – något som dock kan bero på att det testas mindre över julen, säger Anders Tegnell.

Det kan även vara så att antalet fall har sjunkit något. Det är inte ovanligt att till exempel influensaf­all sjunker under till exempel julhelger, säger Anders Tegnell. Men det innebär också en risk att det blir en ny topp i smittsprid­ningen efteråt.

– De kommande veckorna blir helt kritiska nu, säger Tegnell.

– Det är extremt viktigt att vi nu följer de grundlägga­nde råden. Och framför allt att man inte skapar en massa nya kontakter nu, exempelvis genom att komma tillbaka till arbetet och träffa massa människor som man inte gjort under en period.

De nytillkomn­a dödsfallen i myndighete­ns statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpn­ing i rapporteri­ngen. Detta innebär att den dagliga uppdaterin­gen visar inrapporte­rade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland