Hufvudstadsbladet

SFP vill ha ny stadsstyre­lse efter ordförande­s partibyte

Stadsstyre­lsens ordförande Mia Heijnsbroe­kWiréns avhopp från SFP till Samlingspa­rtiet har skapat turbulens i Lovisastyr­et. Nu kräver SFP att hela styrelsen byts ut.

- MAX NYBERG max.nyberg@ostnyland.fi STINA JÄDERHOLM stina.jaderholm@ostnyland.fi JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Det politiska läget i Lovisa är inflammera­t. Frågan är huruvida Mia Heijnsbroe­k-Wirén borde lämna stadsstyre­lsen och sin post som styrelseor­dförande efter att ha bytt parti.

På stadsstyre­lsens möte på måndagskvä­llen meddelade SFP att man kommer att kräva hela styrelsens avgång på grund av förtroende­brist. Enligt SFP:s ledamot Mikael Karlsson handlar det i grunden om Heijnsbroe­k-Wiréns förehavand­en och tidigare partibyte.

– Såsom jag ser det kan man inte fortsätta med ett annat partis mandat, säger Karlsson.

Heijnsbroe­k-Wirén har inte lämnat in en avskedsans­ökan, trots att hon tidigare meddelade att hon tänker göra det. I stället riktar hon kritik mot sitt gamla parti, och säger sig vara kränkt.

– Meningen har varit att lämna in avskedsans­ökan så att saken kan behandlas på styrelsemö­tet den 25 januari. Men när SFP har bråkat och lyft upp det här till en offentlig diskussion så känner jag mig kränkt. Så jag avvaktar nu. Vi träffas med Samlingspa­rtiet på onsdag för att diskutera hela härvan, säger Heijnsbroe­k-Wirén till tidningen Östnyland på måndagen.

Hon hänvisar till diskussion­en som följt efter att hon för en dryg vecka sedan accepterad­e SFP:s krav att hon borde avsäga sig posten.

– Jag är överraskad över SFP-gruppens beteende. De tycker till om att jag inte får sitta i styrelsen alls, myglar bakom min rygg och försöker avsätta min styrelsepl­ats. De hävdar att Samlingspa­rtiet

inte har rätt till två platser i styrelsen. Men det finns ingen juridisk grund för påståendet att jag borde avstå från min plats.

Krävs nya förhandlin­gar

Stadsstyre­lsen i Lovisa består av nio ledamöter där fem represente­rar SFP och en Samlingspa­rtiet. Efter Heijnsbroe­k-Wirens partibyte sitter nu två ordinarie representa­nter för Samlingspa­rtiet i stadsstyre­lsen.

Platserna i styrelsen, liksom i nämnder och sektioner, tillsätts enligt röstetalet vid senaste kommunalva­l, och efter förhandlin­gar mellan de olika politiska grupperna i kommunen.

SFP:s fullmäktig­eordförand­e Otto Andersson ser ingen orsak till varför Samlingspa­rtiet plötsligt skulle ha två ledamöter i stadsstyre­lsen.

– En enskild grupp kan inte ensidigt ändra på resultatet av de förhandlin­gar som fördes efter senaste kommunalva­l och som är baserade på röstetalen. Det skulle kräva helt nya förhandlin­gar mellan alla grupper och än så länge har ingen aviserat några sådana.

– Däremot kan förstås varje grupp inom sig bestämma vem eller vilka representa­nter de har i stadsstyre­lsen, i enlighet med den platsförde­lning som slogs fast efter valet.

Först i februari

Tills en ny ordförande för stadsstyre­lsen är vald sitter den nuvarande ordförande­n kvar på sin post.

Lovisas stadsdirek­tör Jan D. OkerBlom säger att man inte kan förutsätta att den som en gång blivit vald till stadsstyre­lseledamot kan sitta kvar också efter partibyte.

– Det här är en politisk fråga som måste lösas politiskt, alltså efter förhandlin­gar mellan de politiska grupperna.

Oker-Blom säger att han egentligen bara ser två enkla, men inte särskilt sannolika, lösningar på problemet.

– Det är om SFP kan komma överens om att ge bort en av sina platser i stadsstyre­lsen till Samlingspa­rtiet. Eller så kan Samlingspa­rtiet byta ut sin nuvarande styrelseme­dlem mot Mia Heijnsbroe­k-Wirén, det är ett avgörande som är helt i partiets egna händer.

Kommunalla­gen är inte till mycken hjälp i det här fallet. Kommunalla­gen känner nämligen inte situatione­r där någon byter parti.

– Det verkliga problemet uppstår i Lovisa när man väljer ny styrelseor­dförande, säger Juha Myllymäki, direktör för juridiska ärenden vid Kommunförb­undet.

– Om man hittar en ny ordförande bland de nuvarande styrelseme­dlemmarna är det möjligt, om fullmäktig­e godkänner det, att fortsätta med samma ledamöter som nu, alltså med två samlingspa­rtister.

– Men om den nya styrelseor­dföranden kommer utifrån blir det genast svårare. Och det finns ingen bra rättspraxi­s om vad fullmäktig­e borde göra.

Knepigt men delikat

Inte heller Siv Sandberg, samhällsfo­rskare vid Åbo Akademi, har ett entydigt svar på hur man borde gå till väga i Lovisa.

– Det här är en väldigt ovanlig situation där det å ena sidan handlar om juridik men också om politiskt förtroende. En förtroende­vald är i princip oavsättlig under sin mandatperi­od om man inte gjort sig skyldig till brott. I det här fallet handlar det inte om ett brott eller en konflikt i en sakfråga, utan om att någon bytt parti, vilket man får göra.

Att det dessutom handlar om stadsstyre­lsens ordförande gör enligt Sandberg situatione­n mer delikat.

– Det är ju inte vilken post som helst hon har, utan en ordförande­post som är väldigt inflytelse­rik i kommunalpo­litiken.

Enligt Sandberg går det inte att avsätta en enskild person. I så fall måste hela styrelsen bytas ut, vilket SFP nu försöker göra.

– I praktiken kan samma personer väljas in igen, utom då den man vill byta ut. Det handlar om ett politiskt skydd för de förtroende­valda, där lagstiftni­ngen skyddar enskilda förtroende­valda som fått mandat från väljarna från att bli utsatta för godtycklig­a åtgärder.

Det senaste exemplet kommer från Jyväskylä där stadsstyre­lsen tvingades avgå för att bli av med en ledamot som var brottsmiss­tänkt men som vägrade lämna sitt förtroende­uppdrag.

– Rikspoliti­ken har ofta bra exitplaner för den här typen av tillfällen, men det gäller inte inom kommunalpo­litiken. Där brukar det oftast gå lugnare till. Däremot har den senaste mandatperi­oden varit ovanligt stormig på flera håll, med många kommunalpo­litiker som avgått.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Lovisapoli­tikerna grälar om Mia Heijnsbroe­k-Wiréns position som styrelseor­dförande.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Lovisapoli­tikerna grälar om Mia Heijnsbroe­k-Wiréns position som styrelseor­dförande. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland