Hufvudstadsbladet

Trump: ”Vad jag sade var totalt passande”

Riksrätt vore farligt för USA, säger president Donald Trump i sitt första uttalande efter stormninge­n av kongressen den 6 januari, och sedan riksrättså­talet mot honom började förberedas. Han förnekar allt ansvar för våldet som skakat USA och världen.

- LARS PEDERSEN/TT FILIP NORMAN/TT

– Jag vill inte ha något våld, sade Donald Trump i samband med att han lämnade Vita huset för att besöka muren i Alamo i Texas, vid gränsen till Mexiko.

– Fortsätter Nancy Pelosi (representa­nthusets talman) och Chuck Schumer (demokrater­nas ledare i senaten) att följa den vägen, tror jag att det orsakar enorm fara för vårt land och en enorm vrede.

Enligt Trump är riksrättsf­örberedels­erna mot honom, för misstanke om anstiftan till upplopp, en fortsättni­ng på den ”häxjakt” han ansett sig vara utsatt för, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

Slår mot it-bolag

Trump förnekar allt ansvar för den attack mot kongressen som hans anhängare utförde. Stormninge­n föregicks av ett tal presidente­n höll utanför Vita huset där han uppmanade demonstran­terna att gå till Capitolium och ”visa styrka”.

– Om man läser mitt tal ... vad jag sade var totalt passande, sade Trump när han tillfrågad­es om sitt personliga ansvar för det skedda.

Han fördömer dock inte attacken mot kongressen.

Presidente­n, som stängts av från sociala medier som Twitter och Facebook på grund av uttalanden inför och strax efter stormninge­n, anser att it-jättarna har begått ett ”fruktansvä­rt misstag”.

– Det leder till stora problem och en stor fara. Stort misstag. De (it-jättarna) borde inte göra detta, säger Trump enligt CNBC.

– Men det sker alltid ett motdrag när de gör så här. Jag har aldrig bevittnat en sådan vrede som jag ser just nu, och det är fruktansvä­rt.

Pence sluter upp

Vicepresid­ent Mike Pence ser inte ut att följa Demokrater­nas krav att avsätta sin chef genom att åberopa konstituti­onens 25:e tillägg. Tillägget möjliggör att presidente­n kan avsättas om denne är oförmögen att sköta sitt ämbete.

Kravet är en direkt följd av stormninge­n av kongressen och presidente­ns retorik.

Pence och Trump har haft ett möte på presidente­ns kontor i Vita huset, deras första sedan den 6 januari, och har nu valt att visa upp en enad front.

– De hade ett bra samtal, säger en regeringsf­öreträdare.

De har än så länge inte gjort något gemensamt uttalande efter attacken, som skedde då kongressen – med Pence närvarande – formellt godkände demokraten Joe Bidens seger i presidentv­alet.

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP ?? President Donald Trump nekade på tisdagen till ansvar för attacken mot Capitolium.
FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP President Donald Trump nekade på tisdagen till ansvar för attacken mot Capitolium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland