Hufvudstadsbladet

Kan man vara kommuninvå­nare på två olika orter i framtiden?

- HENRIK WICKSTRÖM

SAMHÄLLE Coronaviru­spandemin har påverkat allas liv, mer eller mindre. För att stoppa spridninge­n av viruset måste vi följa noggranna restriktio­ner, redan från mars i fjol. Nu börjar vi ändå äntligen se ljus i tunneln då vaccinatio­nerna påbörjats.

När coronaviru­set slog till var det många som valde att söka sig bort från storstaden­s brus och ta sig ut till landet. För att ta ett konkret exempel har våra båtföretag­are aldrig haft en så arbetsdryg säsong med att sätta ut och sköta om båtar som nu.

Många har valt att tillbringa tid ute på landet eller i skärgården. Distansarb­ete i kombinatio­n med närheten till naturen har lockat folk bort från städerna.

Coronaviru­spandemin har också påverkat flyttrörel­sen i Finland. Enligt Statistikc­entralens data har utflyttnin­gen från de större städerna i huvudstads­regionen ökat. Fortsättni­ngsvis lockar de stora städerna i Finland ändå människor.

Urbaniseri­ngen är en kraftig megatrend som säkert kommer att hålla i. Det verkar ändå som att flyttström­marna runt de största städerna till kranskommu­nerna också växer. En stor bidragande effekt till det här fenomenet är just distansarb­etet. Flera företag och andra arbetsgiva­re har bestämt att distansarb­ete ska bli en normal del av vardagen också efter pandemin. Det här kommer att påverka behovet av service, infrastruk­turen och kollektivt­rafiken och mycket annat.

En viktig del av den service som distansarb­etarna behöver är goda dataförbin­delser. Den nuvarande regeringen har också insett behovet av att stärka dataförbin­delserna ute på landsbygde­n och i skärgården. Det här är något som man ska satsa på, utan att förstås glömma den mer traditione­lla infrastruk­turen som landsvägar.

En intressant tanke är ifall man kunde vara kommuninvå­nare på två olika orter. Ur ett grundlagsp­erspektiv är detta inte möjligt i och med att kommunerna har beskattnin­gsrätt och invånarna ska ha möjlighete­n att påverka hur de skattemede­l man betalar används lokalt. Det gör vi genom att välja kommun- och stadsfullm­äktigen vart fjärde år.

Under förra riksdagspe­rioden lät statsrådet göra en utredning om man kunde vara dubbelkomm­uninvånare, det vill säga inskriven i två olika kommuner samtidigt. Utredninge­n konstatera­de att det ur ett juridiskt perspektiv är svårt att åstadkomma ett dubbelkomm­uninvånars­kap. Redogörels­en rekommende­rar ändå att kommunerna i större grad beaktar människorn­as ökade rörlighet i planerande­t av servicen till exempel genom att göra tjänster mer tillgängli­ga digitalt.

I vår äger nästa kommunalva­l rum. Jag tror att det skulle vara viktigt att man noggrannar­e analyserar vilka effekter det ökade intresset för att tillbringa sin vardag på två orter betyder för kommunerna i Finland. I SFP:s kommunalva­lsprogram slår vi fast att det skulle vara viktigt att göra en ny utredning om hur man kunde förverklig­a dubbelkomm­uninvånars­kap.

Det skulle inte direkt betyda att man är invånare på två orter, men kommunerna kunde kanske erbjuda så kallade e-medborgars­kap. Ett elektronis­kt medborgars­kap skulle framför allt göra det lättare att samla info om vilken service som borde utvecklas.

Coronaviru­set har gjort att allt fler distansjob­bar, och fritidsboe­nden har fått en ny betydelse för många. Det här ställer nya krav på servicen i den tillfällig­a hemkommune­n. Det här är något vi i samhället måste beakta och inse.

vice ordförande, SFP kommunstyr­elsens ordförande, Ingå

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland