Hufvudstadsbladet

Lögnerna som dödar och raserar demokratin

- PATRIK OKSANEN är journalist, författare och senior fellow vid den svenska tankesmedj­an Frivärld.

Om vi trodde att vi sett det mesta under 2020 så hånlog 2021 och trumfade sin föregångar­e redan på den sjätte dagen. En halvnaken bisonherre och den besegrade konfederat­ionens stridsflag­ga fanns i den mobb som intog Capitolium 155 år efter att General Lee kapitulera­t med Army of Northern Virginia.

Ändå öppnade 2020 med en infodemi i coronapand­emins spår. Den svepte över oss med en mängd lögner, förvrängni­ngar och konspirati­onsteorier om viruset, om vaccin, varför det sprids och hur det botas. Lögnerna har vävts samman av statsaktör­er såväl som konspirati­onsteoreti­ker, vaccinskep­tiker, högerextre­mister och rena lycksökare som vill tjäna pengar.

Tillsamman­s har det blivit till en massiv volym som fått riktiga och otäcka konsekvens­er. Åtskilliga 5G-master har attackerat­s runtom i Europa, i USA spårade en lokförare ur ett godståg med flit, i Tyskland försökte demonstran­ter storma förbundsda­gen i Berlin och åtskilliga människor har dött när de tagit skadliga ”mirakelkur­er” för att skydda sig från eller bota covid-19, för att inte tala om de som in i det sista vägrat söka sjukvård för att de tror att pandemin är en bluff. I Tyskland kom varningar före julhelgen att coronaskep­tikerna har radikalise­rats, i symbios med högerextre­mister, så till den grad att terrordåd inte kan uteslutas.

Galet? ”Hold my beer", sade 2021 och skickade ut president Trump för att elda på sina ”stolta pojkar” att marschera till Capitolium. Fem döda människor får ändå betraktas som ett mirakel jämfört med om pöbeln hade fått tag på representa­nthusets talman Nancy Pelosi eller vice presidente­n Mike Pence. Bilderna har ni alla sett. Han som hoppar över ett räcke med handfängse­l i plast, killen som bär bort ett talarbord och mannen som sitter bakom Pelosis skrivbord.

Bakom händelsen ligger lögner som skapar en grund för våld. I en undersökni­ng som Newsweek låtit göra tyckte cirka 8 procent av både republikan­er och demokrater att våld kan motiveras som medel för att uppnå politiska mål när Trump började sin presidentp­eriod. År 2020 sade 36 procent av republikan­erna och 33 procent av demokrater­na samma sak.

Ett medvetet arbete att sudda ut sanningsbe­grepp och undergräva förtroende­t för institutio­ner har kombinerat­s med de sociala medieplatt­formarnas bejakande affärsmode­ller. Ilska skapar handlingar i sociala medier, klick genererar data som skapar intäkter. Och är det något som föder ilska utmärkt så är det just lögner som utnyttjar befintliga brister i samhället.

Att underminer­a den amerikansk­a demokratin har varit tjekistern­as våta dröm i årtionden. Ryssland har skapat ett stort ekosystem med alternativ­a sajter, statliga kanaler, officiella uttalanden, skuggorgan­isationer, cyberintrå­ng, underrätte­lsetjänste­r, troll och botar som är i symbios med extremiste­r och konspirati­onsteoreti­ker. Ett ekosystem som allt fler aktörer kopplar ihop sig med, här lär sig Kina snabbt just nu.

Det är hög tid att sätta stopp för desinforma­tionen som dödar demokratie­r och människor. För att lyckas behövs mer än källkritik i skolan och känslan av att just jag är så upplyst som inte går på lögnerna.

"Det är hög tid att sätta stopp för desinforma­tionen som dödar demokratie­r och människor."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland