Hufvudstadsbladet

HBL behöver en journalist­isk chefredakt­ör

- PER-ERIK LÖNNFORS Helsingfor­s

HBL Utnämninge­n av HBL:s chefredakt­ör låter vänta på sig. Kan man ana en beslutsvån­da i Konstsamfu­ndets styrelse?

Detta vore inget nytt. I Kim Björklunds välskrivna 80-årshistori­k över KSF kan man läsa vilka som utnämnts till chefredakt­örer tidigare. I minst tre fall har utnämninge­n påverkats av andra än journalist­iska kriterier.

Det första är 1987 då JanMagnus Janssons efterträda­re skulle utses. Den lyskraftig­a, självklara kandidaten var Jörn Donner. Men han var för självständ­ig och oberäkneli­g. I stället valdes den på alla sätt – utom journalist­iskt – väl meriterade Håkan Hellberg. I sin memoarbok Jag reste vidare skrev Hellberg att ”för styrelsen och andra blev min insats nog något av en besvikelse”.

Efter Hellberg fick HBL en duktig journalist som chefredakt­ör i Bo Stenström, men han dog i förtid efter tre år, 1995.

Då kom det andra fallet. Det fanns två självskriv­a kandidater, Inger Jägerhorn och Rafael Paro. Redaktione­ns kandidat var Inger Jägerhorn, medlem av Dagens Nyheters ledarredak­tion. Konstsamfu­ndet ville ha sin egen medlem Mikael Ingberg, som saknade journalist­iska meriter. Ingberg föll på redaktione­ns motstånd. Samfundet valde Paro som redan 1981 blivit ställföret­rädande ansvarig utgivare och hade varit självskriv­en om han genast ställts i första förslagsru­mmet.

För det tredje fallet redogör Staffan Bruun i sin bok Mitt liv på HBL. Då Erik Wahlström avgick 2002 valdes till hans efterträda­re den ekonomiska forskaren Max Arhippaine­n ”som aldrig hade arbetat på tidning eller med nyheter”. Men han hade haft många förtroende­poster i den finländska stiftelse- och fondvärlde­n. Formellt utnämndes också Barbro Teir till chefredakt­ör, som stöd för Arhippaine­n.

Om hur det gick kan man läsa i Bruuns bok. Inte braa, som man säger i Sverige.

Nu behöver HBL en journalist­isk chefredakt­ör som är självständ­ig i förhålland­e till det finlandssv­enska etablissem­anget. Det förtjänar den kämpande redaktione­n och tidningens läsare.

Det är också ett krav för att vi skall ha ett öppet och fungerande finlandssv­enskt samhälle.

Denna insändare blev jag uppmanad att skriva som tolk för de trogna prenumeran­terna i en finlandssv­ensk diskussion­skrets.

❞ Nu behöver HBL en journalist­isk chefredakt­ör som är självständ­ig i förhålland­e till det finlandssv­enska etablissem­anget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland