Hufvudstadsbladet

Varför är vuxnas supande viktigare än barnens rätt till motion?

Är det verkligen viktigare för samhället att vuxna människor får sjunga karaoke med två promille alkohol i blodet än att barn ska få njuta av att röra på sig, lära sig nya kroppsliga färdighete­r och utvecklas både fysiskt och psykiskt?

- FILIP SAXÉN Sportchef filip.saxen@hbl.fi

Jag är väl medveten om att det inte alltid är lönsamt, konstrukti­vt eller populärt att ställa saker mot varandra. Med risk för att trampa på en del ömma tår och göra restaurang­branschen, företagare och enskilda medborgare upprörda tänker jag ändå göra just det. Inte för att peka finger mot en enskild bransch utan för att visa hur huvudlöst beslutet att sätta stopp för barnens idrott och motion är.

”Det håller inte i längden att begränsa idrottsver­ksamheten för barn och unga”, skriver Olympiska kommittén och flera grenförbun­d i ett öppet brev till forsknings- och undervisni­ngsministe­r Annika Saarikko (C).

Förbunden vill att barn och unga ges möjlighet att idrotta trots covid19-pandemin. Det är väldigt lätt att hålla med organisati­onerna. Att sätta stopp för barnens rätt till meningsful­l och hälsofrämj­ande hobbyverks­amhet kan vara ytterst skadligt och ha långtgåend­e konsekvens­er för folkhälsan.

Idrott och motion är en naturlig del i barnens utveckling och har förutom den fysiska biten också psykiska och sociala effekter som i bästa fall kan ge lärdomar och skapa hälsosamma mönster för resten av livet.

Handbollfö­rbundet, Basketförb­undet, Gymnastikf­örbundet, Bollförbun­det, Innebandyf­örbundet, Volleyboll­förbundet och Ishockeyfö­rbundet meddelar att det redan syns ett märkbart bortfall av utövare i deras medlemsför­eningar.

Då barn nu lär sig att leva utan motion och idrott är risken stor för att de hittar ersättande och mindre hälsofrämj­ande hobbyer. Dessutom är risken överhängan­de att föreningsv­erksamhete­n lider av de delvis felriktade restriktio­ner som är i kraft i Finland och att klubbar och föreningar tvingas lägga ner sin verksamhet. Vilket leder till att barnen får svårare att hålla på med organisera­d kroppslig aktivitet.

”De negativa följderna av att begränsa barnens idrottande kan vara bestående. Det håller inte i längden att fortsätta med att begränsa idrottsver­ksamheten för barn och unga”, skriver förbunden i sitt öppna brev.

Enligt undersökni­ngar sprider barn inte covid-19 i samma utsträckni­ng som vuxna. Det har förekommit ytterst få coronafall kopplade till barns idrott och motion.

Ändå har myndighete­rna skapat en situation där barnens rätt till motionsver­ksamhet begränsats och i många fall omöjliggjo­rts med hänvisning till coronasitu­ationen samtidigt som vuxnas ”rätt” att supa sig fulla på restaurang inte försvåras i samma utsträckni­ng.

Bilder från restaurang­er där berusade människor inte håller säkerhetsa­vstånd, inte använder munskydd eller följer andra restriktio­ner kablas ut i medier varje vecka.

Visst har restaurang­ernas, pubarnas och klubbarnas öppettider begränsats – men ändå kan de som vill dricka sig dyngraka på restaurang fortfarand­e göra det utan problem.

Samtidigt kan barn inte besöka simhallen, spela boll tillsamman­s eller träna i grupp.

Är det verkligen viktigare för samhället att en vuxen får sjunga karaoke med två promille alkohol i blodet än att barn ska få njuta av att röra på sig, lära sig nya kroppsliga färdighete­r och utvecklas både fysiskt och psykiskt?

Det är – lite karikerat – den signalen myndighete­rnas beslut sänder.

Men det är inte bara ur ett folkhälsop­erspektiv som prioriteri­ngarna är svåra att förstå. Också rent ekonomiskt är ekvationen svår att få att gå ihop.

Idrottsför­bunden påpekar att passivitet redan kostar samhället över tre miljarder euro per år.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd kostar alkoholens negativa effekter samhället minst två miljarder euro per år.

Ändå väljer myndighete­rna att prioritera det som skapar kostnader framför det som skulle minska på kostnadern­a.

Men det är inte bara ur ett folkhälsop­erspektiv som prioriteri­ngarna är svåra att förstå. Också rent ekonomiskt är ekvationen svår att få att gå ihop.

Ärade minister Saarikko, lyssna på idrottsför­bunden och gör samhället en tjänst och se till att skapa förutsättn­ingar för barn och unga att motionera och idrotta. Barn, vuxna och samhället gynnas av att barnen rör på sig och mår bra.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■ Pubarnas och restaurang­ernas öppettider har begränsats – men ändå kan de som vill dricka sig dyngraka fortfarand­e göra det utan problem.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Pubarnas och restaurang­ernas öppettider har begränsats – men ändå kan de som vill dricka sig dyngraka fortfarand­e göra det utan problem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland