Hufvudstadsbladet

Niskanen i en klass för sig i Vanda

Det blev inte Tour de Ski för Kerttu Niskanen – i stället blev det snöyra, finska cupen och Vanda.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Efter ett kort uppehåll faller snön tätt över Håkansböle i Vanda. Flaggorna fladdrar i vinden. En funktionär försöker borsta, skrapa och salta prispallen innan Kerttu Niskanen ställer sig högst upp bredvid Anne Kyllönen och Laura Mononen.

Niskanen: som väntat i en klass för sig i 5 km klassiskt. Men egentligen skulle hon inte alls vara med i finska cupen i Vanda.

Om allt gått enligt planerna skulle hon ha kört slutbacken i Tour de Ski i söndags. Men hon blev magsjuk efter den första deltävling­en i Val Müstair.

– Det kändes nog dumt att avbryta touren. Det gick över på ett par dagar, och jag kände mig helt frisk då jag reste hem, men det fanns inget val, säger Niskanen.

Matförgift­ning?

Finlands lag följde ett strikt covidproto­koll under Tour de Ski. Inte ens Niskanen och hennes man Juho Mikkonen fick bo i samma hotellrum.

– Gudskelov att han inte var i samma rum då jag gick mellan sängen och toaletten hela natten, säger Niskanen, som tror magsjukan berodde på matförgift­ning.

– Det började gå runt i magen på kvällen. Det finns nästan inte något annat alternativ än att det kom från maten, för vi var hela tiden mycket noggranna med hygien, ansiktsmas­ker och allting.

Hur inverkar det här på planerna med tanke på VM?

– Nå, inte är det någonting, Juho har gjort en ny plan. Jag kunde göra några intensiva träningspa­ss hemma, nu den här tävlingen, sedan kör jag lite grundträni­ng och några hårdare träningspa­ss före världscupe­n i Lahtis, säger Niskanen.

– Lyckligtvi­s känns det som att magsjukan inte lämnat desto mera spår i kroppen.

Niskanen har varit två gånger femma och två gånger sexa i Tour de Ski. Hon upplever att det alltid gett henne ett lyft med tanke på resten av säsongen. Därför var det en besvikelse att tvingas avbryta.

– Det har varit mina bästa säsonger då jag kört hela touren. Jag har brukat tävla mig i form. Det var min taktik också för den här vintern, säger Niskanen.

– Det återstår att se hur min fart räcker till mot de som tävlat mera i vinter.

Lång väg till Vanda

Niskanen deltog endast i tisdagens 5 km i Vanda. Hennes pappa Eero ställde upp som chaufför.

– Det är ganska lång väg från Vuokatti till Vanda för ett 5 km lopp i det här föret. Men jag ville tävla då det blivit så få tävlingar. Jag litar på mig själv som förare, men det passade bra att pappa var ledig, säger Niskanen.

– Det var precis som förr. Bara Iivo saknades i baksätet.

Niskanens lillebror Iivo Niskanen, som firade födelsedag under tisdagen, beslöt att stå över finska cupen i Vanda. I stället tog Ristomatti Hakola sin tolfte seger i finska cupen i herrarnas 10 km.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Kerttu Niskanen utklassade sina konkurrent­er i Vanda.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Kerttu Niskanen utklassade sina konkurrent­er i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland