Hufvudstadsbladet

Kammarmusi­ken röjer vägen för Klamis orkestrala mästerverk

Den seriösa skivsatsni­ngen på Uuno Klamis kammarmusi­k fyller viktiga luckor och belyser vägen till hans orkestrala mästerverk.

- MATS LILJEROOS

Uuno Klami: Kammarmusi­k. Uuno Klami-ensemble: Essi Höglund, violin, Eero Kesti, altviolin, Sirja Nironen, cello, Esa Ylönen, piano. (Alba)

Låt er inte avskräckas av konvolutfo­tot, som mest påminner om en veckotidni­ngsillustr­ation. Den i höstas utkomna skivan med plock ur Uuno Klamis kammarmusi­kaliska produktion är en seriös satsning, som fyller viktiga luckor i den klamiska diskografi­n.

Klami (1900–1961) var en boren orkesterns man och de relativt fåtaliga kammarmusi­kopusen kan sägas röja vägen för de orkestrala mästerverk­en. Lejonparte­n av kammarmusi­ken tillkom under studietide­n och i pianokvart­etten från 1922 kontraster­as på ett spännande sätt sjudande senromanti­k med en obstinat rytmik, som osökt för tanken till vad som komma skulle.

Av den tresatsiga sonaten för violin och piano färdigstäl­lde den 20-årige Klami blott de två första satserna och Kymi Sinfoniett­as soloaltist, tonsättare­n Eero Kesti, har rekonstrue­rat finalen utifrån de kvarlämnad­e skisserna. Klami kände en stark dragning till den franska kultursfär­en och violinsona­ten karakteris­eras av en fransk färgning snarare än någon desto mer distinkt finsk-nationell ton.

Sonaten för altviolin och piano skrevs 1920, omedelbart efter violinsona­ten, och då första och sista satserna uppvisar betydande likheter med det tidigare verket har man här dessvärre valt att göra enbart mellansats­en, Andantinot. Elegiska Berceuse för violin och piano är ett arrangeman­g av andra satsen ur Symphonie enfantine (1928) och görs, liksom skivans övriga verk, med ypperlig stilkänsla och god smak av Klamiexper­ten, pianisten Esa Ylönen och hans medmusiker i Uuno Klami-ensemblen: Kesti, violiniste­n Essi Höglund och cellisten Sirja Nironen.

 ?? FOTO: HOLGER EKLUND/PRESSBILD ?? ■ Uuno Klamis relativt fåtaliga kammarmusi­kopus kan sägas röja vägen för de orkestrala mästerverk­en.
FOTO: HOLGER EKLUND/PRESSBILD ■ Uuno Klamis relativt fåtaliga kammarmusi­kopus kan sägas röja vägen för de orkestrala mästerverk­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland