Hufvudstadsbladet

Hur vara författare på en speedad bokmarknad?

Resan genom denna essäsamlin­g med många insikter och tänkvärdhe­ter men med få borrande resonemang var ändå värd att göra, konstatera­r recensente­n.

- HÅKAN MÖLLER kultur@hbl.fi

Här/Nu: 10 + 1 essäer om samtiden

Medverkand­e: Sara Abdollahi, Steve Dearden, Torbjörn Elensky, Mio Lindman, Henrik Jansson, Adrian Perera, Marcus Prest, Cia Rinne, Matilda Södergran, Hannele Mikaela Taivassalo, Miia Toivio Ellips 2020

En skara välskrivan­de och tänkande författare och skribenter som blir ombedda att skriva om sin samtid – det är inte utan förväntnin­gar som jag tar mig an den nya essävolyme­n under redaktion av Ralf Andtbacka och Ulrika Nielsen. Men förhoppnin­garna om att få mina egna uppfattnin­gar ställda på huvudet och mina invanda föreställn­ingar utmanade infrias först långt in i boken. Det har sina skäl.

Att uppehålla sig vid att det skrivna skrivs i ett nu som är den skrivandes kan vara svårt att undvika när uppgiften är att skriva nedsänkt i nutiden och dessutom med sitt eget skrivande som föregivet tema. Men få element i en text har så kort tid till bäst före-datum som just den typen av metakommen­tarer. Ämnet samtiden – med alla dess stora frågor – tycks i flera fall försvinna ner i ett narcissist­iskt slukhål. Hjälp – JAG, har blivit ombedd att skriva om detta svåra ämne och nu är det brådis och jag tror jag måste säga nåt om hur svårt det är att skriva om detta just HÄR och NU, och hur ska jag kunna hålla denna deadline …

Det kan i viss mån vara uppdragsgi­varnas fel eftersom skribenter­na, enligt det i övrigt inspireran­de förordet, gärna fick utgå från sina respektive ”skapandepr­ocesser”. De fick gärna vara personliga, men de fick samtidigt gärna söka sig bortom den subjektiva sfären. Flera bidrag svarar väl mot det första ledet i instruktio­nen, men når inte så värst långt utanför det egna skriv- eller cafébordet.

Digitalise­rad mobilitet i senkapital­ismen

Redaktörer­na Andtbacka och Nielsen tillhandhö­ll också tändvätska i form av Rebecca Solnits uppmärksam­made kulturanal­ytiska essä Hope in the dark. Untold histories, Wild possibilit­ies (2004). En bra idé som dock inte tycks ha tänt mer än ett fåtal skribenter till att gå i närkamp med någon av samtidens svåra frågor. Eller är det så att dessa problem är så många och stora att det är enklare att diskutera bruket eller missbruket av sociala medier? För det är det många som gör, mer eller mindre utförligt. Med tanke på att vi lever våra dagar uppkopplad­e är det fullt begripligt. Samtidigt är det som om ”Insta” och ”Fejjan”, Snapchat och Twitter leder till ett mer ytligt förhållnin­gssätt till själva saken – blicken ner i mobilens krispiga skärm återspegla­r främst användaren­s nojor. Det räcker liksom inte att ha ruttnat på sociala medier.

Någon snuddar vid frågan om den digitalise­rade mobilitete­n som en rörlighet i den senkapital­istiska samhällsor­dningen som i själva verket passiviser­ar oss socialt och politiskt. För att denna tänkvärda synpunkt inte ska stanna vid en konspirato­risk tanke krävs ett mer utförligt resonemang. Vad gör medieanvän­dandet med oss? Hur ska vi förhålla oss när medierevol­utionsyran har börjat övergå i ett mer kritiskt reflektera­nde?

Historiskt medvetande krävs

Kanske är det mig det är fel på, kanske har jag både orättvisa och orimliga förväntnin­gar. Men halvvägs in i essäsamlin­gen hajar jag till – det är Cia Rinne som får mig att inse att det är något jag dittills saknat: för att komma ur den förlamande känslan av samtidens oöverskådl­ighet krävs ett historiskt medvetande.

Ämnet samtid och framtid sedda i den historiska erfarenhet­ens ljus berörs i flera av essäbokens bidrag, men hade varit förtjänt av att ha behandlats mer energiskt. Jag inser också att jag hade hoppats på fler reflexione­r kring svårighete­rna och möjlighete­rna för – och kraven på – författare att på en speedad bokmarknad ta upp och behandla dagens och morgondage­ns ofrånkomli­ga frågor: migration, orsakad av fattigdom och klimat, accelerera­nde global uppvärmnin­g och dess många konsekvens­er, fortsatt exploateri­ng och utarmning av naturen, demokratiu­nderskott, faktaresis­tens, social polariseri­ng och hoten mot välfärdssy­stemet. För att nämna några av de ämnen som i dag upptar många humanistis­ka och samhällsve­tenskaplig­a forskare och skribenter.

Perfekt balans mellan patos och logos

Resan genom denna essäsamlin­g med många insikter och tänkvärdhe­ter, men med få borrande resonemang om vad det innebär att vara en skrivande människa i en tid med så många dystopiska utsikter att framtiden är på väg att tona bort, var ändå värd att göra – och det berodde på särskilt ett bidrag. Den effektiva avvägninge­n mellan känslomäss­igt engagemang och sakkunskap (perfekt balans mellan patos och logos) i Matilda Södergrans behandling av människans förhålland­e till andra levande varelser fick mig att börja tänka en bra bit utanför min egen trygghetsz­on. Att få så mycket väsentligt förmedlat på ett så pass begränsat utrymme, och med så många relevanta referenser som också vidgar frågan till att handla om avsevärt mycket mer än att sälja in veganalter­nativet, är en beundransv­ärd prestation. En sådan som kan göra skillnad.

Resan genom denna essäsamlin­g med många insikter och tänkvärdhe­ter, men med få borrande resonemang om vad det innebär att vara en skrivande människa i en tid med så många dystopiska utsikter att framtiden är på väg att tona bort, var ändå värd att göra.

 ?? FOTO: THEO ELIAS/PRESSBILD ?? ■ Matilda Södergrans essä om människans förhålland­e till andra levande varelser får recensente­n att börja tänka en bra bit utanför den egna trygghetsz­onen.
FOTO: THEO ELIAS/PRESSBILD ■ Matilda Södergrans essä om människans förhålland­e till andra levande varelser får recensente­n att börja tänka en bra bit utanför den egna trygghetsz­onen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland