Hufvudstadsbladet

Baltisk epidemi blir gränsfråga

Pandemin tio gånger värre i Baltikum – striktare kontroll av gästarbeta­re väntar

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Under onsdagen diskuterad­e regeringen åtgärder för att förhindra spridninge­n av de nya, mer smittsamma variantern­a av coronaviru­set. Striktare gränskontr­oller var på agendan.

Läget är speciellt prekärt vid gränsen mot Estland. Flera tusen personer kommer dagligen till Finland från Baltikum där coronaviru­sepidemin härjar mer fritt än i Finland.

I Estland rapportera­r man i snitt kring 600 nya fall av covid-19 per dag. Det är ungefär tio gånger fler än i Finland sett till befolkning­en. Epidemiern­a i Lettland och Litauen ligger på liknande nivåer.

Det är framför allt byggbransc­hen som skulle beröras av striktare gränskontr­oller. Upp till en tredjedel av byggarbeta­rna i huvudstads­regionen kommer från utlandet.

Byggfacket har tidigare krävt obligatori­ska tester av de utländska arbetarna. Arbetsgiva­rna har velat se mer bevis för att gästarbeta­rna verkligen påverkar coronaepid­emin i Finland.

Kring en tredjedel av arbetskraf­ten på byggplatse­rna i huvudstads­regionen kommer från utlandet, och då särskilt från Baltikum.

Biträdande stadsdirek­tören i Vanda, Timo Aronkytö, varnade tidigare i veckan att tiotals coronaposi­tiva resenärer varje dag kommer med färja från Estland till Finland. Aronkytö, med erfarenhet av testningen vid flygplatse­n i Vanda, efterlyste hårdare tag i hamnarna där många av byggarbeta­rna passerar.

Byggfacket krävde obligatori­ska coronatest­er för den utländska arbetskraf­ten redan förra veckan. Hittills

har rekommenda­tionen varit att byggarbeta­rna som anländer till Finland ska gå i frivillig karantän under de första dagarna av sin vistelse.

Byggfacket oroade sig särskilt för att den frivilliga karantänen inte fungerar.

– Arbetarna bor trångt i delade lägenheter och exponerar varandra också på sin fritid, sade Byggnadsfö­rbundets ordförande Matti Harjuniemi.

Arbetsgiva­rnas representa­nt, Byggindust­rins vd Aleksi Randell, sade att han inte ställer sig direkt negativ till obligatori­ska tester. Han efterlyste samtidigt bevis för att den utländska arbetskraf­ten verkligen bidrar till spridninge­n av coronaviru­set i Finland på ett avgörande sätt.

I måndags stängde Institutet för hälsa och välfärd en byggplats på Backasgata­n i Helsingfor­s på grund av ett coronautbr­ott, rapportera­r Iltalehti.

Fyra byggarbeta­re, både finländska och utländska, hade då testat positivt för covid-19.

Randell frågade sig också om epidemiläg­et är betydligt värre i till exempel Baltikum, jämfört med Finland.

HBL:s genomgång visar att skillnaden är mycket stor – särskilt till Estland som är det vanligaste hemlandet för de utländska byggarbeta­rna i Finland.

Tio gånger värre

Den andra coronavåge­n har slagit hårt mot Estland och läget är betydligt värre än i Finland. Den senaste veckan har landet rapportera­t om kring 600 ny fall per dag. Det skulle motsvara kring 2 500 nya dagliga fall i Finland, om man justerar för antalet invånare. Finland har den senaste tiden legat kring 200–400 fall per dag.

Enligt tidningen Postimees är också antalet positiva av alla testade mycket hög i Estland, drygt 12 procent under de senaste två veckorna. I Finlands värst drabbade område, Nyland, har motsvarand­e siffra pendlat mellan 3 och 4.

I Lettland ligger man på ett snitt på över kring 1 000 nya fall per dag, vilket skulle motsvara nästan 3 000 nya fall med Finlands befolkning. Även i Lettland har andelen positiva test legat på över 10 procent i år.

I Litauen har man passerat toppen för den andra vågen men noterar fortfarand­e 1 700 fall i snitt per dag (vilket skulle motsvara 3 400 i Finland).

Många av byggarbeta­rna i Finland kommer från Polen. Liksom i Litauen har man passerat toppen i den andra vågen och noterar nu drygt 9 000 nya fall per dag (1 200 i finländsk jämförelse).

Också länder som Rumänien, Ukraina, Uzbekistan och Moldavien, som står för en del av bygg

arbetskraf­ten i Finland, visar upp höga coronasiff­ror.

Mera åtgärder på väg

Under onsdagen diskuterad­e regeringen åtgärder för att förhindra spridninge­n av de mer smittsamma variantern­a av coronaviru­set. Striktare gränskontr­oller är på agendan.

– Får vi inte ett politiskt beslut på att inresande måste testas är våra möjlighete­r att stoppa virusmutat­ionerna begränsade, sade Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, till HBL i tisdags.

Vid Byggindust­rin inväntar man regeringen­s beslut men antagandet är att mer omfattande tester kommer i någon form för den utländska arbetskraf­ten eller för alla inresande.

I Norge, där man införde obligatori­sk testning vid inresa redan den 2 januari, ska testet göras så snart som möjligt, antingen vid gränsen eller senast ett dygn efter ankomst. Personer som bryter mot testplikte­n kan tvingas betala böter.

I Finland förberedde Kommunikat­ionsminist­eriet redan i höstas lagstiftni­ng som skulle ha inneburit att ett negativt testresult­at är en förutsättn­ing för inresa. Riksdagens grundlagsu­tskott skickade ändå förslaget till fortsatt beredning som grundlagsv­idrigt och ofullständ­igt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland