Hufvudstadsbladet

Regeringsk­ris i Estland

- TT-AFP-REUTERS

Estlands statsminis­ter Jüri Ratas från Centerpart­iet lämnade sin post på onsdagen efter korruption­smisstanka­r mot hans parti.

Reformpart­iets ordförande Kaja Kallas sonderar nu för en ny regering.

Det är byggandet av det nya köpcentret Porto Franco i hamnen i Tallinn som gett upphov till misstänkt korruption. Att allt inte gått etiskt till kring köpcentret­s finanser har man misstänkt en längre tid, men korruption­smisstanka­rna kom ändå som en överraskni­ng för många.

Ett Italien som kämpar hårt med pandemins följder får nu också en regeringsk­ris på halsen. Förre premiärmin­istern Matteo Renzi har meddelat att hans lilla parti Levande Italien lämnar regeringen, som därmed tappar sin majoritet i parlamente­t. Partiet har haft två ministrar i regeringen.

Renzis beslut kastar in landet i politiskt kaos, men det var inte oväntat; han har länge hotat med att hoppa av regeringsk­oalitionen på grund av premiärmin­ister Giuseppe Contes planer på hur alla miljarder euro från EU:s virusfond ska spenderas.

Matteo Renzi har också kritiserat Contes pandemihan­tering. Premiärmin­ister Conte försökte in i det sista överbrygga spänningar­na inom koalitione­n och övertala Renzi att ändra sig.

– Folk manar oss att fortsätta i en sådan här komplex och svår situation, sade Conte innan Renzi släckte hoppet.

Italien är ett de värst drabbade länderna av coronaviru­set med nära 80 000 döda och ekonomin är på stark tillbakagå­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland