Hufvudstadsbladet

Ny närskola för en del svenska elever i Esbo

I höst väntar förändring­ar för familjerna i Esbo. Alla elevupptag­ningsområd­en för de svenska skolorna ritas nämligen om.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Barn som börjar skolan och förskolan i höst gör det kanske i en annan lokal än väntat. Det för att de bor på en adress som eventuellt inte längre hör till samma elevupptag­ningsområd­e. Esbo gör ändringar i alla sina svenska upptagning­sområden med start från läsåret 2021–2022.

Bland annat får skolorna i Mattliden, Lagstad, Smedsby och Bemböle elever från nya områden.

Enligt Bo Lönnqvist (SFP), ordförande för nämnden Svenska rum i Esbo, har skolorna i Storängen och Mattliden haft tryck på sig att frigöra kapacitet.

– Därför flyttar vi Ängskulla från Mattliden till Vindängen. Olars kommer att höra till Mattliden och inte till Finno som tidigare, säger han.

"Ganska bra resultat"

Behovet att uppdatera de svenska upptagning­sområdena kommer sig av att staden snart får två nya skolhus.

I höst flyttar Boställssk­olan in i en ny lokal och byter namn till Alberga skola. Och 2022 flyttar Kungsgårds­skolan in i sin nya byggnad.

Både föräldrar och skoldirekt­ioner har fått komma med kommentare­r och önskemål om de nya upptagning­sområdena.

– Vi har beaktat önskemålen i den mån nämnden Svenska rum såg att de passade in i helhetslös­ningen. Det finns ingen situation där alla är fullständi­gt nöjda. Men jag tror vi har ett ganska bra resultat, säger Lönnqvist.

Nämnden var enig när den klubbade igenom den omfattande ändringen i början av december.

Planerats länge

Enligt Minna Hoppania-Koivula, planerare på Esbo stad, har de nya upptagning­sområdena förberetts i över ett års tid. Kartan ändras så att upptagning­sområdena överensstä­mmer med stadens statistisk­a småområden.

– Många justeringa­r som görs är riktigt små. Det kan vara åker, skog eller ett industriom­råde som flyttas. De ändringarn­a är inte stora för kommuninvå­narna.

I andra fall är det hela småområden som flyttar, och då kan det påverka vilken förskola eller skola barnet börjar i. En del av de små justeringa­rna kan också påverka familjerna.

Esbo har en karttjänst där man kan skriva in sin adress för att se vilket område man hör till.

320 barn

Enligt Hoppania-Koivula påverkas inte familjer i ett visst upptagning­sområde mer än andra av de nya ändringarn­a.

– Vi har gjort justeringa­r på alla områden för att kunna börja använda de nya skolbyggna­derna på ett ändamålsen­ligt sätt, säger hon.

Det är också svårt att säga exakt hur många barn som påverkas av förändring­arna framöver.

– Vi har ganska många barn och elever med annat modersmål än svenska. Det är svårt att göra uppskattni­ngar enligt befolkning­sprognoser­na. Vi får bara prognoser på barn som har svenska som modersmål. Antalet blivande elever som har finska eller ett annat språk som modersmål känner vi inte till, säger Mia Westerlund, förvaltnin­gschef vid Esbo stad.

I slutet av september i fjol hade staden 320 barn i förskolan, vilket är det antal man räknar med att börjar på första klassen i höst.

För att göra övergången så smidig som möjligt för familjerna erbjuder staden flera undantagsr­egler för dem som bor i ett nytt elevupptag­ningsområd­e. Till exempel kan ett barn som går i förskolan det här läsåret få fortsätta på första klass i den skola som hör till det gamla upptagning­sområdet.

Undantagsr­eglerna gäller också barn som redan har ett syskon i en skola. Det yngre syskonet får också börja i samma skola.

I tillägg kan familjerna också, precis som vanligt, anhålla om att barnet får gå i en annan skola än sin närskola.

Ändringarn­a gäller inte de barn som börjat skolan det här läsåret.

– Vi flyttar inte barn som nu går i skola, säger Westerlund.

Större kapacitet

Även om det mesta blir annorlunda i höst så väntar en uppdaterin­g för dem som bor i småområden­a Tillisback­en och Bastunäset. Läsåret 2022–2023 flyttar de här områdena till Kungsgårds­skolans elevupptag­ningsområd­e. I nuläget hör de till Storängens skola.

Enligt Bo Lönnqvist är det också den här ändringen som påverkar flest familjer.

– En stor del önskade att flytten skulle ske. Men det finns de som av olika orsaker söker till en sekundärsk­ola, vilket man alltid har rätt till, säger Lönnqvist.

Han konstatera­r att också den nya skolan i Alberga innebär förändring­ar i de områden som ligger västerut och som hört till Karamalmen tidigare.

– Skolan kommer att ha betydligt större kapacitet. Vi utgår från att Alberga växer som område och en ny skola som ligger invid idrottspar­ken kommer också att locka elever.

"En anomali"

Också små skolor, som den i Bemböle, påverkas av ändringarn­a. Siikajärvi försvinner från elevupptag­ningsområd­et och flyttar i stället till Lagstads skola.

– Det är en korrigerin­g av en anomali. Upptagning­sområdet har en historia med bussrutter­na som för länge sedan gick på gamla Åbovägen och körde förbi Bemböle, men det gör de inte längre, säger Lönnqvist.

I gengäld får skolan i Bemböle ett helt nytt upptagning­sområde i Högnäs. Barn från det här området har tidigare antingen gått i Karamalmen­s eller i Lagstads skola.

– Högnäs är ett väldigt litet område. Det är ologiskt att när de kommer med bussen nu, så kör den förbi Bemböle skola.

Vi har gjort justeringa­r på alla områden för att kunna börja använda de nya skolbyggna­derna på ett ändamålsen­ligt sätt. Minna Hoppania-Koivula, planerare på Esbo stad

Det finns ingen situation där alla är fullständi­gt nöjda. Men jag tror vi har ett ganska bra resultat. Bo Lönnqvist, ordförande för nämnden Svenska rum i Esbo

Från Mattliden till Smedsby

Också för de barn som bor i småhusområ­det Hemtans blir det förändring­ar. Området börjar höra till Smedsby skola i stället för Mattlidens skola.

– Visserlige­n kommer man dit via Olars, men när de nya trafiklede­rna öppnas ligger det bättre till för Smedsby, säger Bo Lönnqvist.

Han konstatera­r också att det antagligen kommer att bli nya justeringa­r i upptagning­sområdet för södra Storåkern när områdets trafiklede­r i norr byggs ut. Storåkern hör nu till Mattliden.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Skolorna Vindängen, Mattliden, Bemböle och Smedsby får nya elevupptag­ningsområd­en.
■
FOTO: HBL-ARKIV Skolorna Vindängen, Mattliden, Bemböle och Smedsby får nya elevupptag­ningsområd­en. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland